17 Ocak 2019 11:47

“Buket, Zeynep ve öldürülen bütün kadınlar için adalet istiyoruz”

Ukrayna’da tıp fakültesinde okurken Hüsnü Can Çökmez tarafından öldürülen Buket ve Zeynep için Hatay’da kadın platformları eylem yaptı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Ukrayna’da Harkov Ulusal Karazin Üniversitesi Tıp Fakültesinde öğrenim gören Buket Yıldız ve Zeynep Hüsünbeyi kaldıkları apartman dairesinde 31 Aralık gecesi Hüsnü Can Çökmez tarafından bıçaklanarak öldürülmüştü. Cenazeleri Türkiye’ye gönderilen Buket Yıldız, Hatay Samandağ’da toprağa verildi. Buket’in tabutunu kadınlar taşımıştı.

Hatay Kadınlar Birlikte Güçlü Platformu ve Samandağ Kadın Platformu Samandağ Abdullah Cömert alanında eylem yaptı. Yoğun katılımla gerçekleşen eylemde kadınlar “Buket ve Zeynep’in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dedi.

Hükümetin kadın politikalarına tepki gösterilen açıklamada, “Mevcut politikalarla kadınların hayatları değersizleştiriliyor. Üretmesin, okumasın, dışarı çıkmasın, kahkaha atmasın, kendilerinin istediği gibi giyinsin istiyorlar, hakları olmadığı halde” denildi.

Kadın cinayetlerinin münferit olmadığı vurgulanan açıklamada, “Biz kadın örgütleri olarak, bu kadar vahşileşmiş erkek şiddetinin ve erkek vahşetinin sonucu olan kadın cinayetlerinin politik olduğunu bir kez daha haykırıyoruz. Bu nedenle; kadınları şiddetten korurken cinsiyet kimliği temelli ayrımcılık yapmayacağını İstanbul Sözleşmesi’nin 4. maddesi ile taahhüt eden devletin bu kararı uygulamasını, Anayasa ve diğer ilgili yasalarda tüm kadınların yaşam, eğitim ve sağlık gibi temel haklarının güvence altına alınmasını yetkililerden talep ediyoruz. Hakimlere de çağrı yapıyoruz. Kadın cinayetlerinde iyi hal indirimi uygulamayın” çağrısında bulunuldu.

Hatay’daki kadın örgütleri olarak davanın takipçisi olacaklarını haykıran kadınlar, “Katiller, birtakım adli tiyatrolar ve mizansenler ile hafifletici sebeplerle mazur görülmesin ve en ağır ceza verilsin. Bizler Hatay’daki bütün kadın kurumları Buket ve Zeynep’in katili en ağır cezaya çarptırılana kadar davanın takipçisi olacağız. Bir kişi daha eksilmeyeceğiz” dedi.

BABA YILDIZ KADIN CİNAYETLERİNİN ARAŞTIRILMASI İÇİN KOMİSYON KURULMASINI İSTEDİ

Buket Yıldız'ın babası Levent Yıldız ise kadın cinayetlerinin araştırılması için komisyon kurulmasını talep etti. Yıldız "Biricik kızlarımızın hunharca katledilmesinden dolayı acımıza ortak olup alanı dolduran tüm insanlara, kızlarım Zeynep ve Buket adına teşekkürü borç bilirim. Ayrıca kendi cinsiyetini karşı cinsiyete karşı üstün görüp Allah'ın vermiş olduğu canı, canice almayı kendinde hak gören bu tür canilerin en ağır şekilde cezalandırılmasının kadına yönelik, insanlığa yönelik şiddeti en azından azaltacağına inanıyorum. Cumhurbaşkanımızdan rica ediyorum; Cinayetlerin ve şiddetin sebeplerini araştıracak bir komisyon görevlendirebilirler mi? Acım büyük ve yok olmaz. Çocukların ebeveynlerinden önce ölmesi çok çok acı. Allah kimseyi inşallah çocuklarının ölümüyle sınamaz" ifadelerini kullandı. (Hatay/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Metropolün kestirme hikayesi: Arabesk!

SONRAKİ HABER

Kocaeli Üniversitesinde son 1 yılda iki iş cinayeti yaşandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...