27 Eylül 2012 11:26

Savaşın kadınları sanatseverlerle buluştu

FOTOĞRAF sanatçısı İhsan Kaçar'ın 'Savaşın kadınları' isimli sergisi Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüsünde sanat severlerle buluştu. Sergi 29 Eylül tarihine kadar açık kalacak.Sergi hakkında gazetemize konuşan İhsan Kaçar, 'Savaşın kadınları' projesinde, fotoğraflarının bir kısmının ye

Savaşın kadınları sanatseverlerle buluştu
Paylaş
Selçuk Arslan

Sergi hakkında gazetemize konuşan İhsan Kaçar, 'Savaşın kadınları' projesinde, fotoğraflarının bir kısmının yer aldığını söyledi. Kaçar, savaşın sürdüğü dönemde böylesi bir sergiye ihtiyaç olduğunu ifade ederek "'Savaşın kadınları' fotoğraf çalışması, savaşın kirliliğini bütün çıplaklığıyla kadınların şahsında bir kez daha gözler önüne serecek ve tarihte yaşanan zulüm ve işkencelerin izlerini not düşecektir" şeklinde konuştu.

Kaçar, serginin amacının savaşın insanlık için ne kadar yıkıcı sonuçlar doğurduğunu kadınların şahsında sorgulamak ve kadın yaşamının bir parçası haline getirilen şiddet ve tecavüzün, insanlık dışı sonuçlarını afişe etmek olduğunu belirtti.

Farklı savaş bölgelerinde olsa da savaşın, kadınlara yaşattıklarının benzer olduğuna dikkat çeken Kaçar, "Kadın ve savaş, bu iki söz bir habere konu olduğunda hepimizin canını acıtan içerikle karşı karşıya kalacağımızı hepimiz öngörebiliriz. Savaş, halkların üstünde yıkıcı, onarılması güç etkiler bırakır. Onları en temel haklarından mahrum eder. Oysa savaş ve sonrasında, kadınlara reva görülen bunlardan daha fazlasıdır. Savaş, egemenlerin ülkelerin kaynaklarını kontrollerine almak için kullandıkları bir araçtır. Bu araç halklara yıkım ve acı verir. Amacımız bu kirli ve ahlaksız savaş aygıtının halklara yaşattıklarını fotoğrafın objektifliğinde ortaya çıkarmak" şeklinde konuştu.

"Savaş, ahlaksızlığını ve yıkıcılığını kadınlara uyguladığı tecavüzlerle perçinler" diyen Kaçar, sözlerine şöyle devam etti: "Biliyoruz ki fotoğrafını çekeceğimiz her kadının acısı, çığlığı, yaşananların yüzünde yarattığı izler birbirinden farklı olacaktır. Bu acı izlerinin içinde boğulacağımızın, nefes alamayacağımız anlar olacağının bilincindeyiz. Gelecekleri ellerinden alınmaya çalışılan kadınların, acılarıyla nasıl yüzleştiklerini görmeye, anlamaya çalışacağız fotoğraflarla. Yine bu fotoğraflarda kadının yüzü, savaşın dilsiz tanıklığını yaparak, acının, çaresizliğin, kaygının işaretlerini yansıtacak. Kimi zaman kucağındaki çocuğu hayatta tutmak için çırpınışlarını göreceğiz, kimi zaman yüzünde savaş meydanlarını, kimi zaman cehennemden dışarı bir ses vermek için boğazı yırtılırcasına bağrışını duyacağız." (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Babıali Yokuşu’nda 5. yıl

SONRAKİ HABER

Temas ve Tahammül sergisinden sağduyu çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...