08 Nisan 2011 10:45

ABD’li komutan: Libya’ya kara harekatı masada

NATO devralana kadar Libya’ya yönelik hava saldırısını yöneten General Carter Ham, Libya’ya olası bir kara harekatını değerlendirdi. Amerikan CBS News televizyonuna konuşan Ham’a göre Washington yönetimi, önemli riskler taşımasına rağmen bu olasılığı göz önünde bulundurmalı.NATO’nun bugüne kadar etkili s

ABD’li komutan: Libya’ya kara harekatı masada
Paylaş

NATO’nun bugüne kadar etkili saldırılar yaptığını belirten Ham, bununla birlikte askeri güçlerini sivil bölgelere kaydıran Kaddafi’nin hava saldırılarının etkisini zayıflattığına dikkat çekti. ABD’li general, bu durumda isyancıların desteklenmesi için kara operasyonunu da içeren bir planın uygulanabileceğini kaydetti.

General Ham, bir kara operasyonunun, Arap ülkelerinin desteğini sona erdirebileceği ve uluslararası koalisyonun imajını aşındıracağı tespitlerinde de bulundu. Bununla birlikte Ham’a göre, koşullar ideal olmasa da kara harekatı isyancıları desteklemenin en olası yolu.  

OBAMA ‘ASKER GÖNDERMEYİZ’ DEMİŞTİ

ABD Başkanı Barack Obama, daha önce bir çok kez ABD askerlerinin Libya’ya yönelik kara operasyonunda yer almayacağını bildirmişti. Bununla birlikte CIA’ye bağlı ajanların Libya’da operasyonlar düzenlediğine dair raporlar basına sızmıştı.

BM YARDIM GEMİSİ MİSRATA’DA

Bu arada, Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı’nca gönderilen, gıda ve ilaç gibi acil yardım malzemeleri taşıyan bir gemi ise Libya’nın batısında, kuşatma altındaki Misrata’ya ulaştı. Gemide 30 bin kişiye bir ay yeteceği söylenen miktarda ilaç ve tıbbi malzeme yanında doktorlar da bulunduğu açıklandı. Gemide ayrıca yüzlerce ton yüksek enerjili bisküvi, un ve su artıma tabletleri var.

Misrata, Libya’nın en büyük üçüncü kenti birkaç haftadır Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerce kuşatma altında. Saf değiştirene dek ülkenin içişleri bakanı olan General Abdülfettah Yunus, hafta ortasında NATO acilen Kaddafi mevzilerine baskıyı yoğunlaştırmazsa Misrata’nın yok olacağı uyarısında bulunmuştu. Yunus bu nedenle saldırıların yoğunlaştırılmasını istedi.

MÜFETTİŞ GİDİYOR

Libya’da yaşanan iç savaşta her iki taraftan da insan haklarının ihlal edildiği iddiaları geliyor. BM, artan bu iddiaları araştırmak üzere harekete geçti. BM müfettişlerinden oluşan bir kurum, insan hakları ihlallerini soruşturmak üzere bu ay Libya’ya gidecek.

Araştırma komisyonunda bulunan, ABD’li savaş suçları uzmanı Cherif Bassiouni, Cenevre’de yaptığı basın toplantısında, “Libya’ya gidiyoruz, hem doğusuna hem de batısına” dedi. Yapılacak soruşturmanın adil, bağımsız ve tarafsız olması gerektiğini vurgulayan Bassiouni, kendilerinin de bunu yapmaya çalışacağını kaydetti. Cenevre’den pazar günü ayrılacak ekibin ay sonunda geri döneceği belirtildi. (DIŞ HABERLER)


NATO: MUHALİFLERİ VURDUK ÖZÜR DİLEMİYORUZ

NATO, Libya’nın doğusundaki Brega yakınlarında isyancıları vurduklarını doğrularken, bu olay sebebiyle özür dilemeyeceğini açıkladı.

NATO’nun Libya operasyonunu yürüten Komutan Yardımcısı Tuğamiral Russell Harding, isyancıların elinde tank olduğuna dair kendilerine bilgi verilmediğini söyledi. Harding, geçmişte zırhlı araçların sadece Muammer Kaddafi güçlerince kullanıldığını ifade etti.

Tuğamiral Harding, Brega ve Ecdebiye arasında muhaliflerle Kaddafi güçlerinin ayırt edilmesinin zor olduğunu vurguladı.

NATO, dün isyancıların konvoyunu vurmuş, saldırıda beş kişi hayatını kaybetmişti. NATO yetkilileri, ayrıca Libya’daki görevlerinin sivilleri korumak olduğunu, isyancılar tarafından onların “hava kuvvetleri” gibi görülmelerinden rahatsızlık duyduklarını belirttiler.

İsyancı birliklerin komutanı Abdülfettah Yunus, NATO’nun konvoylarına saldırdığı için özür dilediğini söylemişti

ÖNCEKİ HABER

İsrail bombardımanında 9 Filistinli öldü

SONRAKİ HABER

Brezilya’da okul baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...