31 Ocak 2019 08:54
Son Güncellenme Tarihi: 31 Ocak 2019 09:22

Erdoğan, AKP'nin 11 maddelik seçim manifestosunu açıkladı

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin 11 maddelik yerel seçim manifestosunu açıkladı.

Fotoğraf: Hakime Torun - Nursima Keskin/DHA

Paylaş

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin 11 maddelik yerel seçim manifestosunu açıkladı.Şehir planlama, alt yapı sorunları, çevreye saygılı şehir gibi maddeler açıklayan Erdoğan, şehirleri ‘sivil toplum örgütleri’ ile yöneteceklerini ileri sürdü. Erdoğan, başta kayyım belediyeleri olmak üzere usulsüzlük iddialarının yer aldığı Sayıştay raporları ortada dururken, bütçede herkesin payı, hakkı olduğunu bu nedenle tasarruflu ve şeffaf olacaklarını öne sürdü.

17 yıldır İstanbul ve Ankara başta olmak üzere bir çok belediye yönetimini elinde bulunduran AKP, şehircilik konusunda yanlış projeler yapıldığını söyledi.

Ankara Spor Salonu'ndaki katılımcılara seslenen Erdoğan, "Hiç endişe etmeyin. Dik duruyoruz, dikleşmiyoruz. İstanbul'da Binali Bey ile, Ankara'da Özhaseki Bey ile İzmir'de Zeybekçi Bey ile devam ediyoruz. Büyükşehirlerde yeni bir süreç başlatacağız. Cumhur İttifakı ile PKK terör örgütünün kol kola girdiği CHP, öbür tarafta malum partilere, artık söz söylememe gerek yok. İnşallah 31 Mart'ta gereken cevabı vermeye hazır mıyız" diye konuştu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"ŞEHREMİNİ OLMAK GÖNÜL SAHİBİYSE OLUR"

"İnsan şehirler kurar, yollar, köprüler yapar, kıtadan kıtaya uzanır, uzaya çıkar ama gönlü ancak bir gönülde sükuta erer. Bir gönlü misafir ettiğinde varlığını hisseder. Gönlünde bir et parçasını değil alemi taşır. Şehri emanet görmek, şehri emanet almak, şehremini olmak ancak gönül sahibiyse olur. İşte o zaman gönülden gönle köprüler kurulur."

"NASIL OLDU DA BÖYLESİNE BİR HOYRAT ŞEHİRCİLİK GEÇMİŞİNE SAVRULDUK"

"BM verilerine göre şehirlerde yaşayan insan sayısı artarken, küresel ölçekte gelir dağılımı da bozuluyor. Yapay zeka gibi yeni teknolojiler, kimi belirsizlikleri beraber getiriyor. Ekonomik tahribat, dünyanın geleceğini daha çok tehdit ediyor. Etnik, kültürel ve dini ayrımcılık gibi demokrasiye meydan okuyan eğilimler yükselişe geçmiş durumda. Çarpık kentleşmeyle, terör olaylarıyla, buhranla, savaşla boğuşan dünyamız tarihi bir yol ayrımına gidiyor. Bu da bizi şehir ve medeniyet tasavvurumuz ile belediye hizmetlerimiz üzerine daha çok düşünmeye itiyor. Bizim gözümüzde şehirler kurucularının ve içinde yaşayan insanların aynası gibidir. Dünyayı ve hayatı nasıl idrak ediyorsak, yaşadığımız şehirlere de öyle şekil veririz. Ecdadımız 'Bir şehri sakin kılan, o şehrin sakinleridir' diyor. Peki nasıl oldu da böyle ince fikirli bir medeniyetten böylesine bir hoyrat şehircilik geçmişine savrulduk? Bize göre sıkıntının temelinde fıtratın bireysel hırslarla şekillendirilmesi yatıyor."

"TÜRKİYE UZUN SÜRE VİZYONSUZ, HASTALIKLI ZİHNİYETLER ELİNDE OYALANMIŞTIR"

"Mazisi ile barışık olamayan, geleceğini de sağlıklı bir şekilde inşa edemez. Türkiye, uzun bir süre yönetimine hakim olan vizyonsuz, öngörüsüz, istikrarsız, milletin derdiyle dertlenmediği için umarsız, hastalıklı zihniyetler elinde oyalanmıştır. Açık yüreklilikle kabul etmek gerekir ki; kadim şehirlerimiz dahil kendini bu hastalıktan kurtaramamıştır."

"EKSİKLERİMİZ VE HATALARIMIZ ELBETTE OLMUŞTUR"

"Bizler, AK Parti kadroları olarak şehirlerimizin ve ülkemizin hizmetine koştuk. Eksiklerimiz ve hatta kimi zaman hatalarımız elbette olmuştur, ancak Allah şahittir ki ülkemizi maddi ve manevi olarak kalkındırmak için çalıştık."

"YÜRÜYÜŞÜMÜZ GENİŞLEYEREK SÜRMÜŞTÜR"

"Şuna inanıyorum; bizimkisi bir aşk hikayesidir. Belediyelerde başlayan bu büyük yürüyüşümüz TBMM, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'nda sürekli gelişerek, genişleyerek sürmüştür. Hem belediyelerde hem merkezi idare kurumlarında gece gündüz ter döktük. Cumhuriyet tarihinde yapılanların kat kat üstüne koyduk."

"CHP ÇÖPTÜR, PİSLİK, ÇAMURDUR"

"AK Parti belediyecilikte çığır açmış, milletimizin gönlünde bu hizmetleriyle yer edinmiş kadrolarca kurulmuş bir partidir. AK Parti'nin temelinde halka hizmeti, Hakk'a hizmet sayan bir paradigma vardır. Bu ülkenin CHP'den tevarüs ettiği çamurla, çöple, çukurla mücadele etmek için yola çıktık. CHP çöptür, pislik, çamurdur. Böyle teslim aldık İstanbul'u. Ümraniye'deki vahşi çöp depolama alanının patlaması suretiyle 39 vatandaşımız orada öldüyse, bunun hesabının sorulması gerekir. Bunun hesabını ne soran oldu, ne sorulan oldu. Bunların önemine özellikle vurgu yapmak istiyorum. Ankara da böyleydi. Buraları teslim aldık, aldıktan sonra İstanbul değişti. Ankara değişti. İşte teslim alınmayan yerlerde susuzluk devam ediyor. Buyurun işte İzmir."

"İSTANBUL EN TEMİZ ŞEHİR SEÇİLDİ"

"2014'te marka şehirler hedefledik. Her şehrimizin bölgesinin, ülkemizin ve dünyanın önemli bir markası haline gelebilmesi amacıyla yola çıktık. Bakın Habitat 2 toplantısında İstanbul en temiz şehir seçildi."

"HEDEFİMİZ MİLLETİN SANDIKTA OYUNU ALMAK"

"Hedefimiz önce milletin gönlünü kazanmak, sonra sandıkta oyunu almak. 31 Mart 2019'dan başarıyla çıkmak için geçmişte yaptığımız hizmetlerle yetinmiyoruz, yeni projeler geliştiriyoruz. Önümüzdeki dönem şehirlerimiz için de kısa, orta ve uzun vadeli strateji belgeleri açıklayacağız. Bakanlıklarımızdan en küçük belediye birimlerimize kadar şehirlerimize dair tüm planları, projeleri, bu strateji belgeleri üzerinden takip edeceğiz."

"DEĞERLENDİRME MERKEZİ KURUYORUZ"

"Kısa vadeli hedefleri her yıl, orta vadeli hedefleri belediye başkanlarımızın görev tarihlerinin bitiminde, uzun vadeli hedefleri de 2023, 2053 vizyonlarımızla birlikte değerlendireceğiz. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bunun için bir izleme, bir değerlendirme merkezi kuruyoruz. Tecrübe ve bilgi paylaşımından tasarruf ve şeffaflığa kadar. Pek çok faydasını göreceğimize inandığım bu sisteme belediyelerimizi de dahil edeceğiz. Belediye başkanlarımız halkımıza hakim olmak değil, hadim olmakla görevli olacak."

Erdoğan konuşmasının ardından 11 maddelik seçim manifestosunu açıkladı. Manifesto şöyle:

1- ŞEHİR PLANLARI

"Uzun planları gözeten hakkaniyete uygun projeleri gözeteceğiz. Şehir planlarını ve imar uygulamalarını şeffaf bir şekilde hazırlayacağız. Zorunlu halde yapılması gereken plan değişiklikleriyle ilgi düzenlemeleri milletimizin önünde ilan edeceğiz. Yapılan çalışmalar konusunda ilgili tüm kamu, özel sektör ve STK temsilcilerine başvurup, en geniş uzlaşmayla alacağız. Milletimizin hayat kalitesini artıramayan hiçbir işe vakit ve kaynak ayırmayacağız. Şehirlerimizi çekim merkezi haline getirecek projeler önem vereceğiz."

2- ALTYAPI VE ULAŞIM

"Bu konu çözülmeden şehirlerimizi şehir haline getirebileceğimize inanmıyoruz. Temel altyapı sorunları çözülmemiş hiçbir şehrimizi bırakmayacağız. AK Partili olmayan belediyelerde de çalışmaları takip edeceğiz. Toplu taşıma projelerini hızlandırarark, vatandaşlarımızı trafikten boğulmaktan kurtaracağız. Otopark konusunu öncelik haline getireceğiz."

3- KENTSEL DÖNÜŞÜM

"Bu projelerimzi hem deprem hem çarpık yapılaşmadan kurtarmak için geliştireceğiz. Alan bazlı kentsel dönüşümü teşvik edeceğiz. Bölgenin ve vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını gözeten çözümler üreteceğiz. Yepyeni bir şehircilik hamlesi başlatacağız. Millet Kıraathanleerini yaygınlaştıracağız."

4- BENZERSİZ ŞEHİRLER

"Her şehrin kendi coğrafyası, tabiatına uygun gelişme modelleri hazırlayacağız. Her birinin kendi hikayesi olan siluetini bozan projelere izin vermeyeceğiz. Tarihi yapıları ve mekanları gelecek nesillere miras bırakacağız. Şehirlerimizin herkese dokunacak mekanlarla donatılmasını sağlayacağız."

5- AKILLI ŞEHİRLER

"Şehircilikte yeni ufuklar açacağız. İnsanlarımızın günlük hayatını kolaylaştıracak tüm akıllık şehir uygulamalarını destekleyeceğiz. Türkiye'yi bu büyük yarışta geri bırakmayacağız."

6- ÇEVREYE SAYGILI ŞEHİRLER

"Tabiat içinde canlı veya cansız varlıklarla uyum içinde hayat sürdürmeyi sağlayacağız. Millet bahçelerini her şehrimizde yaygınlaştıracağız. Şehirlerimizi yeşil alanlarla güzelleştirirken, atıkların çevreyi kirletmesine engel olacağız. Sıfır atık projesi ile insan, şehir, tabiat dengesini gözeterek şehirlerimizi inşa ve ihya edeceğiz."

7- SOSYAL BELEDİYECİLİK

"Erişilemeyen, yardım eli uzatılmayan hiçbir kesim bırakamayacak, kimsesizlerin kimsesi olacağız, sessiz yığınların sesi olacağız. Toplumun temeli olarak gördüğümüz aile kurumunu güçlendirecek çalışmaları önceliklerimizin başına alacağız. Şehirlerimizi imar ederken, nesilleri ihmal etmeyeceğiz. Spor merkezleri, kültür merkezleri, engelli ve yaşlı merkezleri gibi en küçük yerleşim yerlerine götüreceğiz. Sporu her kesimin ayrılmaz bir parçası haline geitreceğiz. Bu çalışmaların kalite standartlarını oluşturarak, ülkenin her yerinde belirli seviyenin stüne çıkaracağız."

8-  YATAY ŞEHİRLEŞME

"Şehirlerimiz toprakla daha çok buluşan, toprağa daha yakın bir yaşamı yatay mimari ile geliştireceğiz. Böylece pek çok sorunu aynı anda çözebileceğiz. Her şehrmizide pilot uyuglamayla başlayarak ülkemizin her yerine yaygınlaştıracağız. Yeni imara açılan bölgelerde buna öncelik vereceğiz."

9- HALKLA BİRLİKTE YÖNETİM

"Şehir sakinlerinin en üst seviyede katılımını temin edeceğiz. Belediyemizden hizmet alan vatandaşlarımız için şehirli hakları bildirgesi hazırlayacağız. Şehir meclislerinde ortak akıl ile alacağız."

10- TASARRUF VE ŞEFFAFLIK

"Hangi kaynaktan gelirse gelsin belediye bütçesine giren her kuruşta herkesin hakkı olduğunu aklımızdan çıkarmayacağız. Her faaliyetimizi en başından en sonuna kadar milletimizin gözü önünde bilgiye, belgeye açık bir şekilde yürüteceğiz. Hakka, adalete, vicdana aykırı davranan kimsenin gözünün yaşına bakmayacağız."

11- DEĞER ÜRETEN ŞEHİRLER

"Bugün şehirlerimizde yaşayan insanların talepleri çeyrek asır öncesine göre çok değişti. Bugün, şehirlerdeki insanlarımızın temel beklentilerini her alanda hayat kalitesinin yükseltilmesi olarak özetleyebiliriz. İnsanın kültürel ve ekonomik üretiminde kalkınan mekanlar haline getireceğiz. Şehirlerimizin geleceğe medeniyet mirasımızı olarak bırakabilecğeimiz iyilik, kültür, sanat ürünleriyle değerlenmesini sağlayacağız." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bisikletli cinsel istismar zanlısına 15 yıl hapis

SONRAKİ HABER

Prof. Dr. Kayacan: Aşı reddinin bilimsel bir temeli yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa