28 Eylül 2012 07:51

Kara bulutları dağıtmak için

Ulusal Evrim Konferansı’nın yedincisi yarın başlıyor. ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi Kemal Kurdaş Salonu’unda yapılacak olan konferansa Türkiye ve dünyanın çeşitli üniversitelerinden çok sayıda konuk katılacak. ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu tarafından organize edilen konferansa yoğun bir ilgi var. Bu ilgiden dolayı

Kara bulutları dağıtmak için
Paylaş
Erdi Tütmez

ODTÜ Biyoloji ve Genetik Topluluğu, konferansın amacını şöyle açıklıyor: “Bilimsel bilginin tüm insanlara doğrudan ulaşması için yaptığımız çalışmaları büyük bir heyecanla devam ettiriyoruz. Birçok farklı alanda devam ettirdiğimiz çalışmaların yanında biyolojinin bütünleştirici kuramı olan evrim kuramı çok farklı bir konumda durmakta. Kuram üzerindeki kara bulutları dağıtmak, bilimsel bilgiyi ve tartışmaları herkese birinci ağızdan ulaştırabilmek amacıyla gelenekselleştirmeye çalıştığımız evrim konferanslarından yedincisini bu yıl 29-30 Eylül tarihlerinde düzenliyoruz.”

‘BİLİNÇLİ OLMALIYIZ’

Konferansa Uludağ Üniversitesinden katılacak olan Ali Irgaz, konferansın başarıyla geçeceğine inandığını söylüyor. Toplumun bilinçli olmasının elzem olduğunu belirten Irgaz, “İktidardaki parti, politikalarına sık sık dini alet ediyor. Ve büyük bir bölümü Müslüman olan bir halkı böyle kandırmaya çalışıyor. Ama biz gençler bu politikalara inanmıyoruz. AKP bir yandan dini kullanarak kitleleri yanına almaya çalışıyor bir yandan da sermaye ile kol kola yürüyor” dedi. Okullarında yönetimlerin özgür bir tartışma ortamı yaratmak istemediklerini belirten Irgaz, şöyle devam etti: “Yüzlerce kişi yarın bir araya gelip tartışacağız. Ama bu ortamı okullarımızda yaşayamıyoruz. Yönetimlerimiz Evrim karşıtı paneller düzenliyor. Derslerimizde saçma sapan şeyler görüyoruz. Bu tablonun değişmesi lazım. Biz konferanstan döndüğümüzde okullarımızda Evrimi daha çok anlatacağız” dedi.

‘EVRİMİ TANIMAK İÇİN...’

Konferansa Adana’dan katılacak olan Filiz Kale, evrimi tanımak istediğini belirterek, “Şu ana kadar hep bana yaratılışçılık anlatıldı. Ben de böyle büyüdüm. Ancak İnternet’te konferansın tanıtımını gördüm ve çok merak ediyorum”dedi. Evrimi tanımak ve anlamak istediğini belirten Kale, “Bahsettiğim gibi bize hep tek taraftan anlattılar. Okulu kazandığımda arkadaşlarımızla tartışıyorduk ve kitaplar okumaya başladım. Konferansın ilanını görünce de çok sevindim, öğreneceğim çok şey var” diye konuştu. 

‘BİLİM GENİŞ KİTLELERE YAYILACAK’

Orta Doğu Teknik Üniversitesine bağlı olan Biyoloji ve Genetik Topluluğunun kurulduğundan bu yana en büyük amacı her türlü dogmatik ön yargının sınırlayıcılığından bağımsız olarak bilimin temsilcisi ve koruyucusu olmak. Topluluk, Türkiye’de Biyoloji biliminin halka indirgenmesinde büyük bir rol oynuyor. ODTÜ Biyogen Topluluğu basına sunduğu metinde ise şunları belirtiyor: “Maalesef ülkemizdeki inanç ve ön yargı sonucu, etkinliklerimiz yurt genelinde çok geniş kitlelere hitap etmemekte ama biz biliyoruz ki, bu ülkede bizim gibi bilim çalışkanları ve savunucuları olduğu sürece, gerçek bilim daha geniş kitlelere yayılacak ve bağnazlık baskısı altında sıkışmış gençlerimize kadar ulaşacaktır. Bu fikir bile bize muazzam bir kuvvet vermektedir. Geçtiğimiz sene içerisinde çeşitli etkinlikler yaptık. Bunlardan ilki 6. Ulusal Evrim Konferansı oldu. 2006 yılından beri düzenlenen konferansların altıncısı olan bu etkinlikte, 2 gün boyunca Amerikalı Profesör Kenneth Miller’ın yanı sıra Türkiye’den çeşitli akademisyenler yer aldı. Sonraki etkinliğimiz, 1 Aralık Dünya AIDS Günü yaptığımız etkinlikti. ODTÜ’de AIDS bilincini arttırmak amacı ile çeşitli etkinlikler düzenledik. Diğer bir etkinlik, 25 Nisanda düzenlediğimiz DNA Günü etkinliğiydi. Bu etkinlikte, DNA’nın canlılar için anlamı ve DNA teknolojilerinin günlük yaşama etkisi üzerine konular konuşuldu ve tartışıldı. Bu etkinliklerin yanında, yıl içinde fosil çalışmaları hakkında bilinçlenmek adına 2 defa Haymana-Polatlı Havzasına fosil inceleme gezileri düzenledik. Ayrıca topluluğumuzun dergisini çıkarma görevi üstlenen, Yaşam Ağacı adında bir alt grubumuz var. Bu dergi, Biyogen üyelerinin yazı, çeviri ve haberlerini içeren bir derginin 2 sayısı başarılı olarak çıkarılmış, ücretsiz olarak dağıtılmıştır. Yıl içinde de aktif bir dergi olmayı planlamaktadır.” (İstanbul/EVRENSEL)


NELER KONUŞULACAK?

Konferansta ODTÜ’den Prof. Dr Mahinur S. Akkaya, “ Evrim Kuramı Kapsamında Bilim Nedir, Ne Değildir?​” başlığıyla bir sunum gerçekleştirecek. Cumhuriyet Üniversitesi’nden Prof. Dr Ertan Mahir Korkmaz, “Moleküler Filogeni: Evrimsel Geçmişe Uzanma ve Evrimsel Örüntüleri Çıkarsama” adlı sunumuyla ilk gün katılımcılarla buluşacak. Prof. Dr. Tamer Kaya “Tıp ve Radyoloji Bakışıyla Evrim”adlı sunumuyla ilk gün katılımcılarla buluşacak. Konferansa Prof. Dr. Eva Jablonka da katılacak. Jablonka’nın, bir çok yayımlanmış makalesi ve beş kitabı bulunmaktadır. Marion Lamb ile birlikte yazdığı ‘Dört Boyutta Evrim’ kitabı evrimsel biyolojide sürmekte olan devrimin öncülerinden biri olarak görülüyor.


EVRİM Mİ YARATILIŞÇILIK MI?

Evrensel Basım Yayın'ın 500. kitabı olan “Evrim mi Yaratılışçılık mı?​” kitabı da konferansta tanıtılacak. 5 Ekimde raflardaki yerini alacak kitap,  ABD Ulusal Bilim Eğitimi Merkezi Başkanı Dr. Eugenie C. Scott’un çalışmasının, “Evrim mi Yaratılışçılık mı?​” başlığını taşıyor. Levent Can Yılmaz’ın incelikli ve yalın çevirisiyle yayımlanan kitap, sadece konuyla ilgili olanların değil, işçisinden öğrencisine konu hakkında bilgi edinmek isteyen herkesin rahatlıkla okuyabileceği bir kitap.

ÖNCEKİ HABER

Cezaevinde sağır, dilsiz bir tutuklu ve yaşadığı dram!

SONRAKİ HABER

Bu da zorunlu imam hatip

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...