31 Mart 2019 14:23
Son Güncellenme Tarihi: 01 Nisan 2019 10:37

Ankara | 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları

Ankara 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

Ankara Kalesi | Fotoğraf: Ankara'dan/Flickr

Paylaş

Seçimin en kritik illerinden biri olan Ankara’da gülen taraf Millet İttifakı oldu. Seçim kampanyası boyunca AKP Adayı Mehmet Özhaseki ve hükümet üyeleri tarafından hedef gösterilen Mansur Yavaş, aldığı 1 milyon 657 bin 923 oy ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Yavaş’la Ankara’da 25 yıl sonra ilk kez CHP’li başkan seçilmiş oldu. AKP Adayı Özhaseki ise 1 milyon 532 bin 977 oy aldı. AKP Ankara'da seçim sonuçlarına itiraz edeceğini duyurdu.

MANSUR YAVAŞ: ANKARA'DA HUZUR KAZANMIŞTIR

Millet İttifakı'nın Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkan Adayı Mansur Yavaş, CHP Genel Merkezi'nde 00.36 itibariyle zafer konuşması yaptı. Kaybedenin Özhaseki olduğunu belirten Yavaş'ın söyledikleri özetle şöyle, “Bizler kavgaya rövanşa gelmiyoruz demiştik. Nefret dilinden uzak kalacağız demiştik. Yola koyulduğumuzda bir temennide bulunmuştum. Herkesin başkanı diye hatırlanmak istemiştim. Şimdi bana düşen sözümü tutmak ve herkesin başkanı olmaktır. Ankara'da belediyeciliğin baş üstünde taşınacağı ehliyet dönemi başlamıştır. Ankara'da huzur kazanmıştır. İnşallah bereketle taçlanacaktır. Ankara'daki tüm hemşehrilerimiz rahat uyku çeksin, belediye çalışanlarımız endişe etmesin. Hakkıyla işini yapanlar korkmasınlar. Biz Ankara'daki tüm hemşehrilerimiz kardeşimiz biliyoruz. Rant hırsıyla talandan yalandan medet umanların hevesi kırılmıştır. Kimseye işini öğretmeyeceğiz sadece işimizi yapacağız. Siyasi görüşü, kimliği, kökeni ne olrusa olsun Ankara'ya değer katmak isteyenlerin derdine ortak olacağız. Biz başlından itibaren yarıştığımız aday ve partileri öteki olarak görmedik, görmeyeceğiz. Ankaramıza hizmet yolunda kucaklayıcı olacağız. Ankara'yı tevazü ile yöneteceğiz.”

Ardından söz alan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, “İstanbul” tezahüratlarıyla karşılandı. Kılıçdaroğlu, “Adım gibi eminim orayı da alacağız, destan yazacağız. Mansur Başkan'a oy vermeyen kardeşlerim de bir süre sorna diyecekler ki iyi ki Mansur Başkan kazandı, iyi ki Ankara kazandı diyecekler.” dedi.   

ANKARA'DA SEÇİME NASIL GİDİLDİ? 

Ankara’da AKP, MHP’nin; CHP ise İYİ Partinin desteğiyle 31 Mart yerel seçimlerine girdi. 

2014 yerel seçimlerinde seçimi 1,1 puanlık farkla AKP’nin adayı Melih Gökçek kazanmıştı. AKP’nin eski Belediye Başkanı Melih Gökçek daha sonra Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın baskısıyla istifa etmek zorunda kaldı. Gökçek’in yerine Sincan Belediye Başkanı Mustafa Tuna atandı. Yerel seçim tartışmalarının başlarında MHP ile Gökçek arasında kısa süreli bir flörtleşme yaşandı. Ancak MHP-AKP ittifakının yeniden sağlanmasıyla MHP Ankara’da aday göstermedi. AKP’nin aday gösterdiği Mehmet Özhaseki daha önce Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevinde bulundu. Ayrıca Kayseri’de adı yolsuzlukla anılan bir belediye başkanı olarak biliniyor. Ankara MHP’nin İYİ Partiye ciddi oy kaptırdığı yerlerden biri olması nedeniyle Cumhur İttifakı ile Millet İttirakı oyları kafa kafaya çıkıyor. Referandum döneminde AKP-MHP ittifakının kaybettiği illerden biri olması nedeniyle de ayrıca bu şehirde AKP adayının kaybetme ihtimali gündeme geliyor.

CHP’nin gösterdiği aday ise eski Beypazarı Belediye Başkanı Mansur Yavaş. Yavaş, MHP kökenli bir belediye başkan adayı olması nedeniyle İYİ Parti tabanının da desteğini kazanacak. Ancak Yavaş, CHP’nin sosyal demokrat tabanı açısından da tepki gören bir isim. Yavaş adaylığını ‘partiler üstü’ olarak tanımlıyor.

Ankara'da 6'sı bağımsız olmak üzere 12 aday büyükşehir belediye başkanlığı için yarışıyor.

ANKARA'DA SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRİYOR?

AKP: Mehmet Özhaseki

CHP: Mansur Yavaş

Saadet Partisi: Mesut Doğan

Vatan Partisi: Tülin Oygür

TKP: Fatma Korur

DSP: Haydar Yılmaz

Bağımsız: Mustafa Pak

Bağımsız: Sabit Tekin

Bağımsız: Mehmet Cerit

Bağımsız: Meriç Meydan

Bağımsız: Mehmet Hoşoğlu

Bağımsız: Recep Gökyer

ANKARA'DA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ SONUÇLARI

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU SONUÇLARI

2014 YEREL SEÇİMLERİ SONUÇLARI

(HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Aslı Odman: Öldürmeyen işin kurulması örgütlenmeden geçiyor

SONRAKİ HABER

Bakan Hulusi Akar'dan ABD'ye Menbic mesajı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...