27 Eylül 2012 11:33

Temas ve Tahammül sergisinden sağduyu çağrısı

Ufak bir kavganın, sıkışık bir trafiğin yol açtığı ölümler, farklı dilden, dinden olana tahammül edememe sonucunda yaşanan linç girişimleri gibi birçok olay, maalesef gazetelerde okumaya alıştığımız haberler arasında. Yemek yerken tuzluğu uzatmadığı için eşini öldüren koca, Alevi ailelerin evlerinin işaretlenmesi ve U

Temas ve Tahammül sergisinden sağduyu çağrısı
Paylaş
Birkan Bulut

Kentlerin ve ülkelerin giderek kozmopolitleştiği, farklı kültürlerin çatışma noktasına ge(tiri)ldiği bir zamanda Galeri Kara’da açılan “Temas ve Tahammül sergisi” böyle zaman ve mekanlarda sanatçının rolüne dikkat çekiyor. Çok uluslu bir yapı içerisinde bir arada temas halinde olma ve tahammül gösterebilme için sağduyu çağrısında bulunuyor.
21 sanatçının bir araya gelerek oluşturduğu serginin sanatçılarından Serkan Demir ikili kavramı ilginç bularak sergi teması olarak önermiş. Fırat Engin de kozmopolitleşen kentlerde daha fazla farklı dil, din ve ırkın bir arada olduğunu söyleyerek, bunların arasındaki ilişkiyi arayıp serginin çerçevesini çizmiş.
Şinasi Tek temas ve tahammül ilişkisini kapitalizm ve sınıflar üzerinden ele almanın kaçınılmaz olduğunu söylüyor ve ekliyor: “Tarih, tarihin özneleri, mücadeleci kadın ve erkeklerin bu tarihsel düstur ile sağlanmış örgütlülüğünce çizilmiş etkin bir varoluş biçiminde oluşup temas ve tahammülü yeniden deneyimleme, bilme ve yaşama biçimine taşır ve taşıyabilir.”

TAHAMMÜL SINIRIMIZI ZORLAYANLAR

Sergiyle ilgili konuştuğumuz Tanzer Arığ, sergiye demir çubuklardan yaptığı trafik konisi ile katılıyor. Yaşamda bizi sınırlayan, yönlendiren etkenlere dikkat çekiyor. “Bu işaretler bizi sınırlandırıyor, temas ediyor bazen tahammül sınırlarımızı zorluyor. Çalışmamı serginin giriş kapısına koymamın sebebi de bu. İzleyiciyi rahatsız etmeli, çarpmalı yürürken, kızmalı” diyor. Bu sınırlandırmanın toplumdaki sınırlandırmalar, adetler, töreler, yasalar veya yasakların bir başka anlatımı olup olmadığı yorumunu da izleyiciye bıraktığını söylüyor Arığ.
Sergide güncel anlamda söz söyleyen çalışmalardan bir tanesi de ‘Canımı Sıkan Haberler-V’
Sanatçı Seval Şener’in karışık malzemeyle yaptığı çalışma Uludere Katliamı ile ilgili. Uludere köyünde öldürülen köylülerin resminin olduğu bir gazete kupürü çerçevelenmiş ve camın üzerine kağıttan Arapça harfler yapıştırılmış. Sanatçı bakıp bakıp öfkelendiğimiz, üzüldüğümüz haberleri yansıtıyor ve içerik-biçim meselesini irdeliyor.
Galeri Kara’da açılışı yapılan sergide resim, fotoğraf, illüstrasyon, heykel gibi birçok çalışma bulunuyor. Oldukça ilginç olan çalışmalardan bir tanesi “diyalog”. Sanatçısı Tansel Çeber de karma sergilerin avantajının yanı sıra dezavantajı olduğuna vurgu yapıyor. En büyük sorunlardan birini de, birçok sanatçının çok geniş bir konuyu çok farklı noktalardan ele almasında buluyor. Çeber “Ben çalışmalarımda işe yalın bir gözle bakmayı seviyorum. Bu sergide de aklıma iki yalın geometrik biçimi birbiriyle temas ettirmek geldi. Birkaç denemeden sonra bu meydana geldi. İki yuvarlak metal parçasını iç içe geçirmek suretiyle birbirine temas ettirdim. Birbirinden aldıkları enerjiyle hareket ediyorlar” dedi.
Sanat, politika, ekonomi ve sosyolojik açıdan bir çok değerlendirmenin yapılabileceği sergi 8 Ekime kadar Mithatpaşa Caddesi üzerindeki Galeri Kara’da izlenebilecek.
(Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Savaşın kadınları sanatseverlerle buluştu

SONRAKİ HABER

Kıraç toprakları bereketlendiren bir geleneğin temsilcisinin ardından…

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...