27 Eylül 2012 09:36

Tuncel’den kadın sığınma evi önergesi

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, kadın sığınma evleri konusunda Meclis araştırma önergesi verdi.Sığınma evlerinin kadına yönelik şiddete karşı geliştirilmiş en önemli yöntem olduğuna dikkat çekilen önergede, "Avrupa ülkelerinde 1970'lerde açılan sığınma evleri, kadınların mücadeleleri sonucunda Tü

Tuncel’den kadın sığınma evi önergesi
Paylaş

Sığınma evlerinin kadına yönelik şiddete karşı geliştirilmiş en önemli yöntem olduğuna dikkat çekilen önergede, "Avrupa ülkelerinde 1970'lerde açılan sığınma evleri, kadınların mücadeleleri sonucunda Türkiye'de 1990'larda açılabildi. Sığınma evlerinin aile kurumuna zarar verebileceği anlayışı ne yazık ki sığınma evlerinin ve aile için şiddetle mücadelenin önünde duran en büyük engellerden biri. AKP hükümetinin kadınla ilgili bakanlıktan, yasalara kadar her alanda kadını birey olarak değil, ailenin bir parçası olarak görmesi, dolayısıyla kadının korunmasından ziyade 'aile' kurumunun korunması yönündeki politikaları aile içi şiddeti daha da meşrulaştırmaktadır" denildi.

POLİS DAYAKÇI EŞE BİLGİ VERİYOR

Bu anlayışın ürünü olarak yasalarda her 50 bin nüfusun olduğu yerde bir kadın sığınma evi açmakla yükümlü olan devletin bu görevini yerine getirmediği ifade edilen önergede, Türkiye'nin yeterlilik açısından 86 sığınma eviyle 44 ülke içinde 23. sırada yer aldığı bilgisi verildi. "Ancak var olan ve özellikle belediyelere bağlı sığınakların çalışma niteliklerinin çok sorunlu olduğu, sadece "koruma" sağlama yönünde olduğu, gerekli sosyal çalışmaların yapılmadığı görülmektedir. Dolayısıyla kadın sığınaktan çıktıktan sonra yine şiddet yaşantısına geri dönmektedir" denilen önergede, kadınların can güvenliğinin sağlandığı bir ortamda hayatını devam ettirebilme ve ekonomik olarak ayakları üzerinde durabilme imkanının sağlanmasının şiddetle mücadelede oldukça önemli olduğu belirtildi.

Sığınaklarda kadınların kaldığının gizli tutulması gerekirken, polis ya da savcının şiddet uygulayan eşlere bilgi verdiği dile getirilen önergede, sığınak talebinin tespit edilmesi için resmi verilerin eksik olmasının da ciddi bir sorun olduğu belirtildi. (Ankara/EVRENSEL)


2011'DE 257 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Aile içi şiddete uğrayan kadınların korunmasının devletin temel görevi olduğuna işaret edilen önerge şöyle devam etti: "Türkiye'de 2011 yılında 257 kadın öldürüldü, 102 kadın tecavüze uğradı ve 220 kadın yaralandı. Dünya Ekonomik Forumu 2011 raporuna göre, kadın-erkek eşitliğinde Türkiye 135 ülke arasında 132. sırada. Her gün 5 kadın cinayetinin işlendiği devletin sığınma evlerini şiddetle mücadelede önemli bir araç olarak görüp şiddetle etkin bir şekilde mücadele etmelidir. Bu anlamda Türkiye'de kadın sığınma evlerinin koşullarının ve ihtiyaçlarının araştırılması, bu alanda mücadele veren kadın kurumlarıyla birlikte çalışarak daha etkin aile içi şiddetle mücadele araçlarının geliştirilmesi, mevcut yasaların uygulanabilir olabilmesi için alınması gerekli önlemlerin tespit edilmesi ve kadın sığınma evlerinin açılmasını ve sonrasında kadınların can güvenliğinin korunabilmesi için fiili olarak yapılması gerekenlerin elde edilmesi için bir araştırma komisyonu kurulmasını önermekteyiz."

ÖNCEKİ HABER

TTB, Galatasaray Üniversitesini kınadı

SONRAKİ HABER

‘Sıra Hacamat sempozyumlarında mı?’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...