10 Ocak 2019 09:20

Ambalajlı sularda kurşun riski

Ambalajlı içme sularında yapılan analizde kurşun gibi ağır metallerin oranı, olması gerekenden fazla çıktı.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

43 farklı markanın ambalajlı içme sularının analizinden baryum, kurşun ve stronsiyum gibi ağır metaller, olması gerekenden fazla çıktı. Araştırmayı yapan akademisyenlerden başta kanser olmak üzere birçok hastalık uyarısı geldi.

Bursa Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümünden 4 akademisyen, "Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi" başlıklı analiz çalışması yaptı. Çalışma kapsamında, 43 farklı markanın içme suyu örneği üzerinden 16 farklı ağır metal analiz işlemi gerçekleştirildi. 

Milliyet gazetesinden Mert İnan'ın haberine göre, analizler 250 ml'lik plastik ambalajlı su örneklerine yapıldı ve tespit edilen en yüksek ağır metal konsantrasyonları baryum, kurşun ve stronsiyum oldu.

Sularda en yüksek olarak baryumda 366,08, kurşunda 0,80 ve stronsiyumda 6,01  ppB oranları ölçüldü. İçme suyu yoluyla maruz kalma dozunun baryum için en fazla 0,004, kurşun için 0,029 ve stronsiyum için de 0,0012 mikrogram olduğu belirtildi.

Araştırmada, kurşun oranlarının ambalajlı içme sularında yetişkinler için 10-6'yı aşan kanserojen indeks aralığı sergilediği vurgulanarak, "Ambalajlı içme suyu tüketmenin Pb (kurşun) seviyesine göre kanserojen risk oluşturuğu gözlemlenmektedir. Toplum sağlığının korunması açısından uygun kontrol tedbirlerinin alınması gerekmektedir. Sularda As, Pb, Mn, Cd, Cu, Hg,Cr gibi ağır metallerin bulunması ciltte incelme, böbrek hasarı, karaciğer sirozu, sinir sisteminde ileti bozuklukları gibi sorunlara yol açabilmektedir..." ifadesi kullanıldı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

AKP "Beyin göçünün nedenleri araştırılsın" önergesini reddetti

SONRAKİ HABER

Emre Belözoğlu hakkında 'FETÖ' soruşturması yürütülüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...