Trafodaki patlamada ağır yaralanan Sedat Yeşilköy yaşamını yitirdi

İstanbul’da Özpınar Plastik fabrikasının trafo bakımı sırasında yaşanan patlamada ağır yaralanan EMEP üyesi işçi Sedat Yeşilköy toprağa verildi.

20 Ocak 2019 06:07
Son Güncellenme Tarihi: 20 Ocak 2019 16:44
Paylaş

İstanbul’da Özpınar Plastik fabrikasının enerji sisteminde trafo bakımı sırasında yaşanan patlamada ağır yaralananan Emek Partisi (EMEP) üyesi işçi Sedat Yeşilköy tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Yeşilköy’ün cenazesi, ailesi, mesai arkadaşları ve yoldaşları tarafından Sultangazi Yayla Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Serman Elektrik bünyesinde çalışan Sedat Yeşilköy, 16 Ocak günü İstanbul Yenibosna’da bulunan Özpınar Plastik fabrikasının enerji sisteminde bakım yaparken orta gerilim hücresinde patlama meydana geldi. Patlamayla sırt üstü yere düşen Yeşilköy’ün vücudunda meydana gelen ateşi çalışma arkadaşları söndürdü. Arkadaşlarının haber vermesi üzerine olay yerine gelen ambulans Yeşilköy’ü Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırdı. Ameliyata alınan Yeşilköy, 4 günlük yoğun bakım sürecinin ardından 20 Ocak saat 03.00 sıralarında yaşamını yitirdi.

Yeşilköy’ün ailesine teslim edilen cenazesi Eyüp’te bulunan Veysel Karani Camii’nden kaldırıldı. Buradan Sultangazi Yayla Mezarlığı’na götürülen Yeşilköy’ün cenazesi gözyaşları içerisinde toprağa verildi.

Burada yapılan törende konuşan Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Sema Barbaros, “Acımız büyük ama kinimiz daha büyük. 47 yıllık hayatının 30 yılını işçi sınıfı mücadelesine verdi. O partimizin ortaya koyduğu platformda işçilerle birlikte mücadele etti. Sabahtan itibaren işyerlerinin önünde bildiri dağıttı” dedi.

Bu cinayetin sorumlulularının olduğunu belirten Barbaros, “Bunu açıkça söylüyoruz. Sorumlular, Özpınar Plastik fabrikasıdır, Serman Elektriktir. Sorumlu BEDAŞ’tır. Hiçbir önlem alınmamıştır. Her gün 5 işçi hayatını kaybediyor. İş cinayetlerinin sorumlusunun iktidar olduğunu biliyoruz. Sosyalizmi kurana kadar bu mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

"MAHKEMELER PATRONLARI SERMAYEYİ YARGILAMIYOR"

DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da “Bu bir iş cinayetidir. Yıllardır Türkiye işçi sınıfının en temel sorunlarından biri haline gelmiştir. Kapitalistlerin daha fazla kâr etmesi için çalışma koşullarını fabrikalarda kölece bir sistem haline getirdiler. Bu iş cinayetleri kader değil, basitçe bir ölüm değil” diye konuştu. Yeşilköy’ün işçi sınıfının kapitalist düzeni alaşağı edeceği inancıyla yaşadığını ifade eden Aslan, “Sedat yoldaşımızı uğurluyoruz. Bu mücadele burada bitmeyecek. Bu bayrak asla yere düşmeyecek. Bugün sendikal bürokrasi patronlarla kol kola geziyor. Birkaç gün önce mülteci işçiler yanarak hayatını kaybetti. Mahkemeler patronları sermayeyi yargılamıyor. Kan parası vererek insanların acılarını parayla ölçmek istiyorlar. Sedat yoldaşımıza karşı bir sözümüz olacaksa baskısız sömürüsüz bir düzen kurma mücadelesiyle mümkün olacaktır” dedi.

Yeşilköy’ün BEDAŞ’tan çalışma arkadaşı olan Bekir Gökden de şunları söyledi: “Sedat TES-İŞ işyeri temsilcisiydi. TES-İŞ kadrolu çalışanları sözleşmeli işçilerin sözleşmesine ikna etmeye çalışıyordu. Geriye dönük kazanılmış haklarından vazgeçmediğim için işverenle işbirliği yapıp işten attırdılar. Sedat bana sahip çıktı. Doğru düzgün bir sendika olsalardı zaten bugün burada olurlardı.” 

SEDAT YEŞİLKÖY KİMDİR?

Sedat Yeşilköy’ün bütün hayatına yayılan işçilik yaşamı, daha çocuk yaşlarında girdiği Bayrampaşa İnönü Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Bölümünü kazanması ilke başladı. Partisi ile de yaz tatillerinde yaptığı çıraklık sırasında tanıştı.

Bütün hayatı boyunca partili bir işçi olarak yaşama çabası içinde olan Sedat, üniversiteyi okuduğu Ordu’da gençlik mücadelesinin yanında fındık tarlalarında da çalışma yürüttü.

İşçilik yaşamının 17 yılını BEDAŞ işçisi olarak geçirdi. BEDAŞ’ta TES-İŞ işyeri baştemsilciliği de olmak üzere işçi sendikalarında da aktif görev aldı.

Yerel 1 Mayıs’ların yaygınlaşması çalışmasının en önlerinde yer aldı. Kendisi gibi birçok işçi arkadaşını Partisi ile tanıştırdı.

Partisinde bir dönem ilçe başkanlığı 2 dönem ilçe yöneticiliği yapmış olan Sedat Yeşilköy evli ve 2 çocuk babasıydı. (İstanbul/EVRENSEL)

Reklam
ÖNCEKİ HABER

Kar yağışı nedeniyle okulların tatil edildiği yerler (17 Ocak)

SONRAKİ HABER

Manisa'da bir doktor hasta yakını tarafından darbedildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...