28 Eylül 2012 09:42

‘Uzman haberciliğin önünde engeller var’

Türkiye’nin en büyük gazetecilik meslek örgütü olan TGC’nin gazeteciler arasındaki dayanışmayı güçlendirmek, gündemdeki sorunları paylaşmak amacıyla düzenlediği 5.Babıali Günleri, önceki gün saat 14.00’te “Uzman Habercilik” paneliyle başladı. TGC Burhan Felek Konferans Salonu’nda ya

‘Uzman haberciliğin önünde engeller var’
Paylaş

“Uzman Habercilik” panelinde Literatür Dergisi Yayın Yönetmeni, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Ziyneti Kocabıyık, Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, Hürriyet Gazetesi Muhabiri Arda Akın ve Cumhuriyet Gazetesi Eğitim Editörü Figen Atalay konuşmacı olarak yer aldı. Panelde, “Tarafsızlık nasıl korunuyor?​”, “Güvenilir haberciliğin şartları neler?​”, “Uzman habercinin önündeki engeller” gibi birbirinden önemli ve merak edilen konular ele alındı.
TGC Başkan Yardımcısı Vahap Munyar, uzman gazeteciliğinin zaman içinde geliştiğini dile getirdi. Munyar, “Uzmanlıkta birikim oluşmuştur. Uzman haberci, haber yaparken bütün dengeleri çok iyi bilir ve tartar” şeklinde konuştu.

YILDIRIM: KARŞILIĞI YOK

Uzman gazeteciliğin önünde çeşitli engellerin olduğunu dile getiren Habertürk Ekonomi Yazarı Abdurrahman Yıldırım, uzmanlaşan gazetecilerin ekonomik sıkıntılar nedeniyle başka yollara başvurmak zorunda kaldığını anlattı. Yıldırım, şunları söyledi: “Zaman içinde uzmanlaşan gazeteciler de gazetecilik mesleğinden uzmanlaştıkları alanlara geçerek gazetecilik mesleğini bıraktılar. Çok yetenekli olup da gazeteciliği bu şekilde bırakanları gördüm. Demek ki bir ücret sorunumuz var. Biz uzman gazetecileri istihdam edip, toplumun önüne koyamıyoruz. Sonra dışarıdan alanındaki uzmanları gazeteye getirip onlara yazı yazdırdık. Bu durum bir bakıma içeriden uzman gazetecilerin yetişmesine engel oldu. Türkiye’de uzman gazeteciliğin önünde kanunlar, siyasi engellemeler ve sektörün içinden gelen engeller var. Aslında potansiyel olarak uzman gazeteciye ihtiyaç var ancak arz yok.  Gazetelerin yapıları nedeniyle uzman gazeteciler yetişmiyor. Bu nedenle gazetelerin yapılarının değişmesi uzman haberciliğin önünü açacaktır”

ATALAY: UZMANLAŞMALI

Cumhuriyet Gazetesi Eğitim Editörü Figen Atalay, uzman habercilerin en önemli özelliğinin ‘bilgi’ olduğunu söyledi. Atalay, “Bir konuda bilgi sahibi olmak, kişinin özgüven sahibi olmasını sağlıyor. Uzman haberciler, duydukları her haberi yazmadan önce kendi bilgi süzgecinden geçirirler. Yanlış yönlendirilmeye kapalı olurlar. Çünkü o alanda çok sayıda seminere gitmişlerdir. Yurt dışına gitmiştir, toplantılara katılmıştır. Uzman olduğu sektördeki kuruluşları, haber kaynağını, kimden hangi görüşü alacağını bilir” ifadesini kullandı.

KOCABIYIK: DAHA TİTİZ OLMALI

Literatür Dergisi Yayın Yönetmeni, Eğitim ve Sağlık Muhabirleri Derneği Başkanı Ziyneti Kocabıyık, sağlık alanında haber yapmanın diğer alanlara göre daha zor olduğunu söyledi. Bu alanda yapılacak bir yanlışın, eksik aktarılan bir haberin pek çok kişinin hayatını etkileyeceğini dile getiren Kocabıyık, iyi bir sağlık muhabir olmak için ise çok çalışılması gerektiğini belirtti.
“Umut tacirliği yapılmamalı” diyen Kocabıyık, “Örnek vermek gerekirse bitkisel kaynaklı ilaçların bir hastalığa iyi geldiği şeklinde yapılan haberler çok riskli. Bu konuda çok duyarlı olmak gerekiyor” dedi. Şu anda medyada sağlık muhabiri sayısının da azlığına dikkat çeken Kocabıyık, “Gazeteler sağlık muhabiri yetiştirmiyor. Şu anda ortada kalan bir alan” dedi.

AKIN: ENGELLER KALDIRILMALI

Hürriyet Gazetesi Muhabiri Arda Akın,  polis-adliye muhabirliğinde uzmanlaşma konusuna değindi.  Mesleğe başladığı günden beri polis-adliye muhabirliğinin değiştiğini ve geliştiğini dile getiren Akın, “Şu an resme bütün bakıldığında bu alanda iyi bir haber yapabilmenin ilk şartı güvenilir olmaktan geçiyor. Ama son zamanlarda gerçekten iyi bir gazeteci, bu alanda hak ettiği haberi alamayabiliyor. Bir haber kaynağımıza ulaşabiliyorsak diğerine ulaşamayabiliyoruz. Yaşanan süreçten memnun değiliz. Polis adliye konusunda şu an uzman gazetecinin yetiştiğini düşünmüyorum. Bu noktada uzman gazeteciliğin önündeki engeller kaldırılmalı” ifadesini kullandı. (MEDYA SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Van Gogh, 16 Ekimde Ankara’da

SONRAKİ HABER

Dış ticaret açığı ve derdi sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa