31 Mart 2019 14:30
Son Güncellenme Tarihi: 17 Nisan 2019 16:30

İstanbul | 31 Mart 2019 yerel seçim sonuçları

İstanbul 31 Mart 2019 yerel seçim sonucu ve partilerin oy oranları, eski seçimlerin sonuçları...

İstanbul | Fotoğraf: Evro Photography/GoodFreePhotos

Paylaş

GÜNCELLEME: YSK, İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SEÇİMİNİ İPTAL ETTİ

6 Mayıs 2019'da kararını açıklayan Yüksek Seçim Kurulu (YSK), 31 Mart'ta yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin ardından İstanbul seçim sonuçlarıyla ilgili AKP’nin YSK olağanüstü itirazını oy çokluğuyla kabul etti. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran Pazar günü yeniden yapılacak. 


SEÇİMDE NE OLDU?

31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu 4 milyon 169 bin 765, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy aldı.

İstanbul Adliyesindeki İl Seçim Kuruluna gelen, CHP adına seçim işlerini takip eden avukat Mehmet Süleyman Türker, il seçim sonuçlarına ilişkin birleştirme tutanaklarını basın mensuplarıyla paylaştı.

Tutanağa göre, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu için 4 milyon 169 bin 765, AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım için 4 milyon 156 bin 36 oy kullanıldı.

Ayrıca Saadet Partisi Adayı Necdet Gökçınar 103 bin 364, Bağımsız Türkiye Partisi Adayı Selim Kotil 27 bin 87, Türkiye Komünist Partisi Adayı Zehra Güner Karaoğlu 10 bin 349, Vatan Partisi Adayı Mustafa İlker Yücel 15 bin 428, Demokrat Parti Adayı Ersan Gökgöz 22 bin 268, Demokratik Sol Parti Adayı Muammer Aydın da 30 bin 884 oy aldı.

BİNALİ YILDIRIM: İMAMOĞLU FAZLA OY ALDI AMA SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Cumhur İttifakı'nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım seçim gecesi 23.22'de yaptığı "İstanbul’da seçimi kazandık" konuşmasnın ardından ilk kez açıklama yaptı. Yıldırım, Ekrem İmamoğlu ile aralarında 25 bin oy farkı bulunduğunu ifade ederek, iptal oylara işaret etti ve sürecin devam ettiğini söyledi.

 {{376760}}

İMAMOĞLU: AA VERİSİNDE DE NİHAYET İSTANBUL KIRMIZIYA BOYANMIŞTIR

Ekrem İmamoğlu sonuçların açıklanmasının ardından İstanbul'u kazandığını ilan ettiği konuşmasını yaptı:

"Geçersiz oylar üzerinden AK Parti yetkililerin açıklaması oldu. 290 bin geçersiz oydan bahsedilmektedir. Yüzde 3'ün biraz üzerinde olan geçersiz oy oranı 2014 seçimlerinde yüzde 4.7'dir. Her seçimde var olan geçersiz oy oranıdır, olasılıklar dahilindedir. Bizim talebimiz bir an önce sürecin tamamlanması ve ülkemizin gündeminin gerçek gündemine oturmasıdır." 

"Sandıkta AK Partili seçmen de, HDP'li, Saadet PArtili, MHP'li seçmen de oy vermiştir. Ben bütün partilerin seçmenlerinin oy verdiği bir insan olarak, hiç kimseyi birbirinden ayIrt etmeyeceğimin sözünü vererek, herkese bütün İstanbullulara teşekkürü bir borç bilirim."

"Şu ana kadar sürdürdüğümüz süreç bir kriz süreci değildir. Tüm sabrımızla, sıhhatli bir sürecin tamamlanması adına en ufak bir aşırılığa kaçmaksızın, bir ortamın yönetildiğini başardığımızı düşünüyorum."

"İstanbul'un sonucu olgunlaşmıştır. AA verisinde de nihayet İstanbul kırmızı renge boyanmıştır." 

YSK VE CHP'NİN VERİLERİ

Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP adayı Ekrem İmamoğlu'nun, AKP Adayı Binali Yıldırım'a göre 28 bin oy farkıyla önde olduğunu açıkladı. Güven, itiraz edilen 84 sandık olduğunu açıkladı. Sadi Güven'in açıklamasının ardından Ekrem İmamoğlu "Bu işin matematiksel süreci sona ermiştir" diyerek İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığını ilan etti.  

YSK Başkanı Sadi Güven'in açıklamasına göre son durum: 

Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 159 bin 650
Binali Yıldırım: 4 milyon 131 bin 761

İstanbul'da seçimi kazandığını açıklayan Ekrem İmamoğlu'nun verilerine göre oy farkı 27 bin 806. 

Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 159 bin 890
Binali Yıldırım: 4 milyon 132 bin 84 

İmamoğlu  "Kalan sandıklardaki toplam seçmen sayısı 24 bin civarında" dedi. 

Saat 09.10 itibariyle YSK verilerine göre, İstanbul'da son durum şöyle:

Sandık sayısı: 31 bin 186 - Açılan sandık sayısı: 31 bin 88 Açılan sandık oranı: Yüzde 99,69

Ekrem İmamoğlu: 4 milyon 157 bin 505- Yüzde 48,80
Binali Yıldırım: 4 milyon 130 bin 190- Yüzde 48,48

İMAMOĞLU 10. KEZ AÇIKLAMA YAPTI: ÖNDEYİZ

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu Saat 07.19'da 10. kez açıklama yaptı. Ekrem İmamoğlu, "AA görevini yapmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti tarihine kötü bir iz bırakmıştır. İstanbul'un her yerine "Teşekkürler İstanbul" yazmış durumda. Bu manipülatif hakeret gariban İBB çalışanlarının emeklerini zayi etmektedir. Bir sandık hariç, 4 milyon 169 bin 206 benim adıma oy kullanan vatandaş var. Rakibimizin 4 milyon 141 bin 179" dedi.

CHP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu 04.34'te yaptığı açıklamada 27 bin 919 oy farkla önde olduğunu açıkladı. AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise 04.45'te yaptığı açıklamada 3870 oy farkla seçimi kazandıklarını iddia etti.

"KAZANDIK" DİYEN ŞENOCAK: İTİRAZ EDECEĞİZ

AKP İstanbul İl Başkanı Bayram Şenocak ise, İstanbul’da 290 binin üzerinde geçersiz oy olduğunu söyleyerek “Bununla ilgili arkadaşlarımız itirazlarını yapacaklardır” diye konuştu.

İMAMOĞLU: AA'NIN AÇIKLAMA YAPMADIĞI SÜRE 1 SAATİ BULDU

Ekrem İmamoğlu saat 00.30 itibariyle yaptığı açıklama: “Şu an itibariyle AA’nın açıklama yapmadığı süre 1 saati buldu. Tarihinize yakışan şekilde davranın, topluma olan sorumluluğunuzu yerine getirin. Talimat mı bekliyorsunuz ne yapıyorsunuz anlamadım. Siz topluma milletimize karşı sorumlusunuz. Kazandığımızın farkındayım çok net. Ama edebim sürece olan saygım izin vermiyor.”

İMAMOĞLU ELİNDEKİ VERİLERE GÖRE ÖNDE OLDUĞUNU AÇIKLADI

İmamoğlu saat 00.10'da yaptığı açıklamada AA'yı eleştirdi, elindeki verilere göre oy oranını açıkladı: Tam 36 dakikadır AA verilerinde bir değişiklik yok. Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü kuruluşu AA yetkililerine manipülasyonun parçası olmayın diye seslenmek istiyorum. Sizi 16 milyon İstanbul halkı adına uyarıyorum. Bir yerden telefon mu bekliyorsunuz, talimat mı bekliyorsunuz anlamıyorum. Görev yapan arkadaşlarım ne kadar sürerse sürsün asla sorumluluğunuzu terk etmeyin. Verilerimize göre 80’in üzerinde açılan oylara göre bizim 50.36, rakibimizin 46.70’tir.

KILIÇDAROĞLU: GÖRECEKSİNİZ, İSTANBUL'A DA BAHAR GELECEK

Kemal Kılıçdaroğlu saat 23.56 itibariyle yaptığı açıklamada şunları söyledi: İstanbul'da bizim elimizdeki verilere göre İmamoğlu kazanmış durumda. Bizi üzen şu: Başbakanlık yapmış, Meclis Başkanlığı yapmış birisinin “kazandık” diye yangından mal kaçırırcasına açıklamasına yapmasını doğrusu yakıştıramadık. Örgütümdeki arkadaşlarıma sesleniyorum; 48 saat kimse uyumayacak, sandıklar terk edilmeyecek göreceksiniz İstanbul'a da bahar gelecek. Tıpkı Ankara’ya baharın geldiği gibi. Bütün baskılara rağmen, iftira kampanyalarına rağmen başarı elde ediyoruz. Bizim başarımızı 81 milyonun başarısı ve demokrasiye olan özlemi olarak görüyoruz. Zafer olarak görmüyoruz, başarı olarak görüyoruz. Zafer düşmana karşı elde edilir.

İMAMOĞLU'DAN BİNALİ YILDIRIM'A: "KAZANDIK" DEMESİ MANİPÜLASYONDUR

Ekrem İmamoğlu Binali Yıldırım'ın hemen ardından saat 23.27 itibariyle açıklama yaptı. “İstanbul seninle gurur duyuyor” sloganlarıyla salona giren İmamoğlu'nun açıklaması şöyle: "Bu tarihi bir görev ve tarihi bir çağrıdır. Şu an itibariyle ikazımı tekrarlıyorum tek bir oyun dahi vebali üzerinizedir. Tutanakların sağlıklı şekilde kayda girmesini sağlamanız gerekiyor. Biz sürece bu hassasiyetle devam ediyoruz. Bu seçim bir tarafın kazanıp diğerinin kaybettiği seçim değildir. Yerel seçim o şehirde yaşayan herkesin kazanma seçimidir. Lütfen görevlerinize en hassas duygularınızla pozisyonlarını son ana kadar korumalarını tavsiye ediyorum sandıklardaki görevli arkadaşlara. AA’nın hassasiyetle giriş yaptığı konusundaki kaygılarım devam ediyor. Süreci kontrol edecek şekilde psikolojik bir şekilde yürüyor. Kimsenin hakkını yemem hakkımı da yedirtmem. Tutanaklara göre giriş yapmaya devam ediyoruz. 76.1 girişte bizim oyumuz 50.51 rakibimizin 46.55’tir. Manipülasyona izin vermeyeceğiz. Takdir etmeyi de tebrik etmeyi de bilirim ama aynı şekilde keyifle tebrik edilmeyi de beklerim. Sürecin hassas şekilde neticelenmesi için çalışan herkese teşekkür ediyor ve sürecin takip edilöesi için yetkilileri göreve çağırıyorum. Zira bu akşam zihinlerdeki kaygıları giderme barışma akşamıdır.

Binali Yıldırım'ın "İstanbul'u kazandık" açıklamasına dair konuşan İmamoğlu, "Bu da manipülasyondur süreç tamamlanmadan kazandık demesini ayıplıyorum. Bugünün sonucunun barışma toplumsal uzlaşmaya yol açmasını umuyorum" dedi. 

BİNALİ YILDIRIM SONUÇLAR KESİNLEŞMEDEN ZAFER İLAN ETTİ:  SEÇİMİ KAZANDIK

Saat 23.22 itibariyle Binali Yıldırım "31. 124 sandıkta tamamlanmış bulunuyor. Bu sonuca göre İstanbul’da seçimi kazandık." açıklaması yaptı.

İSTANBUL'DA SEÇİME NASIL GİDİLDİ?

AKP ile MHP'nin ortak adayı TBMM Başkanı Binali Yıldırım'la, CHP ile İYİ Partinin adayı Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu arasında geçen seçimde HDP bir kez daha kritik rol oynadı.

HDP İstanbul'da aday göstermedi. 2017 başkanlık referandumunda "Evet" diyenlerin oranı yüzde 48,6, "Hayır" diyenlerin oranı ise yüzde 51.4'tü. 

İSTANBUL'DA SEÇİME HANGİ PARTİLER, HANGİ ADAYLARLA GİRDİ?

AKP- Binali Yıldırım

CHP- Ekrem İmamoğlu

Saadet Partisi: Necdet Gökçınar

Vatan Partisi - M. İlker Yücel

DSP: Muammer Aydın

BTP: Selim Kotil

TKP: Zehra Güner

BAĞIMSIZ ADAYLAR

Emekçi Hareket Partisi (EHP) destekli bağımsız aday -  Özge Akman

Türkiye Komünist Hareketi destekli bağımsız aday - Aysel Tekerek

Köz dergisi destekli bağımsız aday - Güldes Önkoyun

İSTANBUL'DA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLMUŞTU?

24 HAZİRAN 2018 MİLLETVEKİLİ SEÇİMLERİ İSTANBUL SONUÇLARI

24 HAZİRAN 2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ İSTANBUL SONUÇLARI

2017 BAŞKANLIK REFERANDUMU İSTANBUL SONUÇLARI

2014 YEREL SEÇİMLERİ İSTANBUL SONUÇLARI

ÖNCEKİ HABER

Cemil Candaş cinayeti davasında karar verildi

SONRAKİ HABER

Kıbrıs’ta vicdani ret: Halil, Adonis’e kurşun sıkmayacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...