28 Eylül 2012 10:33

194 polise işkence soruşturması!

POLİS Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun (PVSK)  çıkarılmasının ardından yaşama hakkı ihlalleri, işkence ve kötü muameleler arttı. 2007 yılından itibaren 25’i karakolda olmak üzere, cezaevinde, sokakta 116 kişi yaşamını yitirirken, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel bu ölümleri ve ölümlere neden olan polisler hakkında

194 polise işkence soruşturması!
Paylaş

POLİS Vazife ve Selahiyet Kanunu’nun (PVSK)  çıkarılmasının ardından yaşama hakkı ihlalleri, işkence ve kötü muameleler arttı. 2007 yılından itibaren 25’i karakolda olmak üzere, cezaevinde, sokakta 116 kişi yaşamını yitirirken, İstanbul Milletvekili Levent Tüzel bu ölümleri ve ölümlere neden olan polisler hakkında yapılan işlemleri İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’e sordu. Tüzel’e yanıt, Şahin yerine İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu’dan geldi. Mutlu “Polis görevini yapıyor” diyerek işkenceci polisleri savunurken, sorulara da kaçamak yanıtlar verdi. Mutlu, bütün korumalara rağmen 2002-2012 döneminde 194 polis hakkında işkence suçundan idari işlem yapıldığını da açıkladı.

POLİS GÖREVİNİ YAPMIŞ!

İzmir’de polis tarafından öldürülen Baran Tursun, Tokat Turhal’da öldürülen Mustafa Uslu, Antalya’da öldürülen Çağdaş Gemik, Şanlıurfa’da öldürülen İbrahim Halil Çoban, Sivas’ta öldürülen Turan Özdemir, İstanbul’da öldürülen Aytekin Arnavutoğlu,  Feyzullah Ete ve Ankara’da öldürülen Soner Cankal ve Yalova’da Çayan Birben olaylarına karışan polislerin tümünün “Ben görevimi yaptım” diye özetlenebilecek savunmalarda bulunduğunu hatırlatan Tüzel’e Mutlu, “Kanunların verdiği yetkiler çerçevesinde görevlerini yaptıkları” yanıtı verdi.
İzmir Gümüşpala Polis Karakolu nezarethanesinde polise ait silahtan çıkan 3 kurşunla hayatını kaybeden A.Rahman Sözen, İstanbul Beyoğlu Polis Karakolunda hayatını kaybeden Festus Okey, Çanakkale Anafartalar Polis Karakolunda birer yıl arayla hayatlarını kaybeden ve üvey baba oğul olan İsmail İnan ve Hakkı Cangı, İstanbul Firuzköy Karakolunda “asılı bulunan” Er Osman Aslı, Kocaeli Darıca Polis Karakolunda ölü bulunan Ahmet Cömert, Şırnak/İdil Polis Karakolunda ölü bulunan Resul İlçin olaylarında olduğu gibi hiç bir karakolda güvenlik kameralarının kayıtta olmamasının “tesadüf” olup olmadığı da soruldu.
Yanıtta ise Festus Okey için Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliğinde kamera sistemi bulunmadığı ileri sürüldü. Er Osman Aslı’nın ölümünün avukat görüşme odasında gerçekleştiği, burada kayıt almanın “Yakalama, Gözaltına Alma ve İfade Alma Yönetmeliği” çerçevesinde yasak olduğuna sığınılan yanıtta, diğer ölümlere dair sorulara ise yanıt bile verilmedi.
Yetki aşımlarına dair sorulara ise  ilgili kanun ve yönetmelikler gereğince gerekli kişiler hakkında “meslekten çıkarma”, “12 ay uzun süreli durdurma” ve “memuriyetle ilişiği kesilme” gibi cezalarla soruşturma ve kovuşturmalarının devam ettiği yönünde yanıt geldi.
Tüzel’in Metin Lokumcu ve Çayan Birben’in biber gazından ölümlerine ilişkin “polislerin cezalandırılmasını ve bu kontrol ajanlarının kullanımının yasaklanmasını düşünüyor musunuz?​” yönündeki sorusuna da Lokumcu için Trabzon ve İstanbul Adli Tıp Kurumlarından alınan “mevcut hastalığı olan astımdan ölmüştür” raporu ile yanıt verildi.  Birben’in ölümünü ve biber gazının yasaklanıp yasaklanmayacağı sorusu da yanıtsız bırakıldı.
İşkence ve ölümlerden sorumlu polislere yönelik işlemleri soran Tüzel’e, “Görev esnasında yaşanan konular nedeniyle, polis şiddetine maruz kaldığını iddia eden vatandaşların açtığı davalarda, polislerin işkence suçu ile yargılanıp yargılanmayacakları Cumhuriyet Başsavcılıklarının yetkisi dahilinde bulunmaktadır” yanıtı geldi. (Ankara/EVRENSEL)


İŞKENCE İTİRAFI

MUTLU 2002-2012 yılları arasında, İstanbul Emniyet Müdürlüğü kadrosunda görevli 194 personel hakkında, işkence suçundan idari işlem yapıldığını da açıkladı. Türkiye geneline değinmeyen Mutlu, “Ayrıca, emniyet teşkilatı personeline, kadrolarında kanunlarla belirlenmiş görevlerin yapılması sırasında olumsuzluklar yaşanmaması için, belli programlar dahilinde sürekli olarak hizmet içi eğitimler verilmektedir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Êzîdîler Diyarbakır’da buluşacak

SONRAKİ HABER

Güçlükonak Katliamı araştırılsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...