12 Ocak 2019 04:17
Son Güncellenme Tarihi: 12 Ocak 2019 15:38

ABD, İran karşıtı zirve düzenleyecek

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo: Onlarca ülke İran'ın istikrarsızlaştırıcı nüfuzunu önleme hedefiyle bir araya gelecek.

Mike Pompeo (Soldaki)/Wikimedia Commons - Cevad Zarif (Sağdaki)/Wikimedia Commons

Paylaş

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Polonya'da şubatta İran'ın bölgedeki faaliyetlerinin ele alınacağı uluslararası Ortadoğu zirvesi yapılacağını duyurdu.

Pompeo, bölgede 7 ülkeyi kapsayan Orta Doğu turu kapsamında gittiği Kahire'de ABD'nin Fox News televizyonuna konuştu.

Bakan Pompeo, Polonya’nın başkenti Varşova'da 13-14 Şubat'ta Orta Doğu temalı, özellikle de İran'ın bölgedeki istikrarsızlaştırıcı faaliyetlerinin ele alınacağı, dünyanın dört bir yanından ülkelerin katılacağı zirve gerçekleştireceklerini belirterek, “Onlarca ülke, Ortadoğu'da istikrar, barış, özgürlük ve güvenlik konusunda, özellikle de İran'ın bölgede istikrarsızlaştırıcı nüfuzunu önlemek hedefiyle bir araya gelecek” diye konuştu.

DIŞİŞLERİ BAKANI ZARİF'TEN İRAN KARŞITI ZİRVEYE SERT TEPKİ

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun duyurduğu zirveye sert tepki gösterdi.

İran’ın 2’nci Dünya Savaşı'nda Polonyalılara destek olduğunu ancak bu ülkenin şimdi İran karşıtı ‘umutsuz bir sirke’ ev sahipliği yaptığını söyleyen Zarif, “Polonya, alnına sürülen bu utanç lekesini temizleyemez” dedi.

NETANYAHU İRAN KARŞITI ZİRVEYE KATILIYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise Arap ülkeleri dışişleri bakanlarıyla birlikte ABD’nin Polonya'da düzenleyeceği İran karşıtı zirveye katılacak. İsrail basınında yer alan haberlere göre, zirveye İsrail Başbakanı Netanyahu'nun davet edildiği belirtildi.

Haberlerde, Netanyahu'nun Varşova'da ABD tarafından düzenlenecek İran karşıtı zirveye katılmasının beklendiği kaydedildi.

İsrail’in Kanal 10 televizyonunun haberinde ise Netanyahu’nun iki hafta önce katılım daveti aldığı ancak zirveye katılıp katılmayacağına dair net bir durumun olmadığı ifade edildi.

İsrail Başbakanı Netanyahu geçen ay yaptığı bir açıklamada, Filistin ile herhangi bir diplomatik süreç gerçekleştirmeksizin Arap ülkeleriyle normalleşme sürecinin devam ettiğini belirtmişti.

Dışişleri Bakanlığında İsrailli diplomatlara hitap eden Netanyahu, "Halihazırda olan şudur, biz Arap dünyasıyla bir normalleşme süreci içindeyiz ve bu süreç Filistinlilerle de herhangi diplomasi yürütmeden gelişiyor." ifadesini kullanmıştı. (AA)

ÖNCEKİ HABER

ABD ile diplomasi trafiği: Operasyon konusunda kriz sürüyor

SONRAKİ HABER

Arjantin'de hantavirüs enfeksiyonu nedeniyle iki ayda 9 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa