14 Ocak 2019 12:50

“SGK akciğer kanseri ilaçlarını neden ödemiyor?”

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü, akciğer hastalarının üç haftada bir almak zorunda oldukları ilacı SGK’nin neden ödenmediğini sordu.

Fotoğraf: MA

Paylaş

HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay Pekgözegü Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk tarafından cevaplandırılmasını talep ettiği soru önergesinde Akciğer kanseri hastalarının pahalı olan yeni nesil ilaçları SGK tarafından karşılanmaması nedeniyle maddi açıdan ilacı alamayacak durumda olan dar gelirli yurttaşların yaşamlarını yitirdiğini belirterek; “Türkiye’de devlet hastanelerinde ana tedavi yöntemi olarak kullanılan Kemoradyoterapi tedavileri birçok insanda istenilen başarıyı sağlayamazken kullanımına devam edilmektedir. Bir çok hastanın ise kan değerlerinin düşmesi gibi nedenlerden dolayı kemoterapi tedavilerini dahi alamaz durumda oldukları bilinmektedir. Özellikle tedavi süreçleri hasta ve hasta yakınları için zorlu ve yorucu bir süreç olmaktadır. Akciğer kanseri tedavisinde başarı oranı yüksek olduğu bilinen yeni nesil ilaçlardan Keytruda adlı ilacın, metastatik baş boyun tümörlerinde, kanserin son evresinde kullanılan ve muadili olmayan, ömrü uzatan; uzatırken kemoterapi gibi vücut üzerine şiddetli yan etkiler yaratmayan, insanca yaşama hakkını veren bir ilaç olduğu ve Avrupa’da akciğer kanseri hastalıklarında sıklıkla kullanılan, başarı oranının çok yüksek olduğu bilinmesine rağmen SGK tarafından ücretinin karşılanmaması yüksek fiyatı dolayısıyla çoğu akciğer hastasının ilaca ulaşamaması dolayısıyla ölüme terk edilmelerine neden olmaktadır” dedi.

SGK’nin Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yapılan düzenleme ile kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırıldığı, yapılan yeni düzenlemeler ile hastalara bu hastalıkla mücadelede her an yanlarında olma sözünün yerine getirildiği AKP Hükümeti tarafından açıklandığını hatırlatan Kemalbay Pekgözegü şunları söyledi:

“Fakat kanser hastası yakınları olanlar bazı ilâçları ücretsiz alamadıklarını ve hastalığın evresi ve türüne göre uygulamaların değiştiğini iddia etmektedirler. Gazete Duvar’ın 7 Ocak 2019 tarihindeki haberine göre; İzmir, Çiğli Bölge Eğitim Hastanesi’nde beyin cerrahı olarak görev yapan Doç. Dr. Arif Ösün’ün Sağlık Bakanlığı’nın onayı ile SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) tarafından çeşitli gerekçelerle ilaç bedellerinin ödenmemesi üzerine mahkemeye başvurmuş ancak mahkeme kararına rağmen SGK ödeme yapmamıştır. Türkiye’de birçok akciğer kanseri hastanın Sağlık Bakanlığı ve SGK’ya başvurularına ‘üzerinde çalışıyoruz’ bilgisi verildiği bizzat hastalar tarafından bildirilmektedir.”

CEVAPLANDIRILMASI İSTENEN SORULAR

  • Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yapılan düzenleme ile kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesinin kaldırılmasına rağmen akciğer hastalarının üç haftada bir almak zorunda oldukları ve maliyeti yüksek olan bu ilacın ödenmemesinin nedeni nedir?
  • Akciğer kanseri olup tedavi ücretlerinin karşılanması talebiyle SGK’ya yapılan başvuru sayısı kaçtır?
  • Bakanlığınıza başvuruda bulunmuş olup, adı geçen ilacın ödenmemesi sonucunda yaşamını yitiren akciğer kanseri hasta sayısı kaçtır?
  • Sağlık Bakanlığı ve mahkeme kararına rağmen adı geçen ilacın ücretinin SGK tarafından ödenmemesinin gerekçesi nedir?
  • Hükümetinizce 2013-2018 yılları arasında uygulamayı planladığınızı açıkladığınız ve hazırladığınız “Ulusal Kanser Kontrol Programı’ çerçevesinde akciğer kanseri hastaların yaşadıkları bu zorluğu aşmalarına yönelik bir çalışmanız olmuş mudur?
  • Sosyal devlet anlayışında sağlık, eğitim, güvenlik ve adalet hizmetlerinin devlet tarafından yurttaşlara ücretsiz temin edilmesi gerekirken SGK ve Emekli Sandığı’na mensup hastaların bu ilacı almakta zorlanmaları ve alamamaları durumunun ölüme terk etmek anlamına geldiğini düşünüyor musunuz?
  • Sağlık Bakanlığı ve mahkeme kararına rağmen ilaç ücretinin ödenmemesi bilgisi hükümetinizin kanser tedavisi ücretsizdir beyanını asılsız çıkarmıştır. Bu çelişkiyi hastaların lehine çevirecek bir düzenleme yapmayı planlıyor musunuz?
  • SGK kriterlerine bağlı ilaçların büyük kısmının geri ödeme kapsamında olmadığı ve birçok ilaç için fark ödendiği doğru mudur?
  • İlacı kullanacak olan hastadan eczacı olmadığını ispatlamasının istendiği doğru mudur? (HABER MERKEZİ)
ÖNCEKİ HABER

HDK: Demokrasi için muhalefetin güçlerini birleştirilmesi gerekiyor

SONRAKİ HABER

2018 yılına okullarda, evlerde, sokakta şiddet damgasını vurdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...