27 Eylül 2012 10:25

Rajoy İspanyolları öfkelendirmeye devam ediyor

İspanya, ülkenin dört bir yanında emekçileri sokağa döken “tasarruf tedbirlerine” bir yenisini daha ekliyor. Ekonomik krizden çıkış yolları arayan Madrid hükümeti, 2013 bütçesinde tasarruf sağlama gerekçesiyle yeni bir önlem paketi daha açıklayacak.Kemer sıkmaktan nefes alamaz hale geldiklerini s&ou

Rajoy İspanyolları öfkelendirmeye devam ediyor
Paylaş

Kemer sıkmaktan nefes alamaz hale geldiklerini söyleyen halk ise oldukça kızgın. Eleştirilerin odağındaki isim, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy geçtiğimiz gün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda konuşmuş, “İspanya’da yaşayan 47 milyonun büyük çoğunluğu, ülkenin olabilecek en kısa sürede ekonomik krizden çıkması için çok çalışıyor” demişti. Fakat Rajoy’un bu sözleri ülkede oldukça eleştirildi. Hükümetin kemer sıkma politikasını protesto etmek için sokağa inen binlerce kişi, Başbakanın sözlerinin aksine çoğunluğun kendileri olduğunu ve bu ekonomik gidişattan hiç memnun olmadıklarını dile getirdi.

4 KİŞİDEN 1’İ İŞSİZ

İşsizliğin yaklaşık yüzde 25’i bulduğu İspanya’da hükümet, iki yıl içinde kamu harcamalarında 65 milyar avroluk kesinti yapmayı planlıyor. Yeni önlem paketinde, kamu emekçilerinin Noel ikramiyelerinin iptal edilmesi, KDV’de artış, işsizlik sigortası ödemelerinin düşürülmesi gibi maddeler var. (DIŞ HABERLER)


EYLEMLER SÜRÜYOR

İspanya’da hükümetin tasarruf tedbirlerini protesto etmek için düzenlenen eylemler, başkent Madrid’deki parlamento binası önünde dün gece boyu devam etti. Gösteriler ikinci geceyi de geride bırakırken resmi kaynaklar 2 bin 500’den fazla kişinin meydanda olduğunu açıkladı.

Salı günü kalabalık parlamento binasını işgale kalkışmış polis ise göstericilere sert müdahale etmişti. Polisin ağır eleştiri aldığı olaylarda 27’si güvenlik görevlisi 64 kişi yaralanırken, çok sayıda kişi gözaltına alınmıştı.

Protestoları organize edenler barikatın önünde düzenledikleri basın toplantısında, polisin müdahalesinin bu hareketi durduramayacağına dikkat çekti. Celestino Sanches, “Demokrasi kapıları ve pencereleri açan bir rüzgar gibidir ve nüfusunu kullanan gruplar yani polisler tarafından durdurulamaz.” şeklinde konuştu.


PORTEKİZ’DE KEMER GEVŞİYOR

Portekiz hükümeti, halkın giderek artan tepkisi üzerine kemer sıkma politikalarını gevşetebileceğini açıkladı.
Portekizli seçmenler, başkent Lizbon’da mali krizden çıkmak için çabalayan hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı geniş katılımla bir protesto düzenledi. Başkent meydanlarını dolduran Portekizliler, yeni vergi paketini protesto eden sloganlar attı.
Protestoların sürerken, Cumhurbaşkanı Anibal Covaco, siyasi danışmanlarıyla bir araya gelerek borç krizi gözden geçirdi.

‘İYİLEŞTİRME YAPILABİLİR’

Protestoların giderek sertleşmesinin ardından basına bir açıklama yapmak zorunda kalan Başbakan Pedro Passos Coelho, ağır vergi paketinde iyileştirme yapabileceklerini söyledi.
Portekiz Başbakanı, önümüzdeki günlerde işçi ve işveren temsilcilerini dinleyerek vegi paketini yumuşatabileceği sözünü verdi.
Portekizliler, hükümetin sosyal güvenlik kesintisi yüzde 11’den 18’e çıkartmasına şiddetle karşı çıkıyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

ABD Assange için Ekvador’u işgal mi edecek?

SONRAKİ HABER

Kara Perşembe'de çözüm çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa