14 Ocak 2019 12:34
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2019 17:26

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli: Görüşme çok kısa yeterli değil

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile yaptığı 15 dakikalık görüşmenin tecridin sonlanması anlamına gelmediğini söyledi.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Abdullah Öcalan’ın kardeşi ile yaptığı 15 dakikalık görüşmeye dair Mezopotamya Ajansı’na (MA) yaptığı açıklamada Öcalan’ın sağlığı hakkında haberdar alınmasının önemli olduğu söyledi. Temelli, görüşmenin çok kısa olduğunu ve kesinlikle yeterli olmadığını belirtti.

PKK Lideri Öcalan’ın, kardeşi Mehmet Öcalan ile yaptığı görüşmenin kesinlikle tecridin sonlanması anlamına gelmediğine vurgu yapan Temelli,  “Çok açık ve net olarak söylüyorum; tecrit koşulları 20 yıldır devam ediyor. Yani tecrit dediğimiz meseleyi iyi tanımlamak, iyi anlamlandırmak lazım. Tecrit dediğiniz mesele, bir aile görüşüyle aşılabilecek mesele değildir” ifadesini kullandı.

KİTLE ÖRGÜTLERİ VAN’DA AÇIKLAMA YAPTI

HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven'in başlattığı birçok cezaevinde 250’ye yakın tutuklu ve hükümlünün katıldığı açlık grevleri 68. gününde. Van'daki demokratik kitle örgütleri basın açıklaması yaparak tutuklu ve hükümlülerin taleplerinin karşılanması çağrısında bulundu. KESK binasında yapılan açıklamada konuşan KESK Dönem Sözcüsü İbrahim Çelik “Susarak ölümlere tanıklık eden vicdanı yaralanmış ölümlere ortaklık etmiş bir kuşak olmamak adına daha çok sorumluluk üstlenmek durumunda olduğumuzu tüm kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz” dedi.

‘HÜKÜMLÜLERİN HAKLARI KISITLANIYOR’

Birçok cezaevinde tutuklu ve hükümlülerin haklarının kısıtlandığını söyleyen Çelik, “Türkiye’nin infaz mevzuatında tutuklu ve hükümlü aileleri ve avukatları ile görüştürülmesinin uzun süreli olarak yasaklanmasına dair bir hüküm yoktur. F Tipi hapishanelerinde 1 ve 3 kişilik odalarda tutulan mahpusların birbirleriyle görüştürülmesinin sağlanması için Adalet Bakanlığı genelge çıkarmıştır. Yapılan düzenlemeye göre bu mahpusların, cezaevlerinin ortak kullanım alanlarında haftada 10 saate kadar birbirleriyle görüşebilmelerinin sağlanması gerekirken ne yazık ki uygulamada çok sayıda sorun ile karşılaşılmaktadır” dedi.

KANUNSUZ UYGULAMALAR SONA ERDİRİLMELİ

Adalet Bakanlığı’nın bir an önce kanunsuz uygulamaları sona erdirerek İmralı Cezaevi’ndeki hükümlülerin haklarını kullanmalarının sağlanması gerektiğini vurgulayan Çelik, Abdullah Öcalan’ın ve beraberindeki 3 kişinin, hiçbir şekilde aileleri ve avukatları ile görüştürülmediğini sözlerine ekledi. Bu durumun 5275 sayılı İnfaz Kanunu’na ve infaz tüzüğü ile yönetmeliğine açıkça aykırı olduğunu belirten Çelik bu tür tutum ve davranışların çözüme değil çözümsüzlüğe hizmet ettiğini, önceki yılların acılarından deneyimlendiğini aktardı.

Açlık grevindeki tutukluların sağlıklarının tehlikeye girmemesi için iktidarın sorunları çözmeye davet edildiği açıklamaya KESK'e bağlı sendikaların yanı sıra EMEP, HDP, DBP, AHTAMARA Kadın Platformu, TMMOB, Genel-İş, İHD, DİSA-DER de katıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

44 öğrenciye 5 yıl sonra dava açıldı

SONRAKİ HABER

HDK: Demokrasi için muhalefetin güçlerini birleştirilmesi gerekiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...