17 Ocak 2019 10:18

Venezuela’da tüm taraflar 23 Ocak’ta sokağa iniyor

Venezuela’da ABD destekli muhalefet ile Maduro hükümetini destekleyenler 23 Ocak'ta sokağa iniyor.

Fotoğraf: Lokman İlhan/AA

Paylaş

Venezuela’da hem ABD destekli muhalefet, hem de Maduro hükümetini destekleyenler 23 Ocak günü sokağa iniyor.

Venezuela Kurucu Meclis Başkanı ve iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisi (PSUV) Başkan Yardımcısı Diosdado Cabello, muhalefetin ülke genelinde protesto düzenleyeceği 23 Ocak’ta, iktidar yanlılarının da sokağa ineceğini duyurdu.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’nun destekçileri ve Maduro’nun meşruiyetini kabul etmeyen Ulusal Meclis Başkanı Juan Guiado’nun liderliğindeki muhalifler ülkede gelecek hafta aynı gün düzenlenecek protesto yürüyüşleri ile sokağa çıkacak.

El Universal gazetesindeki habere göre, PSUV Genel Başkanı Diosdado Cabello başkent Caracas’taki bir toplantıda yaptığı konuşmada, yeni muhalif lider Guaido’ya yanıt verdi.

Cabello, “Venezuela’ya bir daha ihanet edilemeyeceğini dünyaya hatırlatmak için 23 Ocak’ta sokağa çıkıyoruz. Bu vatanı satanlara, ihanetlerine devam edemeyeceklerini ve halkı kandıramayacaklarını söyleyeceğiz” ifadesini kullandı.

MUHALEFETİN YENİ LİDERİ

Venezuela’da son dönemlere kadar çok fazla tanınmayan Ulusal Meclis Başkanı Guaido, Devlet Başkanı Maduro’nun meşruiyetini kabul etmediğini ve geçici olarak devlet başkanlığını yürütmeye anayasal yetkisi olduğunu söyleyerek bir anda uluslararası destek bulmaya başlamıştı. Amerikan CNN Televizyonu da ABD Lideri Trump’ın Venezuela devlet başkanı olarak Guaido’yu tanımaya hazırlandığını iddia etmişti.

Guaido, 13 Ocak’ta Caracas’ın dışındaki çevre yolunda Bolivarcı Ulusal İstihbarat Servisi (SEBIN) mensuplarınca yaklaşık iki saatliğine gözaltına alınmış ardından serbest bırakılmıştı.

Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Jorge Rodriguez olayın ardından Venezuela devlet televizyonu VTV’ye açıklamalarda bulunmuş, SEBIN mensuplarının keyfi davrandığını ve haklarında disiplin işlemi yapıldığı bilgisini paylaşmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise Kurucu Meclis’te yaptığı konuşmada, Guaido’nun gözaltına alınması anına ilişkin görüntülere işaret etmiş ve olayı medyatik bir gösteri olarak nitelemişti. Maduro, olayı duyar duymaz SEBIN mensuplarının görevden alınmaları talimatı verdiğini vurgulamıştı.

Venezuela’yı 1953-1958 yıllarında yöneten askeri diktatör Marcos Perez Jimenez’in başka bir askeri darbe ile devrilmesi ve kaçışının yıl dönümü olması dolayısıyla 23 Ocak tarihi ülke için büyük önemi bulunuyor. (AA)

ÖNCEKİ HABER

Granito Girarto işçileri maaş ve tazminatlarını istiyor

SONRAKİ HABER

Sınır dışı edilen Hollandalı gazeteci Ans Boersma işten atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...