23 Ocak 2019 16:03
Son Güncellenme Tarihi: 23 Ocak 2019 18:28

Putin-Erdoğan görüşmesi sona erdi

Rusya'ya giden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmesi sona erdi.

Fotoğraf: Sefa Karacan/AA

Paylaş

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya'nın başkenti Moskova'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Kremlin Sarayı'nda bir araya geldi. 1 saat 50 dakika süren görüşmede ana gündemleri Türkiye-Rusya ilişkileri, Suriye ve S-400 hava savunma sistemi alımının oluşturduğu belirtildi.

Erdoğan ve Putin, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenlendi. Türkiye ve Rusya ilişkileri ile Suriye konusunda yürütülen mutabakata devam vurgusunun yapıldığı toplantıda, anayasa komisyonu için çalışmalara devam edileceği ve Şubat ayında yeni bir üçlü zirve düzenleneceği açıklandı. Putin, burada yaptığı konuşmada, görüşmenin son derece yapıcı ve ikili ilişkilere dayalı atmosferde gerçekleştiğini söyledi.

"ABD SURİYE'DEN ÇEKİLİRSE BU OLUMLU BİR ADIM OLACAK"

AA'da yer alan habere göre, Suriye'de krizin siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesi için çalıştıklarını belirten Putin, şu ifadeleri kullandı: "Suriye meselesinin kalıcı çözümü üzerinde çalışmaktayız. Siyasi ve diplomatik yollarla sorunu çözmeyi istiyoruz. ABD (Suriye'den) çekilme planını gerçekleştirirse bu olumlu bir adım olacak."

"ÜÇLÜ ZİRVEYİ MOSKOVA'DA YAPMAYI HEDEFLİYORUZ"

Putin, bir sonraki Türkiye-Rusya-İran zirvesini Moskova'da yapmayı hedeflediklerini aktardı. Rusya Devlet Başkanı Putin, "Şam’ın Kürtlerle diyalog içerisinde olmasını teşvik ediyoruz. Bu hem Suriye toplumunda birlik sağlayacak hem de komşu ülkelerin hayrına olacaktır." dedi.

Türkiye ve Rusya'nın Suriye'de çatışma sonrasında da iş birliği yapmasını gerektiğinin altını çizen Putin, şöyle konuştu: "Bu konuda bakanlarımız yetkililerimizin ortak çabaları olacak, böylelikle mülteciler konusunda güvenli bir şekilde ülkelerine dönebilsinler." 

"TARAFLAR ARASINDA DİYALOG KURULMASI LAZIM"

Erdoğan ve Putin, basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Fırat'ın doğusunda oluşturulması gündeme gelen güvenli bölgeye ilişkin bir soru üzerine, şunları kaydetti: "Türk dostlarımızın menfaatlerine saygı duyuyoruz. Özellikle güvenliğin sağlanması noktasında." İdlib mutabakatı konusundaki bir soruya ise Putin, şu şekilde cevap verdi: "Türk meslektaşlarımızın mutabakatın şartlarını yerine getirmek için çabalarını görüyoruz." Putin, Suriye’de tüm sorunların sadece siyasi ve diplomatik yollarla çözülmesinin mümkün olduğunu söyledi.

Türkiye, Rusya ve İran'ın, Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilciliği ile koordineli bir şekilde Suriye'de anayasa komitesinin kurulmasına yönelik çalışmalarına ilişkin, Putin, şunları kaydetti: "Anayasa komitesi çok önemli bir alan. Sahadaki başarımızı pekiştirecek olan bir çalışmadır. Tüm taraflar arasında diyalog kurulması lazım"

PUTİN: SIK GÖRÜŞMELERİMİZİN SONUCUNU ALIYORUZ

Sputnik'in aktardığına göre Kremlin Sarayı'ndaki görüşme öncesi ilk sözü Putin aldı. Putin, "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum sizin bu ilişkilerin gelişmesine ne kadar katkı sağladığınızı biliyoruz. Büyük stratejik ortaklığımız gerçekleştirilecektir" dedi.

Putin, "Değerli dostum Erdoğan, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerin bu noktaya gelmesi sizin katkılarınızla olmuştur" ifadesini kullandı.

Erdoğan'la sık sık görüşmelerinin sonucunu aldıklarını söyleyen Putin, "Özellikle 2018'in ilk 10 ayında iki ülke arasındaki ticaret hacmi, 2017 yılının tamamından daha fazla arttı. Rus turist sayısı yüzde 30 arttı ve 6 milyon kişiyle rekor kırdı" diye konuştu.

ERDOĞAN: ARAMIZA ÇOK BÜYÜK HEDEFLER KOYDUK

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise şöyle konuştu:

"Değerli dostum, 2018'deki sık sık yaptığımız görüşmelerden sonra 2019'daki ilk görüşmeyi gerçekleştirmenin memnuniyeti içindeyim. Bu bölgesel güvenliği de olumlu istikamette etkiliyor. Astana süreci ile başlatmış olduğumuz üçlü zirveler; bunlarda gerçekten dünyanın ilgisini çeken görüşmelerimiz oldu. Görüşmemizle birlikte bu sürecin devamının çok daha faydalı olacağına inanıyorum. Özellikle turizmdeki gelişmeler iki ülke halkı arasında çok çok önemli kaynaşmalara neden oluyor. Tabii sizinle aramıza çok büyük hedef koyduk; 100 milyar dolarlık ticareti hedefe ulaştırmak."

PUTİN: HER ŞEY PLANA GÖRE İLERLİYOR

Putin, Kerç Boğazı yakınlarında yanan 2 petrol tankerinde 4 Türk denizcinin ölmesi nedeniyle Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a baş sağlığı diledi.

Rusya ve Türkiye'nin Suriye de dahil olmak üzere bölgesel güvenlik konuları üzerinde çalıştığını belirten Putin, ikili ilişkilere yönelik kişisel katkısından dolayı Erdoğan'a teşekkür etti.

Erdoğan'ın ikili ilişkiler hakkında sözleri üzerine Putin, "Sayın Cumhurbaşkanı, değerli dostum, bu büyük oranda sizin kişisel başarınız. Zira, buna çok büyük önem veriyorsunuz. Büyük projelerimiz gerçekleşiyor ve her şey plana göre ilerliyor" dedi.

İKİLİ 2018'DE 7 KEZ BAŞ BAŞA GÖRÜŞMÜŞTÜ

Erdoğan'ın heyetinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun yer alıyor.

Erdoğan, Putin ile 2018 yılında 7 kez baş başa, 18 kez telefonla olmak üzere 25 kez görüştü. Erdoğan ve Putin geçen yıl 6 zirvede bir araya geldi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Mahallenin yolu kapandı, hasta annesini her gün sırtında taşıyor

SONRAKİ HABER

Özel bilirkişi heyeti Berkin Elvan'ı vuran polisi belirledi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...