29 Eylül 2012 07:49

Barış yürüyüşünün engellenmesine tepki

İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, “Ülkede kalıcı barışın sağlanması, akan kanın ve ölümlerin durdurulması” talebiyle 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde Şırnak Uludere’den Ankara’ya yürüyüş başlatan Halil Savda ve arkadaşlarının Osmaniye’de darp edilerek gözaltına alınmasını kınad

Barış yürüyüşünün engellenmesine tepki
Paylaş

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Divan Kurulu Üyesi ve İstanbul Milletvekili Tüzel bugün yaptığı yazılı açıklamada, Halil Savda ve arkadaşlarının Osmaniye’ye girişine izin verilmeyerek, hukuksuz bir şekilde alıkonmalarına tepki gösterdi. Osmaniye dışındaki illerde hiçbir sorun yaşamayan barış yürüyüşçülerinin, sürüklenerek polis araçlarına bindirilip,  ellerine arkadan plastik kelepçe takılmasını ve Adana Emniyetine götürülmesini kınayan Tüzel, bu uygulamanın “Hangi demokratik teamülle izah edilebileceğini” sordu.

GÜCÜ KİMDEN ALIYOR?

Yürüyüşçülerin uğradığı kötü muamele neticesinde vücutlarında meydana gelen izlerin tespiti için neden Adli Tıp Kurumuna sevk edilmediklerini de soran Tüzel, “700 kilometre yol kateden ve 6 kentten geçen barış yürüyüşçüleri Celalettin Cerrah’ın Vali olduğu Osmaniye’den geçememiştir. İstanbul’un gazcı emniyet müdürüyken, Osmaniye’ye Vali olarak atanan Celalettin Cerrah bu keyfiyeti ve bu gücü kimlerden almaktadır?

Osmaniye Valisi, emniyet yetkilileri ve polis memurlarının insan haklarını ve  anayasal hakları çiğnemesine sessiz kalınamayacağını belirten Tüzel, bu engellemeyi kınarken, sorumluların kişi hak ve özgürlüklerini ihlal, vatandaşa kötü muamele ve işkence yapmaktan yargılanmalarını istedi. (Ankara/EVRENSEL)


Adana'da Halkların Demokratik Kongresi Temsilciliği (HDK), İnsan Hakları Derneği Şubesi (İHD), KESK Adana Şubeler Platformu Mersin’de merkezli gerçekleştirilen operasyonları protesto etmek amacıyla İnönü Parkı’nda basın açıklaması yaptı.

Açıklamaya Osmaniye'nin Bahçe İlçesi’nde tartaklanarak gözaltına alınan vicdani retçi Halil Savda ve arkadaşları da katıldı. "Baskılar, ölümler, operasyonlar çözüm değil" pankartını taşıyan ve "Baskılar bizi yıldıramaz" ile "Yaşasın halkların kardeşliği" şeklinde slogan atan kitle adına açıklamayı HDK Temsilcisi Güven Boğa okudu.

Uzun zamandır Mersin'de ilan edilmemiş bir OHAL sisteminin hüküm sürdüğüne işaret eden Boğa, Kürt sorununda çözüm arayışı içinde olduğunu söyleyen CHP’nin tüm bu yaşananlara sessiz kaldığına işaret etti. “Kürt halkına, halkın seçilmiş belediye başkanları ve parti yöneticilerine, milletvekillerine, sendikacılara, hukukçulara karşı sürdürülen bu pervasızlığa son verilmelidir” diyen Boğa, gözaltına alınanların serbest bırakılmasını istedi. Roboski’den Ankara’ya “Barış Yürüyüşü” gerçekleştirenlerin Osmaniye’nin Bahçe İlçesi girişinde polisler tarafından durdurulduklarını belirterek Boğa, “Osmaniye Valiliği'nin kararıyla polis tarafından durdurulan Savda ve beraberindeki yol arkadaşları İbrahim Yaylalı, Bingöl Elmas, Serap Halvaşi ve Merve Çöger’in zorla araca bindirildikleri ve telefonlarına el konulduğu son gelen haberler arasında. Polisin gözaltı gerekçesi olarak Osmaniye ve Bahçe'nin toplumsal hassasiyet sahibi bir yer olmasını ileri sürmesi tam bir komedidir. Amaçları barış olan ve bu ülkede insan kayıplarının sona ermesini isteyen barış yürüyüşçülerinin, çatışmaların sona ermesi için yürümelerini ilan etmelerine rağmen barışa tahammül edemeyenler tarafından gözaltına alınmaları kabul edilemez" dedi. Boğa, HDK, İHD ve KESK olarak; her inançtan, her dilden ve her kültürden yurttaşları bu fütursuzluğa karşı çıkmaya, Kürt halkıyla dayanışmaya, barış, eşitlik, özgürlük ve kardeşlik mücadelesini yükseltmeye çağırdı.

Boğa'dan sonra konuşan BDP Adana Milletvekili Murat Bozlak, Özel Yetkili Mahkemelerin İstiklal Mahkemelerinin bir devamı olduğunu söyledi.

BARIŞIN SESİ OSMANİYE'DE DUYULMASIN İSTEDİLER

Osmaniye'nin Bahçe İlçesi sınırları içinde tartaklanarak gözaltına alınan ve Adana polisine teslim edilen Halil Savda ise, şöyle konuştu: "Osmaniye sınırına girdiğimizde Bahçe'nin çıkışında oradaki polis yetkilileri tarafından taciz edildik. Önümüz kesildi ve yürüyemeyeceğimiz ifade edildi. Neden yürüyemeyeceğimizi sorduğumuzda ise 'hassasiyetlerimiz var' dediler. Peki bu hassasiyetiniz nedir dedik, bunu bize söylemediler. Çünkü Urfa'nın hassasiyetini bilmiyorlar. Oradaki halk bizi bağrına bastı. Güvenlik güçleri bize engel çıkarmayıp yardımcı oldular. Ancak ne hikmetse, Osmaniye'ye geldiğimizde bunun tersi oldu. Bizi karga tulumba zorba bir şekilde, korsanca bir şekilde zorla arabalara bindirdiler. Arkadaşlarımızın hepsinde çeşitli morluklar var. Benimde sırtımda yine morluk var, şişkinlik var."

Ellerinin arkadan kelepçelendiğini ve 5 saat bu şekilde durdurulduklarını belirten Savda, "Ceyhan gişelerine bıraktılar. Yani 5 saat gözaltında kaldık. Yasal hiçbir işlem yapmadılar. Bizi savcılığa çıkarmadılar, bizi doktora götürmediler. Bizi adliyeye götürmediler, bizi emniyet müdürlüğüne götürmediler. Bizi zorbaca ve korsanca bir şekilde Osmaniye'den çıkardılar. Yani istediler ki Osmaniye'de barışın sesi, barışın adımları olmasın. Barış adımları sürmesin istediler. Orada barış sesi yükselmesin istediler. İstiyorlar ki maalesef oradaki milliyetçi, ırkçı ve şoven duygular yükselsin. Orada savaşın çanları çalsın istiyorlar. Orada ırkçılığın çanları çalsın istiyorlar” diye konuştu. Yetkililere seslenen Savda, konuşmasını şöyle tamamladı: "Ayıptır, günahtır, bu ülkenin, bu toprakların Osmaniye'nin Adana'nın, Ankara'nın, Şırnak'ın, Uludere'nin, Mardin'in barışa ihtiyacı var. Bizler barışmak zorundayız. Bu Kürt sorunu yıllardır var. Resmi rakamlara göre 60 bin ölü var. 60 bin insan hayatını kaybetti. Bu barış yürüyüşü Barış ve Demokrasi Partisi'nin arzusunu ifade ediyor. Bunların istemini ifade ediyor. Bu barış yürüyüşü Mazlum-Der'in özlemini ifade ediyor. Bu barış yürüyüşü İHD'nin özlemini ve istemini ifade ediyor. Bu barış yürüyüşü Türkiye'de AKP'ye de oy verse, CHP'ye de oy verse, MHP'ye de oy verse, insan olan herkesin özlemini ifade ediyor."

ÖNCEKİ HABER

Ankara’da sinema esintisi

SONRAKİ HABER

Acıları değil güzellikleri paylaşmak istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...