14 Ocak 2019 04:08
Son Güncellenme Tarihi: 14 Ocak 2019 13:30

Trump: Kürtlere saldırırsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz

ABD Başkanı Donald Trump sosyal medyadan Türkiye'ye sert mesaj verdi. Mesaja Ankara'dan da tepki gösterildi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

ABD Başkanı Donald Trump Twitter hesabı üzerinden Türkiye'ye sert uyarılarda bulundu. Suriye'de son kalan IŞİD bölgelerini vurmaya devam ederek çekilmeye başlayacaklarını ifade eden Trump, "Türkiye Kürtleri vurmaya kalkarsa ekonomik olarak mahvedeceğiz" ifadesini kullandı. Ankara'dan da Trump'ın açıklamalarına peş peşe tepki geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Biz hiçbir tehditten korkmayacağımızı söyledik. Ekonomik tehditle bir yere varılamaz. Biz Kürtlerin düşmanı değiliz" açıklaması yaptı. 

TRUMP SOSYAL MEDYADAN AÇIKLAMA YAPTI

Donald Trump, mesajında "IŞİD'in mülki halifeliğinin kalan az kısmını sert ve birçok yönden vurmaya devam ederken uzun zamandır gerçekleşmesi gereken Suriye'den çekilmeye başlıyoruz. Tekrar toparlanırsa yakınlardaki üslerden tekrar saldıracağız" ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin bölgedeki planlarına da değinen Trump, "Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz. Rusya, İran ve Suriye, ABD'nin doğal düşmanları DEAŞ'ı Suriye'de imha etmesinin uzun dönemde faydalananları olacak. Biz de faydalanacağız ama şu anda askerlerimizi eve getirme zamanı. Sonsuz savaşları bitireceğiz" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU: BU MİLLET "GEREKİRSE AÇ KALIRIM, BOYUN EĞMEM" DER

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Lüksemburg Dışişleri ve Avrupa Bakanı Jean Asselborn ile ortak basın toplantısında, Trump'ın Twitter'dan yaptığı açıklamayla ilgili soruyu yanıtladı. 

"Stratejik ortaklar sosyal medya üzerinden konuşmaz. Ve kanallarımız açık." diyen Çavuşoğlu, "Sayın Trump, Cumhurbaşkanımızı arayarak Suriye'den çekilmek istediklerini ve bunu Türkiye ile koordine etmek istediklerini söyledi. Biz de muhataplarımızla görüştük. Daha iki gün önce ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de telefonda görüştük" ifadelerini kullandı. 

Çavuşoğlu, ikili toplantılarda ABD'nin çekilmesini tüm detaylarıyla nasıl koordine edilebileceğinin görüşüldüğünü vurgulayarak, Suriye'nin kuzeyinde 30 kilometrelik bir güvenli bölge fikrinin ABD'ye değil, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a ait olduğunu savundu. 

Bakan Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bu, cumhurbaşkanımızın sadece ABD değil, tüm Avrupalılara teklifidir. Ruslar da dahil. Suriye ile ilgilenen herkesle yaptığımız görüşmelerde biz bunu gündeme getirdik. Obama yönetimi bunu gerçekçi bulmuyordu. 'Havadan burayı korumak mümkün olmaz, nasıl olacak' gibi bahanelerle bu fikrimizi desteklemediler. Şimdi Türkiye'nin kararlılığını gördükten sonra bu fikri ortaya attılar. Biz bu fikre karşı değiliz. Bizim derdimiz nedir? Sınırızın ötesinde bir terör koridoru var. Suriye'yi bölmek isteyen bir terör örgütü var. Bu terör örgüt bize tehdit oluşturuyor. Biz bu terör örgütünü hedef alıyoruz."

Türkiye'nin bölgede Kürt halkının en büyük savunucusu olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Türkiye'de PKK ile Kürtleri bir tutarsak, Irak'ta terör örgütleriyle Kürtleri, İran'da PJAK ile Kürtleri bir tutarsak, Suriye'de YPG; PKK, SDF, kimse SDF diyerek bizi kandırmaya kalkmasın, aynı şeydir, bir tutmak doğru değildir. Bunu ABD'li Avrupalı muhataplarımıza anlatıyoruz. Ama şu bir gerçek ki Avrupalı dostlarımız ve ABD bu gerçeği bizden çok daha iyi biliyorlar. Şimdi Trump'ın içinde bulunduğu durum zordur. Görüyoruz. Üzerinde ciddi bir baskı var. Kendisi çekilme kararı aldı ve özellikle güvenlikle ilgili birimleri de çekilmemesi için sürekli baskı yapıyor. Son tweet'in de bir iç politika mesajı olduğu biz biliyoruz. Ama biraz önce söylediğim gibi stratejik ortaklar, Twitter, sosyal medya üzerinden görüşmez. Biz konuları kendi aramızda görüşmeye davet etmemiz lazım."

Trump'ın tehdit diline ilişkin Çavuşoğlu, "Biz hiçbir tehditten korkmayacağımız ve hiçbir tehdide pabuç bırakmayacağımızı defalarca söyledik. Türkiye'yi ekonomik olarak tehdit etmekle bir yere varılamaz." dedi.

Çavuşoğlu şöyle konuştu:

"Bir tarafta ekonomik zorluklar diğer tarafta terör tehdidi. 'İkisinden birini seç.' derlerse bize, bu millet de der ki, 'Ben aç kalırım, susuz kalırım ama geçmişte olduğu olduğu gibi, Kut'ül Amare'de olduğu gibi, Çanakkale'de olduğu gibi, Kurtuluş Savaşı'nda olduğu gibi boyun eğmem' der ve karşı karşıya kaldığı tehdidi yok etmek için millet, devlet ve hükümetimiz olarak biz ne gerekiyorsa onu yaparız. Baskı altında Trump'ın yaptığı bu açıklamayı ve kullandığı dili doğru bulmuyoruz. Her şeyden önce Türkiye'nin hak ettiği saygıyı ve muameleyi, ABD ve herkes göstermeli ve üslubunu ve tüm davranışlarını buna göre ayarlamalıdır."

POMPEO: YAPTIRIMLARDAN BAHSETTİĞİNİ VARSAYIYORUM 

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Trump’ın açıklamasıyla ilgili konuştu. Pompeo, “Trump'ın Türkiye'ye ilişkin attığı tweet, Başkan'ın Suriye'den geri çekilme kararında değişiklik anlamına gelmiyor. Yaptırımlar veya buna benzer şeylerden bahsettiğini varsayıyorum. Trump yönetimi, Türklerin Kürtlerin arkasından gitmemeleri gerektiği konusunda oldukça tutarlı. Sınırın korunması konusunda yolları tartışıyoruz" açıklamasında bulundu.

İBRAHİM KALIN: TÜRKİYE TERÖRİSTLERLE MÜCADELE EDİYOR KÜRTLERLE DEĞİL

Açıklamaya ilk tepkiyi gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye paylaşımına ilişkin, "Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz. Türkiye ABD'den stratejik ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bunun terör propagandası ile gölgelenmemesini bekliyor" açıklamasında bulundu. 

Twitter hesabından Trump'ın mesajlarına yanıt veren Kalın, "Sayın Donald Trump, Kürtleri ABD'nin terör listesindeki PKK ve onun Suriye kolu PYD/YPG ile eş tutmak ölümcül bir hata. Türkiye teröristlerle mücadele diyor Kürtlerle değil. Kürtleri ve diğer Suriyelileri terör tehdidine karşı koruyacağız" ifadelerini kullandı. 

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Sayın Donald Trump, teröristler ortağınız ve müttefikiniz olamaz. Türkiye ABD'den stratejik ortaklık yükümlülüklerini yerine getirmesini ve bunun terör propagandası ile gölgelenmemesini bekliyor" değerlendirmesinde bulundu.

"TÜRKİYE KÜRTLERİN DÜŞMANI DEĞİL HAMİSİDİR"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, ABD Başkanı Trump'ın "Eğer Türkiye Kürtleri vurursa, Türkiye'yi ekonomik yönden mahvederiz" ifadesiyle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. Altun, "Türkiye Kürtlerin düşmanı değil hamisidir" dedi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun, kişisel Twitter hesabında konuya dair paylaşımlarda bulundu. Altun, "Bizim için esas olan ulusal güvenliğimizdir. Terörle mücadelemizi belirleyen esas unsur da budur. Terörizmin kaynağı ister ideolojik, ister dini isterse etnik olsun bizim için farketmez. Terör terördür ve kaynağında kurutulmalıdır. Türkiye Suriye’de tam da bunu yapmaktadır" dedi.

Altun, şöyle devam etti: "Türkiye Cumhuriyeti devleti Kürtlerin düşmanı değil, hamisidir. Türkiye'nin Kürtlerle hiçbir sorunu yoktur. Bizim meselemiz PKK terör örgütüyle ve onun Suriye'deki uzantılarıyladır. PYD ve YPG bir terör örgütüdür. Türkiye terörle mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir."

“ŞAM’LA KÜRTLERİN MÜZAKERELERİ DURDURULDU”

Suriye’nin kuzeyini kontrol eden Kürt güçlerin Moskova temsilcisi olan Rşad Bienaf, PYD ile Suriye hükümeti arasındaki müzakerelerin durdurulduğunu söyledi.

Sputnik’e konuşan Bienaf, Suriye hükümeti ve Kürt güçler arasındaki müzakerelerin hangi aşamada olduğuna ilişkin soru karşısında, “Şu an için müzakerelerin hepsi durduruldu” yanıtı verdi. Bienaf, müzakerelerin askıya alınmasının sebebini, “Kürtlerin, Suriye’nin topraklarının tamamında demokratik bir sistem kurulmasını istemesiyle, Şam’ın ise çatışmalar öncesindeki merkeziyetçi yapıda ısrarcı olmasıyla” açıkladı.

Öte yandan Bienaf, Rusya’nın Şam ile Kürtler arasındaki görüşmelerde etkili bir arabulucu olabileceğini ve Kürtlerin Suriye anayasasının hazırlık sürecinde yer almasında nüfuz edebileceğini de söyledi.

Bienaf, ABD’nin ise Şam’la görüşme sürecinde de kendileri üzerinde bir etkisi olmadığını belirtti.

Önceki gün Şam’da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Suriye Dış İlişkiler Bakan Yardımcısı Ayman Susan ise Kürtlerle görüşmeler için, “Diyaloğun yoğunlaşmasını umuyoruz. Kütlerin Suriye’nin birliği konusunda duydukları endişelere dair yaptıkları açıklamaların bir çoğu olumluydu” demişti. ANHA’nın haberine göre, Susan, “Diyalog yoluyla taleplerin bazılarının üstesinden gelebileceğimize inanıyoruz ve bu diyalog, Suriye’nin birliğine bağlılık temelinde gerçekleştiği sürece, bunu garanti ediyor” ifadelerini kullanmıştı.

ÖZTRAK: GÖRÜŞÜMÜZ EGEMENLERİN SURİYE'Yİ BİR AN ÖNCE TERKMESİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, Trump'ın açıklamasına ilişkin, "Ülkemizin toplumsal huzurunu ve ekonomisini doğrudan hedef alan bu ifadeyi kabul etmiyoruz. CHP olarak görüşümüz, egemen güçlerin Suriye'yi bir an önce terk etmesidir, bu sorunun Türkiye'nin toprak bütünlüğü gözetilerek çözülmesidir. Bu tehditler bize sökmez" dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında parti genel merkezinde toplandı.

Toplantı sürerken açıklamalarda bulunan Parti Sözcüsü Öztrak, "Türkiye'yi böyle bir tehdide açık hale kim getirmiştir? Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Tayyip Erdoğan ve onun sıcak parayla ekonomiyi şişirme politikaları bugün geldiğimiz noktanın başlıca müsebbibidir. Bu tehdit, bu iktidarın elinde ekonomimizin Türkiye'nin zayıf karnı haline getirildiğini göstermektedir." dedi.

Öztrak, "Kürtler bu ülkenin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin asli unsurlarıdır. 'Türk Devleti Kürtleri vuracak' gibi birtakım ifadelerin kullanılması son derece yanlıştır, bu aynı zamanda sosyal huzurumuzu da bozacak ifadelerdir. Bunları kabul etmemiz mümkün değil." yanıtını verdi.

"Fırat'ın doğusunda 30 kilometrelik bir tampon bölgenin oluşturulması konuşuluyor. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Öztrak, "Trump'ın attığı tweetlere baktığımız zaman bu tampon bölge kimler tarafından oluşturulacak, nasıl yönetilecek, ne olacak bununla ilgili hiçbir açıklama yok ama Dışişleri Bakanı çıktı 'bu bizim görüşümüzdü' dedi. Biz de dikkatle ne olacağını izliyoruz. Bu işleri böyle dışarıdaki bir takım egemen güçlerle çözmek mümkün değil. Bu işi ancak bölgenin kendi güçleri çözer."  diye konuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Ürdün sınırındaki mülteci kampında Suriyeli bir kadın kendini yaktı

SONRAKİ HABER

Gözaltına alınan Ferhat Tunç serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...