30 Eylül 2012 09:29

Hacı Bektaş Veli’nin romanı: Şahdiz

YAZAR Kemal Derin’in Hacı Bektaş’ın aşka büyük yolculuğunu anlattığı “Aşkın Hünkârı Hacı Bektaş Veli/Şahdiz” adını verdiği romanı Destek Yayınlarıtarafından yayınlandı ve kitapçılarda yerini aldı.Kemal Derin, Türkiye genelinde tüm kitap evlerinde satışa sunulan Şahdiz romanının öyküsün&

Hacı Bektaş Veli’nin romanı: Şahdiz
Paylaş

YAZAR Kemal Derin’in Hacı Bektaş’ın aşka büyük yolculuğunu anlattığı “Aşkın Hünkârı Hacı Bektaş Veli/Şahdiz” adını verdiği romanı Destek Yayınlarıtarafından yayınlandı ve kitapçılarda yerini aldı.
Kemal Derin, Türkiye genelinde tüm kitap evlerinde satışa sunulan Şahdiz romanının öyküsünü hazırlama fikrinin 2007 yılında Nevada’nın Reno şehrinde bir sohbet sırasında çaktığını ve 2008 yılının Nisan ayından itibaren yazmaya başladığını söyledi. Derin, “Hacı Bektaş Veli’nin 800. doğum yılına, 2009’a yetiştirmeye çalıştım. Zira 1209 yılının üzerinden tam 800 yıl geçmişti. UNESCO 2009 yılını ‘Hacı Bektaş Veli Yılı’ ilan etmişti. Dolayısıyla 2009’da yayınlanması bir armağan niteliği taşıyacaktı. Ancak yola çıktıktan sonra; menzile varmanın ne kadar zor olduğunu fark ettim; ihtiyaç duyduğum kaynaklara çabuk ulaşmam mümkün olmadı.” dedi.
Elde ettiği kaynakların, halkın yüzyıllardır dilden dile, söyleye anlata geldiği biçimine uygunluğunu denetlemek, kaynakların güvenilirliğine, birbirine zıt görüşlere ve bu görüşler ya da tezler arasında tercih yapmanın kolay olmadığını belirten Kemal Derin, “El vurduğum denizde hayli zaman bocalayıp durdum ama yalnız başıma da olsam yönümü bulmam gerektiğini biliyordum. Aksi durumda, başlamadan bu serüven bitecekti. Onun da ayırtındaydım. Yönümü bulduktan sonra, nihayet aradığım gemiye binebildim. Sonuçta o gemi beni gitmem gereken limanlara sağ salim ulaştırdı. Elinizde tuttuğunuz bu roman; o isimsiz geminin güvertesinde, uğradığı her limanda, köpüklü dalgalarının serinliğinde, başucumdan hiç ayrılmayan martıların koruyucu kanatlarının altında biriktirilen sözcüklerin bir araya getirilmesi sonrasında yazıldı.” şeklinde konuştu.
Yazar Kemal Derin, romanı hazırlarken Hacı Bektaş’ın yolunu izleyerek Nişabur, Yezd, İsfahan, Şahdiz, Şiraz, Kazvin, Alamut, Laleş,Şam, Masyaf, Adana, Afşin, Amasya, Haraşna ve Hacıbektaş’ı dolaştığını, gittiği her yerde Hacı Bektaş’ın izlerini sürdüğünü ifade etti.
(KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Zeynep Cemali Edebiyat Günü’ 6 Ekim’de

SONRAKİ HABER

‘Barış Yürüyüşü’ Adana’dan devam edecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...