12 Ocak 2019 12:45
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2019 17:29

Pompeo: Herkesin bilmesi gerekir ki Suriye Kürtleri terörist değil

ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesine ilişkin konuşan Pompeo, "Türkiye'nin sınırlarını ve halkını koruma gerekçelerini anlıyoruz" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo | Fotoğraf: AA

Paylaş

ABD askerlerinin Suriye'den çekilmesine ilişkin Suudi Arabistan'ın Al Arabiya kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, "Türkiye'nin sınırlarını ve halkını koruma gerekçelerini anlıyoruz. Herkesin bilmesi gerekir ki Suriye Kürtleri terörist değil" dedi.

"Suriye'den çekilme ilanı, İran stratejimizle çelişmiyor" ifadelerini kullanan Pompeo, ABD'nin Suriye'deki güçlerinin çekilmesinin, terörle mücadelede gerileme anlamı taşımadığını söyledi.

Pompeo, Orta Doğu'da varlıklarının devam edeceğini de belirterek,  "Müttefiklerimize bölgeden çekilmeyeceğimizi söylüyoruz" ifadelerini kullandı. Pompeo, "Bölgede, sorunları aşabilecek bir koalisyon ve Arap gücü istiyoruz." diye konuştu.

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’un Türkiye’de yaptığı bir dizi görüşmelerden sonra Pompeo, mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu ile de görüştü. 5 Şubat’ta da Türkiye’den bir heyet ABD’ye gidecek. 

ABD'DEN POMPEO-ÇAVUŞOĞLU GÖRÜŞMESİNE İLİŞKİN AÇIKLAMA

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, Pompeo ve Çavuşoğlu arasında yapılan telefon görüşmesine dair açıklama yaptı. Palladino, "ABD güçlerinin Suriye'den maksatlı ve koordineli bir şekilde çekilmesinin parçası olarak ABD ile Türkiye arasındaki dayanışmanın önemi konusunda mutabık kaldı" dedi.

Palladino'nun yaptığı yazılı açıklamada, "Bakan Pompeo, ABD'nin, hem ABD hem de IŞİD ile mücadele küresel koalisyonu ile çalışan kuvvetlerin korunmasına verdiği önemi vurgularken, Türkiye'nin Türkiye-Suriye sınırında söz konusu güvenlik kaygılarını gidermeye yönelik taahhüdünü yineledi" ifadeleri yer aldı.

Palladino, görüşmede ayrıca, Türkiye'de tutuklu ABD vatandaşı Serkan Gölge ve diğer konsolosluk çalışanların durumunun da ele alındığı kaydedildi. Hatay'da görülen FETÖ'ye yönelik davada "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan 15 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Serkan Gölge'ye 7 yıl 6 ay hapis cezası verilmişti. (DIŞ HABERLER)

{{370844}}
 

ÖNCEKİ HABER

YSK: Seçmenlerin gerçek yerleşim yerlerinde kayıtlı olması zorunluluk

SONRAKİ HABER

Seçimin kaderini ekonomi belirleyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa