28 Eylül 2012 09:59

Çin-Japonya gerilimi BM’ye taşındı

Çin ile Japonya arasında Doğu Çin Denizi’ndeki takım adalar sebebiyle yükselen tansiyonda söz düellosu tüm hızıyla sürüyor. Japonya Başbakanı Yoshihiko Noda’nın adaların kendilerine ait olduğunu söyleyerek taviz vermeyeceklerini ilan etmesinin üzerine Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Tokyo’nun adaları

Çin-Japonya gerilimi BM’ye taşındı
Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşan Jiechi, “Çin olarak Tokyo’nun egemenliğimizi ihlal eden adımlarını durdurmasını, hatalarını düzeltecek adımlar atmasını ve sorunu barışçıl şekilde çözme yoluna geri dönmesini istiyoruz” diye konuştu. Pekin yönetimi, Tokyo’nun Senkaku diye isimlendirdiği adaları kamulaştırmasına tepki göstermişti. Yang Jiechi, Tokyo’nun 1895 anlaşmasıyla adaların kontrolünü ele geçirdiği anlaşma sırasında Pekin’i kandırdığı yönündeki görüşü yineledi. Çin Dışişleri Bakanı Jiechi, “Japonya’nın adımları tamamen yasa dışı ve geçersiz. Bu adımlar, Japonya’nın Diaoyu adalarını Pekin’den çaldığı gerçeğini değiştirmez. Bu adaların egemenliği Çin’e aittir” ifadelerini kullandı.
Japonya ile Çin, sorunu diplomatik görüşmeler üzerinden çözmeye çalışıyor. Ancak gerginlik, karşılıklı açıklamalar sebebiyle yükseliyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton da Çinli mevkidaşı Jiechi ile görüşerek iki tarafı da “sakin olması” noktasında uyardı.

DOĞAL KAYNAKLAR AÇISINDAN ZENGİN

Japonya’nın güneyindeki Okinawa takımadalarının güneybatısında, Tayvan’ın kuzeyinde ve Çin’in doğusunda yer alan adalar, stratejik deniz yollarının üzerinde bulunuyor. Ayrıca balıkçılık ve doğal kaynaklar açısından zengin bir bölgede yer alıyor.

ABD, JAPONYA’YA İADE ETMİŞTİ

7 takım adadan oluşan Senkaku Adaları, 14 Haziran 1985’te Japonya’nın kontrolüne geçmişti. İkinci Dünya Savaşı’nda Japonya’nın yenilmesiyle adaların kontrolü ABD’ye geçti.

ABD Kongresi’nde 1971’de kabul edilen anlaşma çerçevesinde adalar, bir yıl sonra Tokyo’ya iade edildi.
Aynı yıl Çin ve Tayvan da adalar üzerinde egemenlik iddia etmeye başladı. Pekin yönetimi, adaların eski çağlardan beri kendisine ait olduğunu savunuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD'de silahlı saldırı

SONRAKİ HABER

Fransa da kemer sıktıracak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...