28 Eylül 2012 11:20

Köylüler ocakçıları kovdu

KOCAELİ’de çevreye, doğaya ve yaşama zarar verecek taş ocaklarına karşı halkın tepkisi sürüyor.  Maşukiye Soğuksu Mahallesi’nde bir kıraathanede yapılmak istenen ÇED toplantısı bölge halkının büyük tepkisiyle karşılandı. Soğuksu, Çınarlı ve Sapanca Yanıkköy muhtarları ve Maşukiye ile Yanıkköy saki

Köylüler ocakçıları kovdu
Paylaş
Ezgi Görgü

Taş ocağını anlatmak isteyen firma yetkilileri “Taş ocağına hayır” diyen bölge halkı tarafından ıslıklarla, sloganlarla protesto edildi. Can güvenliklerini gerekçe gösteren firma yetkilileri ÇED tutanağını İl ve Çevre Müdürlüğünde tutacaklarını söyleyerek Maşukiye’den ayrılmak zorunda kaldı.

‘AĞAÇLARIN KESİLMESİNE İZİN VERMEYİZ’

“Buralarda yüz yıllık ağaçlar var. Biz bu ağaçların kesilmesine, doğanın kirletilmesine ve katledilmesine karşıyız” diyen Betül Bilgin, 500 hektardan fazla bir alanın yok olacağı ve ağaçların kesileceği bir duruma asla ikna olmayacaklarını belirtti.  
Ferruh Yanık ise “Bizim köyümüzde (Yanıkköy) 3 tane taş ocağı çalışması var, onlara karşıyız. Burda açılacak olan taş ocağını da istemiyoruz” dedi. İrem Kuş,  “Bu doğayı katletmelerini istemiyorum” derken, Serenay Hunca ise “Türkiye’de birçok yerde taş ocağı var, fakat Yanıkköy’de yapılması istenen taş ocağı köyün tam ortasında, yerleşim alanının içinde” diye konuştu. Ailesinin 150 yıldır Yanıkköy’de yaşadığını dile getiren Neşe Ziyal de “Türkiye’nin belki de en güzel yerinde yaşıyoruz ve burayı böyle bir doğa katliamına tabi tutmak ne vicdana ne de insanlığa sığar” dedi. Sadece taş ocağı değil taş kırma ve yıkama tesislerinin de inşa edileceğini ve bu tesislerden çıkan tozun, verdiği zararın etkisi düşünüldüğünde büyük bir tahribata yol açacağını vurgulayan Ziyal, buna karşı her türlü mücadeleyi vereceklerini söyledi.
2 Ekim’de Yanıkköy’de yapılması planlanan ÇED toplantısı için de hazırlanan köylüler çevre mücadelesine devam edeceklerini dile getirdi. (Kocaeli/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Oyalamaya kimsenin tahammülü kalmadı

SONRAKİ HABER

Kültür ‘mafyanın’ elinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...