22 Ocak 2019 14:18
Son Güncellenme Tarihi: 24 Ocak 2019 06:27

Lise öğrencisini vuran polisin tutuklanması talebi reddedildi

Antep'te, "Dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle polis tarafından vurulan Ekrem Görkem Karakan davasında sanık polisin tutuklanması talebi reddedildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Antep'te, 31 Aralık 2017 gecesi "Dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu yaralanan ve yaşamını yitiren 16 yaşındaki Ekrem Görkem Karakan davasında sanık polis Hasan Bilki'nin tutuklanması talebi reddedildi. Mahkeme davayı 15 Mart'a erteledi. 15 Mart’taki karar duruşmasını bekleyen aile, oğullarının katilinin cezalandırılması için gerekirse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) kadar gideceklerini bildirdi.

"BUNUN HESABINI SORMAYACAKSAK NEYİN HESABINI SORACAĞIZ?"

Lise öğrencisi Ekrem Görkem Karakan'ın ağabeyi Yaşar Karakan, yargılama sürecine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Tek istediklerinin kardeşini öldüren polisin gerekli cezayı alması olduğunu ifade eden Karakan, “Adaletin mağdurlar için de sağlanmasını bekliyoruz” dedi.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre başlangıçta savcının polis için müebbet hapis cezası istediğini ancak şimdi 2 yıldan 6 yıla kadar hapis talep ettiğine dikkati çeken Karakan, “Yargılamalar boyunca bir dizi hukuksuzluk ve haksızlıkla karşılaştık. Gerekli kamuoyu baskısı oluşmadığı için istedikleri gibi bu süreci yürütüyorlar. Benim kardeşim haksız yere öldürüldü. 16 yaşındaki bir çocuğu yüzünden vurarak öldürdüler. Bunun hesabını sormayacaksak neyin soracağız?” diye konuştu.

"4. DURUŞMADA ANCAK SÖZ ALDIK"

Ekrem Görkem Karakan'ı vuran ve sadece iki gün gözaltında kalan polis Hasan Bilki'nin tutuklanma isteminin reddedilmesine tepki gösteren Karakan, “Mahkeme, ilk kez dördüncü duruşmada bizlere söz verdi. Kendimizi zor ifade ettik. Kardeşimin ölümünün karşılığı iki gün hapis olamaz. Altı yıl cezayı da kabul etmiyoruz. Polisin gerekli cezayı alması için gerekirse AİHM’e gideceğiz” ifadelerini kullandı.

"YAŞAM HAKKINI KORUMAK DEVLETİN GÖREVİDİR"

Antep’te polisin “dur” ihtarına uymadığı iddiası ile Polis Hasan Bilki’nin açtığı ateşle ağır yaralanan ve 14 günlük yaşam mücadelesinin ardından 14 Ocak 2018'de hayatını kaybeden Ekrem Görkem Karakan’ın davası 18 Ocak 2019'da 11’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Gazete Duvar'dan Murat Güreş'in haberine göre Karakan Ailesi’nin avukatlarından Bülent Duran savunmasında, devletin yaşam hakkını korumakla görevli olduğunu hatırlattı ve “İç güvenlik tasarısının çıkmasının ardından 300 çocuk polis tarafından öldürüldü. Biz Ekrem’i belki geri getirmeyeceğiz ama suçun cezasız kalmasının önleyerek başka anaların ağlamasını engelleyeceğiz. Bu nedenle sanık polisin tutuklanmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Avukat Nesrin Tuncel ise soruşturma sürecinde yaşanan hukuksuzluklara ve delillerin karartılmak istenmesine vurgu yaparak “Burada sanık polisin hem idari hem de adli açıdan açıkça korunduğunu görüyoruz. Esasa ilişkin kapsamlı açıklamamızı yapacağız. Ancak ailenin manevi açıdan da olsa rahatlaması için sanık polisin tutuklanması talebini ben de yineliyorum” diye konuştu.

MAHKEME TUTUKLAMA TALEBİNİ REDDETTİ

Duruşmaya verilen aradan sonra kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık polisin tutuklanmasının reddine karar vererek davayı 15 Mart 2019’a erteledi.

NE OLMUŞTU?

Antep'te, yılbaşı gecesi kontrol noktasında ekiplerin “dur” ihtarına uymayan Ekrem Görkem Karakan, ehliyeti olmadığı için babasına ait otomobille kaçtı. Polis Hasan Bilki araca otomatik tüfekle ateş açtı. Ekrem Görkem Karakan yüzüne isabet eden kurşunla yaralanırken, araç trafik direğine çarptı. Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yoğun bakıma alınan genç, 14 Ocak 2018’de yaşamını yitirdi. Olaydan sonra gözaltına alınıp serbest bırakılan polis memuru Hasan B. ise başka bir birime atandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kamer Genç, Dersim'de mezarı başında anıldı

SONRAKİ HABER

Bir köyde seçmen sayısında yüzde 761, diğerinde yüzde 490 artış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...