Boydak işçilerine kriz bildirisi veren EMEP üyelerine engelleme

Kayseri’de Boydak işçilerine krize ilişkin bildiri veren Emek Partisi üyeleri sendika ve fabrika yöneticileri tarafından engellenmek istendi.

29 Ocak 2019 14:30
Son Güncellenme Tarihi: 30 Ocak 2019 11:06
Paylaş

Kayseri’de Boydak işçilerine ‘ek zam’ talebiyle bildiri dağıtımı yapan Emek Partisi (EMEP) üyelerine Boytaş 2 ve Boyteks önünde Hak-İş temsilcileri ve güvenlik amirleri engelleme girişiminde bulundu. Emek Partisi, “İşçilerin alım gücü düşmüştür, ek zam talebi haklı bir taleptir, partimizin çalışması ve işçilerin talepleri engellenemez” diyerek engellemeye tepki gösterdi.

EMEP: İŞÇİLERİN TALEPLERİ ENGELLENEMEZ

Engelleme girişimine tepki gösteren EMEP Kayseri İl Örgütü adına açıklama yapan İl Yöneticisi Ahmet Akarsu, “Ülkenin içerisinden geçtiği süreçte ekonomik krizin giderek derinleştiği, işçilerin alım gücünün giderek düştüğü, asgari ücret zammının daha işçilerin eline geçmeden eridiği gerçeği ile karşı karşıyayız” dedi.

Boydak işçilerinin alım gücünün düştüğünü, asgari ücret artı yüzde 2 oranında zammın işçilerin ihtiyaçlarını karşılayamayacağını dile getiren Akarsu, “Ballandırılarak anlatılan yüzde 28 zam, enflasyon oranındaki artış düşünüldüğünde eriyip gidecek bir zamdır. İşçilerin talebi de daha fazla zam isteğidir. Bu talep karşısında hem sendika hem de TMSF duyarsız kalmıştır. Yüzde 28 zam diyerek işçilerin gözünü boyamaya çalışmışlardır. Ama işçilerin ek zam talep etmesi en doğal haktır ve kimse engellemeyecektir” diye konuştu.

‘SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ’

Sendikacıların ve güvenlik amirlerinin engelleme girişimine tepki gösteren Akarsu, şöyle devam etti:
“İşçilerin talepleri göz ardı edilemez. Partimiz de işçilerin ek zam talebiyle tepki göstermesinin her daim arkasındadır. 2015’te işçilerin sözleşme döneminde, bir günlük iş bırakma sonucu kazanımlar olmuştur. İşçilerin öfkesinden korktuklarını biliyoruz. İşçiler sendikanın bu olumsuz tutumlarına karşı kendi birliğini, komitesini kurarak cevap verecektir. Emek Partisi de işçilerin partisi olarak onların yanında olacaktır. Hak-İş’in yaptığı sendikacılık ortadadır. Ek zam isteyen işçilere, ek zam istenmelidir diyen partimizin bildirisine karşı çıkmaktadır! Sendika işçilerden yana mıdır? Bu tutumları bir kez daha işçilerden yana olmadığını göstermiştir. Son olarak İl Örgütümüzün dağıttığı bildiriyi ‘yasa dışı’ olarak göstermeye çalışan sendikacılar ve güvenlik amirleri hakkında suç duyurusunda bulunulacaktır.”

TEPKİ ÜZERİNE BOYDAK GERİ ADIM ATTI

Kayseri’de TMSF’ye devredilen Boydak Holding’de 2017’de yapılan 3 yıllık sözleşmenin son yıl zammı için görüşmeler devam ediyor. TMSF enflasyon oranında zam dayatırken, Hak-İş’e bağlı Öz Ağaç-İş, Öz İplik-İş ve Özçelik-İş enflasyon artı yüzde 2 zam istiyor.

İşçiler var olan sözleşmenin ihlal edilmesine tepki gösteriyor. Tepki üzerine Twitter hesabından açıklama yapan Boydak Holding CEO’su Alpaslan Baki Ertekin, “Hak-İş ile yapılmış olan toplu iş sözleşmesinde zam oranını işçimizden yana yorumlayıp yüzde 28.05 zam yapmamızı isteyen TMSF Başkanımız Muhiddin Gülal ve YK Başkanım İsmail Güler beylere işçi arkadaşlarım adına şükranlarımı sunarım. Mobilyada çok iyi iki yıl geçirmiştik, hayırlısı olsun” diyerek geri adım attı.

‘YÜZDE 2’NİN EVİMİZDE BİR KARŞILIĞI YOK’

Görüştüğümüz işçiler, “TMSF’nin ilk süreçte enflasyon oranında vereceğiz dediği zam kabul edilecek bir zam değildir. Sendika da sözleşme gereği enflasyon artı yüzde 2 diyor. İlk önce var olan anlaşma ihlal edilmek istendi. Tepkiler sonucu tekrar yüzde 28.05 denildi. Ayrıca sendika tarafından yıllardır bu kadar zam alınmamıştır deniyor. Evet, bu kadar zam alınmadı ama enflasyon da hiç bu kadar yükselmemişti. Aldığımız zam hiçbir şeye yaramıyor. Markete gitmeye korkuyoruz. Domatesin, patlıcanın fiyatı almış başını gitmiş” dedi.

‘BU DÖNEM EK ZAM GEREKLİ’

Kayserispor’un isim sponsorluğuna 2 milyondan fazla para ödendiğini söyleyen Boydak CEO’su Alpaslan Baki Ertekin’e tepki gösteren işçiler, “Reklam yapmaya gelince 2 milyondan fazla verdik diyorlar. İşçiye gelince ortada yoklar. Sendikanın yüzde 2 alacağız dediği zammın bizim evimizde, ekonomimizde bir karşılığı yok. Bu dönem gerekli olan ek zamdır” diye konuştu. (Kayseri/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Müzik piyasasına bir itiraz: Art Diktatör

SONRAKİ HABER

Diyarbakır'da ‘çocuklar üşümesin’ kampanyası 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...