27 Eylül 2012 15:04

Tahmin edin bu zammı kim ödeyecek?

Tahmin etmek zor değil. Enerji Bakanı Taner Yıldız da kendi sorusunu yine kendisi yanıtlıyor: “Doğalgaz zammını doğalgaz kullanan ödeyecek.” Bakan Yıldız, bunu bir ‘tespit’ olarak ifade ederken, zammı “75 milyonun ödemeyeceğini” de söylüyor. Oysa doğalgaza gelmesi beklenen yüzde 12’lik zam, kış aylarına girerke

Tahmin edin bu zammı kim ödeyecek?
Paylaş
Çağrı Sarı Kahveci / Görkem Kınacı

Benzin, otomobil, içki ve tapu harcına yapılan zamlardan sonra sıra doğalgaz zammına geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Bakan Yıldız’ın tarihini açıklamaktan imtina ettiği doğalgaz zammı tartışmalarına son verdi: Kışa girerken doğalgaza zam yapılacak. Başbakan Erdoğan’ın tarih veren açıklamalarına rağmen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, “Zam yapılıp yapılmayacağı kararı ay sonunda alınacak” dedi. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın “zamları huzur için yapıyoruz” sözlerinin ardından Bakan Yıldız, Babacan’ın ifadelerini aratmayan yeni bir açıklama yaptı: “Alkollü içeceğe zam yaparak bu yükü yalnızca içene mi yüklemek doğru olur, yoksa 75 milyon kişiye dağıtmak mı? Biz 75 milyonun tamamına dağıtmaktansa kim neyi kullanıyorsa bedelini ödesin diyoruz.”

‘BU ARTIŞI BEKLEMİYORDUK’

Maliye Bakanı Şimşek’in “BOTAŞ çok büyük zarar ediyor” sözlerine vurgu yapan Yıldız, “Türkiye, gazı 27 Avrupa Birliği ülkesinde ikinci veya üçüncü ucuz kullanan ülke. Son dört ay içinde doğalgaz fiyatları yüzde 27 zamlandı. Bu kadarını açıkçası beklemiyorduk. Bunların hepsi bizi zorda bırakıyor” diyerek zammın ‘zorunlu’ olduğunu iddia etti.

Kulislerde ise doğalgaza yüzde 12’lik bir zam yapılacağı konuşuluyor. Böyle bir zammın elektrik üretim maliyetini arttıracağı ve elektrik zammını tetikleyeceği tartışmasız kabul ediliyor. Ki, bazı yazarlar doğalgazdan elektrik üretimini ‘havyardan köpek maması’ yapmaya benzetiyor.

YÜZDE 30’U AŞACAK

Doğalgaza 1 Nisan’da yapılan yüzde 18’lik astronomik artış kış ayına rastlamadığı için faturalarda pek hissedilmemişti. Ancak bahsi geçen yüzde 12’lik olası zam da eklendiğinde sadece 2012 yılında doğalgaza yapılan zam oranı yüzde 32 oluyor. Bu, geçen kış ayda 200 TL doğalgaz faturası ödeyen bir ailenin bu kış 264 TL ödemesi anlamına geliyor. Kış boyunca bin TL ödeyen aile, bu kış 320 TL daha fazla ödeyecek. (İstanbul/EVRENSEL)


BAŞBAKAN YÜZDE 18’LİK ZAMMI UNUTTU

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan yaptığı açıklamada doğalgaza 2009 yılından beri önemli bir zam yapmadığını söyledi. 2009’a kadar gitmeye yer bırakmayan bu yılın nisan  ayında yapılan yüzde 18 ve 2011 eylülünde yapılan yüzde 14.3’lük doğalgaz zammını ‘unutan’ Başbakan şunları ifade etti: “Fakat biz 2009 yılından itibaren yani şu an yaptığımız zam türü bir zammı yapmadık. Şuandaki zam dengelerle alakalı bir zam olmuştur. Özellikle doğalgaz noktasında sabırlı gittik fakat dünyadaki akaryakıta gelen zamlar sebebiyle doğalgaz buradan tabi ciddi etkileniyor. Biz tabi doğalgaza da mecburen zammı yapmak durumundayız. Bu zam yapılmadığı takdirde siz bunları hazineden ödüyorsunuz. Bu işte sizi komşu ülkelerde zamanında müdahale yapılmadığı göz önüne alındığında işte bu duruma getirmiştir. Biz de aynı duruma düşmek istemiyoruz. Biz diyoruz ki her şeyi planlı bir şekilde yapalım. Paramızın gücünü korurken, vatandaşımızın alım gücünü artıralım.”


BÜRO MEMUR-SEN’DEN ZAMLARA TEPKİ

BÜRO Memur-Sen Genel Başkanı Yusuf Yazgan benzin, otomobil ve içkiye yapılan zamları değerlendirerek “Bütçedeki açığı kapatalım derken memurun cebindeki delik yama tutmaz hale geldi.” dedi.
Memurun yapılan zamlarla belinin kırıldığını ve yürüyemez hale geldiğini kaydeden Yusuf Yazgan, memura kaşıkla verilen zammın kepçeyle geri alındığını söyledi. Memurun aldığı maaşın zamlar karşısında eridiğini dile getiren Yazgan, şunları ifade etti: “Yoksulluk sınırının ortalama 3 bin lira olduğu ülkemizde aldığı bin 800 lira ile geçinmeye çalışan memurlar yeni zamlarla birlikte kara kara düşünmeye başladı. Toplu sözleşme sürecinde memura 4+4 vererek ‘Yüzde bir artış bizi Yunanistan’a çevirir’ diyenler, bu zamlarla memurun yüzüne nasıl bakacak? Yapılan zamlarla birlikte memur aldığı eski model arabasına binemez oldu. Çünkü memurun delik cebinden LPG parası da alındı. Ev almak için kredi kullanarak borç batağına giren memur, harç parasını nasıl yatıracak? Bütçedeki açığı kapatalım derken memurun cebindeki delik yama tutmaz hale geldi.” (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

3 yıldır gözyaşı var adalet yok!

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Terörün uzantılarıyla görüşmeyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...