01 Ekim 2012 02:53

İşte başarılı ekonominin fotoğrafı

Ekim ayından itibaren doğalgaza yüzde 15’lere varan zam yapılacağı haberleri Ankaralıların doğalgaz satış büroları önünde uzun kuyruklar oluşturmasına neden oldu. Başbakan Êrdoğan geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, doğalgaz zammı için Ekim başını işaret etmişti. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da &ldqu

İşte başarılı ekonominin fotoğrafı
Paylaş
Tamer Arda Erşin

Kuyruktaki vatandaşlarsa zam haberlerine ve hükümete adeta isyan etti. Kuyrukta bekleyen 80 yaşındaki bir amca, “eskiden tüp kuyruğuna giriyorduk. Şimdi ise gaz. Nerede bu ileri demokrasi göstersinler” diyerek isyan etti.

Başkent Doğalgaz önünde oluşan kuyrukta vatandaş, şimdiden kış gelince evini nasıl ısıtacağını kara kara düşünmeye başladı. Kimisi borç almış eşya satmış, kimisi ise kredi çekmiş gaz alabilmek için... Mutfak, ısınma, banyonun en zaruri ihtiyaçlar olduğunu dile getiren vatandaşlar; varını, yoğunu gaza yatırıyor. Sıralarda saatlerce bekleyen vatandaşlar çoğu kez kuyruklarda çocuk uyuttu, yemek yedi, ders çalıştı... Doğalgaz kuyruğunda yaşananlar 12 Eylül darbe öncesinde ve birçok darbe döneminde oluşan ve “devlet ayıbı” olarak nitelenen kuyrukları aratmadı.

FENALAŞANLAR OLDU

Çocuklarıyla kuyruğa girenler çaresiz beklerken, kuyruklarda sıcaktan fenalaşanlar oldu. Ankaralıların doğalgaz alabilme çabası sonucunda Ankara trafiği de felç oldu.Vatandaşlar doğalgaz satış büroları önlerinde fenalaşanlar olmasına rağmen ambulans, sağlık ekibi gönderilmediği, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nden talep edilmesine rağmen isteklerinin yanıtsız bırakıldığını iddia ettiler.  Kuyruktaki vatandaşların çilesine, bir de uzun süre arızası  giderilmeyen bilgisayarlar eklendi. Satış gişelerinin az olması ve arızaların yaşanması bekleyenleri çilden çıkarttı.

SİLAHA AKTARILAN PARALAR YÜZÜNDEN

İşçi olarak asgari ücretle çalışan Ali Işık ise en son maaşına bir buçuk yıl önce zam aldığını belirterek, ama her gün bir şeylere zam geldiğini çalışmasına rağmen paranın yüzünü göremediğini dile getirdi.

İşsiz olan Haydar Yıldız da asgari ücrete yapılan zamla doğalgaza yapılan zammı karşılaştırdı ve “asgari ücrette yüzde üç veya dört zam yapıyorlar. O da kaç senede bir... Doğalgaza ise yüzde on beş zam geliyor. Zaten gelir dağılımında eşitsizlik var. Biz nasıl geçinelim?​” diye sordu. 

Kuyrukta bekleyenlerden Selahattin Gider de, Türkiye’deki yaşamın güllük gülistanlıkmış gibi gösterilmeye çalışıldığını, fakat gerçeğin oluşan kuyruktan anlaşılabileceğini söyledi. Hükümetin cari açığı kapatmak için zamlar aracılığıyla yoksul halka yöneldiğini kaydeden Gider, açığın AKP hükümetinin içeride ve dışarıda devam ettirdiği savaş sonucu silaha aktarılan paralardan kaynaklandığına dikkat çekti. 

EN GERİ ÜLKEDEN BİLE...

Kuyruktaki bir başka isim emekli Necati Göktaş, AKP hükümetinin 2023 sloganına atıf yaparak, “Modern devlet diyorsunuz. İleri demokrasi diyorsunuz. En geri ülkelerden daha kötü durumdayız kimi kandırıyorlar. Bu kuyruklar 70’li yıllarda vardı. Bugün neyin kuyruğu hala bu? Ayıptır ayıp” diyerek tepki gösterdi.  (AnkaraEVRENSEL)


EMO: DIŞA BAĞIMLI ENERJİ POLİTİKALARININ SONUCU

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Akgün Yalçın vatandaşların yaşadığı mağduriyetin AKP hükümetinin uyguladığı enerji politikalarından kaynaklandığını söyledi. Türkiye’nin enerji politikalarında dışa bağımlılığına dikkat çeken Yalçın, enerji ihtiyacının yüzde 98’inin dışarıdan karşılandığını ifade etti. Hükümetin “dışa bağımlılığı azaltacağız” söylemlerine inanmadığını söyleyen Yalçın, hükümet kendi kurulu gücünü kullanması için adım atmadığı sürece dışa bağımlılığın giderek artabileceğini söyledi. Türkiye’nin enerji politikalarında dışa bağımlılığından biran önce vazgeçmesi ve Türkiye’nin bütünlüklü bir enerji politikasını hayata geçirmesi gerektiğine vurgu yaptı. Türkiye’de elektrik üretiminin büyük bir kısmının doğalgazdan elde edildiğini belirten Yalçın, elektriğe de yüksek oranlarda zam yapılabileceği uyarısında bulundu.

ÖNCEKİ HABER

AKP'ye Kayseri'den 'zam' selamı

SONRAKİ HABER

Tek alternatif HDK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa