30 Eylül 2012 08:53

Kristal-İş Kongresi'nde Türk-İş SGBP tartışması

Kristal-İş Sendikası 16. Olağan Genel Kurulunda, Türk-İş ile Sendikal Güç Birliği Platformu (SGBP) tartışması gündem oldu.Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, SGBP’ye çağrı yaparak “Güç birliği Türk-İş’tir. Hepimizin yeri aynı çatının altıdır. O

Kristal-İş Kongresi'nde Türk-İş SGBP tartışması
Paylaş
Gökhan Durmuş

Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, SGBP’ye çağrı yaparak “Güç birliği Türk-İş’tir. Hepimizin yeri aynı çatının altıdır. O da Türk-İş çatısıdır. Çünkü sorunlarımız aynı. Kristal-İş Genel Kurulundan elimi uzatıyorum, gelin birlikte kazanalım” dedi.

Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise seçimlerin ardından yapılan ilk Başkanlar Kurulunda Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu’nun kendisine “lan” dediğini hatırlatarak, “Ben Türk-İş’e asla saygısızlık yapmam ama Mustafa Kumlu kamuoyu önünde benden özür dileyecek” dedi.

SGBP AYRI BİR ÖRGÜT DEĞİLDİR

Kristal-İş Sendikasının 16 Genel Kurulu bugün başladı. İki gün sürecek olan genel kurulun ilk gününde konuklar ve delegeler söz aldı.

Petrol-İş Genel Başkanı Mustafa Öztaşkın’ın Divan Başkanlığına getirildiği Genel Kurulda açılış konuşmasını yapan Kristal-İş Genel Başkanı Bilal Çetintaş, emeğin haklarına yönelik ağır bir saldırının yaşandığı günlerde sendikaların bir araya gelememesinin, ortak mücadele hattı oluşturamamasının hiçbir izahı olmadığını kaydetti. Örgütlenme işinin tek tek sendikaların yapabileceği bir iş olmaktan çıktığını, konfederasyon düzeyinde ortak hareketin şart olduğunu belirten Çetintaş, “Ülkemizin etkin, güçlü, demokratik ve sözünün eri bir Türk-İş’e ihtiyacı vardır. Yeniden Ankara’da Türk-İş var dedirtme zamanıdır” diye konuştu.  Türk-İş işçi hakları konusunda dikkate alınan bir merkez olmaktan çıktığını kaydeden Çetintaş, SGBP’nin de buradan çıktığını, ayrı bir kurum olmadığını söyledi. Çetintaş, “SGBP Türk-İş’in güçlenmesini ve aktifleşmesini isteyen sendikaların sesidir” dedi.

KAVLAK SGBP’YE  ELİNİ UZATTI

Çetintaş’ın konuşmasının ardından söz konuklara verildi.

İlk olarak konuşan Türk-İş Genel Sekreteri ve Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, Türkiye’de sendikal hareketin 30 yıldır baskı altında olduğunu, toplumun ve halkın gözünden düşürüldüğünü ifade etti.  Türk-İş’e yönelik eleştirilerinin bulunduğunu, bu eleştirilerin haklı olduğunu, Türk-İş’in zaman zaman yapması gerekenleri yapmadığını aktaran Kavlak, bunun özeleştiri olarak kabul edilmesini istedi. “Birileri ‘Türk-İş nerede’ diyorsa hâlâ ondan umudunun olduğunu gösterir. Haklarımızı almak için direnmeli ve birlikte mücadele etmek zorundayız” diyen Kavlak, muhalefetin kutsal olduğunu, SGBP’nin buradan çıkarak Türk-İş seçimlerinde aday olduğunu söyledi. Kavlak, “Seçim bitti ayrılık bitmedi. Güç birliği Türk-İş’tir. Hepimiz aynı çatı altında olmalıyız. Çünkü sorunlarımız aynı. THY işçisinin sonuna kadar yanındayım” dedi.  Salondaki Hava-İş Başkanı  Atilay Ayçin’e  bakarak konuşan Kavlak, “Atilay Başkan o çatının altına gelmelisin.  Kristal-İş Genel Kurulundan size elimi uzatıyorum. Gelin birlikte kazanalım” dedi.

KUMLU BANA BAŞKANLIK EDEMEZ

Kürsüye çıkan Hava-İş Genel Başkanı Atilay Ayçin ise SGBP’nin hangi ihtiyaçlar üzerinden kurulduğunu, Konfederasyonları Türk-İş yönetiminin yapmadıklarını tek tek sıraladı. THY işçilerini Türk-İş yönetiminden hiç kimsenin ziyaret etmediğini, Pevrul Kavlak’ın sadece telefonla aradığını belirten Ayçin, Türk-İş Başkanlar Kuruluna neden gitmediğini şöyle anlattı, “Seçimlerden sonra yapılan ilk Başkanlar Kurulunda Mustafa Kumlu bana ‘lan’ dedi. Benim Türk-iş’e bir küskünlüğüm yok.  Ama Mustafa Kumlu gibi birisi bana başkanlık edemez. Kumlu kamuoyu önünde benden özür dilemediği sürece affetmem. Çıkıp benden özür dileyecek. Kumlu dışında hepinizle görüşürüm, uzattığın eli tutarım.”  

Genel Kurulda Basın-İş Genel Başkanı Yakup Akkaya, Denizciler Sendikası Genel Başkanı Hasan Pekdemir ile IndustriALL Genel Sekreter Yardımcısı Kemal Özkan da konuşma yapacak.

Genel Kurul yarın yapılacak seçimlerle sona erecek. Seçimlerde Genel Başkanlığa sadece Bilal Çetintaş’ın aday olması bekleniyor. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Harb-İş’te olağanüstü genel kurul

SONRAKİ HABER

Hizaya girmeye niyetimiz yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...