19 Ocak 2019 13:18
Son Güncellenme Tarihi: 19 Ocak 2019 16:34

Sarı yeleklilerin eylemleri 10. haftada devam etti

Sarı yelekliler hükümetin istifası talebiyle düzenledikleri eylemlere bu hafta da devam etti. Ülke genelindeki eylemlere 27 bin kişi katıldı.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Fransa'da akaryakıt zamları ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak kasım ayında başlayan ve daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinin istifası talebiyle yaygınlaşan sarı yeleklilerin eylemleri 10'uncu haftasında da devam etti.

Başkent Paris'te Dışişleri Bakanlığı yanındaki Invalides Meydanı'nda toplanan sarı yelekliler, yerel saatle 12.00'de İtalya Meydanı'na yürüyüşe geçti. Eylemciler, Macron karşıtı sloganlar attı ve polis şiddetine tepki gösterdi.

Akşam saatlerinde tekrar Invalides Meydanı yakınlarına gelen Sarı Yeleklilere polis saldırdı. Biber gazı ve tazyikli su kullanılan saldırı sırasında 20 kişi gözaltına alındı.

Paris'in yanı sıra Rouen, Caen, Rennes ve Lyon kentlerinde de eylemler düzenlendi. İçişleri Bakanlığının verilerine göre ülke çapında düzenlenen eylemlere 7 bini Paris'te olmak üzere 27 bin kişi katıldı.

MÜZAKERE TOPLANTILARI

Öte yandan macron, Sarı yeleklilerin eylemlerini engellemek üzere çeşitli kentlerde ‘müzakere’ toplantıları başlatmıştı. Şu ana kadar 200 müzakere toplantısı düzenlendi. Cumhurbaşkanı Macron, 15 Mart'a kadar sürecek müzakere toplantılarının ilkini salı günü gerçekleştirmişti.

NE OLMUŞTU?

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım 2018'de başlayan ancak daha sonra Macron yönetimine isyana ve öfkeye dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en etkili protestosuna dönüştü.

Gösterilerde şimdiye kadar 10 kişi hayatını kaybetti ve 2 binden fazla kişi yaralandı, yaklaşık 6 bin kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi hapis cezasına çarptırıldı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

"Gazeteci Orhan Karaağar’ın katilleri Agos’un önünde de ortaya çıktı"

SONRAKİ HABER

Hurda toplayan Suriyeli işçi iş makinesinin altında kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...