29 Eylül 2012 12:39

Çalışarak yaşıyorsak direnmeden ölmeyeceğiz!

Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde sendikalaştıkları için işten çıkarılan OMK işçileri tam 11 gündür direniyor. Mayıs ayında Selüloz-İş Sendikası’nda örgütlenen OMK işçileri, bu sürecin ardından fabrikalarında birçok farklı uygulamayla da karşılaştı. 23 işçinin işine peyderpey son

Çalışarak yaşıyorsak direnmeden ölmeyeceğiz!
Paylaş

OMK fabrikası karşısına kurdukları çadırda direnişlerine devam eden işçiler, çadır etrafını adeta dövizlerle süslemişler. ‘Çalışarak yaşıyorsak direnmeden ölmeyeceğiz’ diyen işçiler OMK patronun gözüne sokarcasına tam da farikanın giriş kapısı karşısına ‘İş, Ekmek, Özgürlük’ dövizini asmışlar. ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz’, ‘Sendika hakkımız engellenemez’ dövizlerinin de yerini aldığı direnişte işçiler hâlâ fabrikada çalışmakta olan arkadaşlarına ise ‘Boyun eğme emeğine sahip çık’ döviziyle sesleniyor. Direnişteki işçilerin en büyük destekçisi ise yine işçiler. Yoldan geçen kamyonların, tırların ve arabaların korna çalarak destek verdiği direniş, kararlılıkla devam ediyor…  İşten atılan OMK işçilerinden bir kaçı başka fabrikalara çalışmak için iş başvurusunda bulundu ancak OMK patronu işçilerin işten çıkarıldığını ve direnişte olduğunu sisteme geçirdiği için iş başvurusunda bulunan işçilerin başvurularının kabul edilmediği öğrenildi. Bu durumun işçilerin siciline işlendiği iddia edildi.

‘SONUNA KADAR DESTEK OLACAĞIZ’

Direnişteki işçi arkadaşlarını yalnız bırakmayan OMK işçileri arkadaşlarına destek vermek için her sabah eylem yapıyor. Arkadaşlarını ‘direniş çadırı’nda da yalnız bırakmayan OMK işçileri, sendika gömleklerini giyiyor, onlarla beraber bekliyor. Biz de arkadaşlarını yalnız bırakmayan OMK işçileri ile görüştük. Ancak işçilerin iş güvencesi açısından isimlerini yazamıyoruz.   

Arkadaşlarına destek veren işçilerden Y.K, patronların işçilere imzalarını geri çekmesi için baskı yaptığını söyledi. Kimsenin geri çekilmeyeceğini belirten Y.K, sonuna kadar direneceklerini vurguladı. Sabah vardiyasında çalışan bütün işçilerin her sabah eylem yaptığını anlatan Y. K, öğlenleri ise yemeğe çıkmayarak arkadaşlarına destek olduklarını söyledi. Y.K, “Arkadaşlarımıza sonuna kadar destek olacağız” diye konuştu.

GERİ DÖNÜŞ YOK!

Konuştuğumuz diğer işçilerden biri de M.T, o da OMK’da çalışan işçilerden biri. 23 arkadaşının işten çıkarıldığını hatırlatan M.T, işten çıkarılan arkadaşlarının tekrar işe alınmasını istedi. Arkadaşlarına sonuna kadar destek olacaklarını söyleyen M.T, “İçeriden destek vermeyen arkadaşlarımıza sesleniyorum. Lütfen destek versinler bize. Bize destek verirlerse mutlu oluruz. Biz sonuna kadar mücadelemize devam edeceğiz. Geri dönüşü yok” diye konuştu. (Eskişehir/EVRENSEL)


SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Kadir Yağız, OMK’da işten çıkarılan 23 işçiden biri. Emek Partisi ve birçok işçinin yanlarına gelerek kendilerine destek olduğunu söyleyen Yağız, ailelerinin de yanlarında olduğunu belirtti. Ailelerinin de çadıra gelerek kendilerine destek olmak istediğini kaydeden Yağız, gerekirse eşlerinin, çocuklarının da direnmek için çadıra geleceğini vurguladı. 11 gündür OMK patronun kendileri ile görüşme talebinde bulunmadığına dikkat çeken Yağız, “Eğer böyle giderse fabrikada sadece taşeron işçiler çalışacak” dedi. Yağız, sonuna kadar direneceklerini de sözlerine ekledi.  


OMK VE ORGANİZE SANAYİ İŞÇİLERİNİN YANINDAYIZ

Emek Partisi Eskişehir İl örgütü ve Eskişehir Emek Gençliği dün direnişteki OMK işçilerini ziyaret etti. “OMK işçisi yalnız değildir”, “Birleşen işçiler asla yenilmez” ve “Yaşasın sınıf dayanışması” sloganlarının atıldığı ziyarette, OMK işçilerinin yalnız olmadığı belirtildi. 

Ziyarette konuşan EMEP Eskişehir İl Başkanı İbrahim Akgün, hükümetin 14 milyar TL olması beklenen bütçe açığını kapatmak için vergi oranları arttırılarak bir ‘zam dalgası’ başlattığını söyledi.  Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ‘zamları huzur için’ yapıyoruz açıklamasına da değinen Akgün, hükümetinin gözünde huzur ve huzursuzluğun en zengin yüzde 20’nin huzuru olduğunu vurguladı. Bu yüzde 20 huzurluysa ülkenin de huzurlu olduğunu kaydeden  Akgün, “Bu yüzden en zengin yüzde 20 huzursuzsa ülkede huzur muzur da yoktur” dedi. Ekonominin büyüdüğüne vutgu yapıldığını hatırlatan Akgül,  ancak büyüyenin bir avuç zenginin ve patronun ekonomisi olduğuna dikkat çekti.

“SARAR büyümektedir ancak işçileri sendikasız, güvencesiz ve düşük ücretlerle çalışmaya devam etmektedir. ÇETİNTAŞ işçi ücretlerini asgari ücretin dahi altına çekmektedir. OMK’da insanca iş koşulları ve insanca yaşayabilecek ücret alabilmek için sendikalaşan işçilerden 22 tanesi kapı önüne konmaktadır.  O halde nerede büyüyen ekonomi? Nerede huzur?​” diye soran Akgül, işçi ve emekçilerin huzuru, bir gün mutlaka gerçekleştirecekleri işçi sınıfının iktidarında bulacaklarını söyledi. Günün OMK işçileriyle dayanışma ve Organize Sanayi Bölgesindeki sendikalaşma kıvılcımını büyütme günü olduğuna belirten Akgül, “Gün işçi sınıfının iktidarı yolunda kendi partilerinde siyasete müdahale etme günüdür. Emek Partisi olarak talepleri için mücadele eden OMK ve tüm Organize Sanayi işçilerinin yanındayız” dedi.         

ÖNCEKİ HABER

Erdoğan yine tek aday, tek belirleyici

SONRAKİ HABER

Shahidul Alam: Örnek bir fotoğraf ustası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...