16 Ocak 2019 06:23
Son Güncellenme Tarihi: 16 Ocak 2019 11:52

Sezai Temelli, Öcalan'ın mesajını açıkladı: Sağlığım iyi, başarılar

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kardeşi Mehmet Öcalan ile görüşen Abdullah Öcalan'ın gönderdiği mesajları aktardı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Abdullah Öcalan'ın kardeşi Mehmet Öcalan ile gönderdiği mesajı açıkladı. Temelli, Abdullah Öcalan'ın siyasi bir mesaj göndermediğini, sağlığınin iyi olduğu ve önümüzdeki seçimlere dönük başarı dilediğini açıkladı. Temelli, "Arkadaşlara seçim çalışmalarında başarılar dilemiş, sağlığının iyi olduğunu söylemiş. Onun dışında başka bir mesajı yok. Zaten iki cümle konuşmuş yani. Çok kısa sürmüş" diye konuştu.

BBC Türkçe'den Ayşe Sayın'a konuşan Sezai Temelli, Leyla Güven ve ona destek verenlere dönük "eylemlerine son vermeleri"ne dönük çağrı içeren bir mesaj da göndermediğini bildirdi. HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Öcalan'a yönelik tecrite son verilmesi talebiyle 7 Kasım'dan bu yana açlık grevinde bulunuyor.

Temelli, uzun bir süreden sonra Abdullah Öcalan'ın kardeşi ile görüşmesine izin verilmesini şu sözlerle değerlendirdi:

"Bir kere bir tarafı olumlu, neden çünkü sağlık durumunu öğrenebildik. Bunu bile 2.5 yıldır öğrenemiyorduk. Dolayısıyla Sayın Öcalan'ın sağlığı ne durumdadır, ayakta mıdır, yatıyor mudur, hiçbir şey bilmiyoruz. Gerçek anlamda bir şey bilmiyoruz. Bununla ilgili olarak olumlu görüyorum."

Ancak görüşmelerin periyodik olarak devam etmesi gerektiğini belirten Temelli, "Hak, bir haftada bir diyor. Tamam haftada bir olmuyorsa da ayda bir olsun. Dolayısıyla bir kere aile görüşü acilen artık siyasetten bağımsız düşünülerek önü açılmalı" diye konuştu.

Temelli, Öcalan'ın mahkumluğundan doğan hakları için görüşmelerin şart olduğunu, siyasetten bağımsız olarak ele alınıp avukatları ile görüştürülmesi gerektiğini belirtti.

'ÖCALAN BARIŞ İÇİN KRİTİK ÖNEME SAHİP'

Temelli açıklamalarına şu sözlerle devam etti:

"Siyaseten bu anlamıyla tecridin kırılması Türkiye açısından, konuşmamda da vurguladım bir çok yerde de vurguluyorum demokrasi açısından, barış açısından kritik öneme sahiptir. Bunun başka bir muhatabı yoktur. Kimse de bu konuda muhataplığa soyunmasın. Bunu ne HDP doldurabilir ne de başka bir yer doldurabilir."

ÖCALAN’IN AVUKATI: TALEPLERİN YERİNE GETİRİLMESİ GEREKİYOR

Öcalan üzerinde devam eden ağırlaştırılmış tecridi protesto amacıyla cezaevlerinde başlayan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemi devam ediyor.

27 Temmuz 2011’den bugüne avukatların yaptığı tüm görüş başvuruları reddedilirken, ailenin 6 Ekim 2014 tarihinden bugüne kadar yaptığı görüş başvurularından sadece 11 Eylül 2016 ve 12 Ocak 2018 tarihinde olumlu yanıt verildi. Ailenin her iki görüşmesi de tecride karşı başlatılan açlık grevlerinden sonra gerçekleşti.

‘YARIM SAATLİK GÖRÜŞME YAPILDI’

Mezopotamya Ajansından Yasin Kobulan ve Sadiye Eser’in haberine göre; Öcalan’ın avukatlarından İbrahim Bilmez, 11 Eylül 2016’dan bu yana İmralı’ya giden tek kişinin kardeşi Mehmet Öcalan olduğunu belirterek, son görüşmenin yarım saat olduğunu ve devlet yetkilileri tarafından izlendiğinin bilgisini verdi.

Bilmez, Mehmet Öcalan’ın yaptığı görüşmeye dair, “Bu görüşme İmralı’daki mutlak tecridi gözler önüne seriyor” diye belirtti. Hem devletin hem de hükümetin İmralı’da hukuku hiçe saydığını ifade eden Bilmez, “Hukuk adeta yok sayılıyor. Devlet kendisi istediği zaman, fiili bir şekilde, kendi yasaları yokmuş gibi, AİHS yokmuş gibi istediği zaman istediği şeyi yapıyor. Bu son görüşme bunu gösterdi” dedi.

8 Kasım’da Leyla Güven’in başlattığı ve diğer cezaevlerine yayılan süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemlerinin etkisi sonucu devletin bu adımı attığını belirten Bilmez, devletin ve hükümetin samimi olmadığını söyledi. Bilmez, şunları söyledi:
“Hapishanedeki bir insanın avukatı ile görüşmesi isteniyor, aile ile görüşmesi isteniyor, mektup gönderebilmesi isteniyor. Bunun için insanlar açlık grevine giriyorlar. Dolayısıyla saygı duyulması gereken bir tavır. Taleplerinin yerine getirilmesi gerekiyor. Bu hem hukukun gereği hem de Türkiye’deki halkların kardeşliğinin, birlikte yaşamasının gereğidir. Kimse istemez eylemcilerin sağlıklarının ciddi boyutlara ulaşmasını.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sivas'ta yolcu otobüsü devrildi: 15 yaralı

SONRAKİ HABER

Hububat, bakliyat ve konserve domateste de gümrük sıfırlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...