13 Ocak 2019 12:18

Berlin’de on binler Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht'i andı

Yüz yıl önce, 15 Ocak 1919’da Berlin’de katledilen Almanya işçi sınıfının öncüleri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg, bugün Berlin’de anıldı.

Fotoğraf: Aziz Koçyiğit/Evrensel

Paylaş

Berlin’de on binlerce kişi, 100 yıl önce katledilen Almanya işçi sınıfının öncüleri Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i Sosyalistler Mezarlığında yapılan törende andı.

Sabahın erken saatlerinden itibaren ülkenin değişik kentlerinden gelen on binlerce insan ellerindeki kırmızı karanfilleri mezarlık anıtına bıraktı. Katledilişlerinin 100. yılı olması nedeniyle anmaya katılım, önceki yıllara göre çok daha yüksek oldu. Gün boyunca gelenlerin 100 bini aştığı tahmin ediliyor.

YÜRÜYÜŞE KATILIM YÜKSEKTİ

Her yıl Frankfurter Tor’dan Sosyalistler Mezarlığına kadar yapılan, savaşa ve yoksulluğa karşı gösteriye de katılım önceki yıllara göre fazlaydı. Çok sayıda antifaşist ilerici, sosyalist örgütün pankart ve bayraklarıyla katıldığı yürüyüşte Almanya Komünist Partisi (DKP), Sol Parti gibi örgütlerin yanı sıra değişik ülkelerden partiler de yer aldı.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu da (DİDF) 100. yıl olması nedeniyle bu yıl eyleme güçlü katılım gösterdi. Yürüyüş kolunda çok sayıda Sol Parti milletvekili yer aldı. En önde “Luxemburg-Liebknecht-Lenin: Hiçbir zaman unutulmayacaklar. Ayağa kalk ve karşı çık!” pankartının taşındığı yürüyüşte savaşa ve silahlanmaya karşı dövizlerin fazlalığı göze çarptı.

Ayrıca 100 yıl önceki Kasım Devrimi’nin 100. yılı da unutulmadı. Pek çok örgüt devrime göndermeler yapan pankartlar taşıdı.

Marşların da çalındığı yürüyüş kolu  Sosyalistler Mezarlığına kadar devam etti.

MEZARLIKTA ANMA

Mezarlıktaki anmaya her yıl olduğu gibi bu yıl da tanınmış pek çok sima katıldı. Sol Parti Eş Genel Başkanları Katja Kipping ve Berd Riexinger, Meclis Grubu Eş Başkanları Sahra Wagenknecht ve Dietmar Barstch, Sosyalistler Anıtına birlikte çelenk koydu. Sol Parti eski başkanları Oskar Lafontaine ve Georg Gysi de anmada hazır bulundu.

Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu (DİDF) adına ise Genel Başkan Zeynep Sefariye Ekşi ve Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Avgan mezarlığa çelenk bıraktı.

Anmadan bir gün önce ise çeşitli örgütler tarafından Berlin’de Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’i anmak üzere toplantılar yapıldı. Junge Welt gazetesinin düzenlediği geleneksel Rosa Luxemburg Konferansı’na da değişik ülkelerden konuşmacılar katıldı.

Mezarlıktaki anma, gösteri ve toplantılar Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in Almanya’da savaşa, silahlanmaya, sosyal kısıtlamalara, ırkçılığa karşı mücadele edenler tarafından unutulmadığını bir kez daha gösterdi.

SPD SORUMLULUĞU ÜSTLENMEMEYE DEVAM EDİYOR

15 Ocak 1919’da Berlin’de dönemin iktidar partisi SPD’nin yönetimi ele almasından sonra komünistleri ortadan kaldırma planı çerçevesinde, Spartaküsler Birliği’nden gelen Almanya Komünist Partisi (KPD) yöneticileri Karl Liebknecht ve Rosa Luxemburg katledilmişti. Katliamda dönemin ordudan sorumlu bakanı olarak Gustav Noske’nin rol oynadığı sonra ortaya çıkmıştı.

Rosa Luxemburg ve Karl Liebknecht’in öldürülmesinin 100. yılı dolayısıyla Der Spiegel’de yer alan habere göre, SPD Genel Başkanı Andrea Nahles partisinin sorumluluğunu kabul etmeye yanaşmadı. Kasım Devrimi’nin 100. yılı dolayısıyla düzenlenen bir törende Nahles, SPD üyesi  Gustav Noske’nin olayda sorumluluğunun olabileceğini kabul etmişti. (Berlin/EVRENSEL)


BERLİN SOKAKLARI 100 YIL SONRA YİNE SLOGANLARLA İNLEDİ

Ali ÇARMAN
Berlin

1918 Alman Kasım Devrimi’nin öncülerinden Rosa Luxemburg, Karl Liebknecht ve diğer Alman devrimciler için Berlin’de her yıl geleneksel yürüyüş ve törenler düzenleniyor. Bu yıl yapılan yürüyüş başka bir anlam taşıyordu. Zira Rosa ve Karl’ın katledildikleri 15 Ocak 1919’un üzerinden tam 100 yıl geçti. Alman sosyalist önderler hayatını kaybetse de işçi sınıfının kurtuluş mücadelesi devam ediyor.  Berlin’de 100’üncü yılında yapılan anma töreni de bunun bir kanıtı.

13 Ocak Pazar günü sabah saat 10’da eylemin başlangıç alanı olan Frankfurtter Allee’deyiz. Almanya’nın dört bir yanında gelenler törendeki yerlerini alıyor. Kimi eylemlerde gördüğümüz dağınıklık ve kargaşa burada yok. Sağanak yağmur durmak bilmiyor. Buna rağmen gençliğin katılımı yüksek ve coşkulu.

Gençlerin ellerindeki yüzlerce kızıl bayrak, rengarenk pankartlar. Dilerinde ise sloganlar. Pencerelerden yapılan zafer işaretlerine yürüyüş kortejinden sıkılı yumruklarla verilen selamlamalar. Kortejde, Fransa’da Sarı Yelekliler hareketine göndermede bulunan yelekler dikkat çekiyor.

Dillerde “Almanya NATO’dan çıkmalı”, “Savaşa hayır”, “İş, eğitim, gelecek”, “Irkçılığa hayır” gibi güncel sloganlar. Doğrudan sosyalizme ve komünizme övgüler dizen sloganlar da bolca atılıyor. Berlin sokakları 100 yıl sonra yine sloganlarla inliyor.

Yürüyüş kolu, mezarlığa (Sosyalistler Anıtı) yaklaştığında bütün gruplar pankart ve bayraklarını özenle katlayarak sıraya giriyor. Farklı grupların değişik dillerde okuduğu Enternasyonal Marşı dillerden düşmüyor.  Anıtın önüne gelenler saygı duruşu eşliğinde ellerindeki kırmızı karanfilleri, saygıyla mezarlara bırakıyor. İki saat sonra anıt, karanfillerle kaplanıyor.  

Kaçınılmaz kavga devam ediyor; sömürü, haksızlık ve adaletsizliğin dizginsizce devam etmesi gibi. Ve kasım devrimcilerinin katledişlerinin 100’üncü yılında, bir kez daha sokaklar haykırıyor: “Vardık, varız, var olacağız!”

ÖNCEKİ HABER

‘Tabip Odalarına açlık grevindekileri muayene izni verilsin'

SONRAKİ HABER

AKP'nin Sakarya ve Bursa adayları açıklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa