27 Eylül 2012 09:05

‘Öğretmen düşmanı bakan istifa’

Karabağlar Nazire Merzeci İlköğretim Okulu’nda öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden Sevilay Rabia Durukan’ın ölümünden Milli Eğitim Bakanlığı’nı sorumlu tutan binlerce öğretmen Konak Meydanı’nda toplandı.“Öğretmen düşmanı bakan istifa” sloganlarıyla İl Milli Eğitim M&uum

‘Öğretmen düşmanı bakan istifa’
Paylaş

“Öğretmen düşmanı bakan istifa” sloganlarıyla İl Milli Eğitim Müdürlüğü önüne yürüyen öğretmenler, Müdürlüğün önüne polisin uzun süre engellemesine rağmen siyah çelenk bıraktı.

Konak Eski Sümerbank önünde toplanan Eğitim Sen, Türk Eğitim Sen ve Eğitim-İş üyesi öğretmenlerle Durukan’ın öğretmen arkadaşları, öğrencileri ve yine öğretmen olan eşinin öğrencileri eğitim sistemini ve uygulayıcısı AKP Hükümeti’ni protesto etti.

“Şiddete teslim olmayacağız” pankartı arkasında yürüyen öğretmenler, “Sevilay öğretmen onurumuzdur”, “Öğretmene uzanan eller kırılır” sloganı attı.

Eyleme katılan öğrenciler de, “Sistem çöküyor, öğretmen ölüyor”, “Anamız, babamız öğretmenimiz” sloganları atarak ve Sevilay öğretmenin fotoğraflarını taşıyarak tepkilerini dile getirdi.

Yürüyüşün ardından açıklama yapan Eğitim Sen 1 No’lu Şube Başkanı Abdullah Tunalı, son zamanlarda kamu çalışanlarına yönelik saldırıların en ağır bedelini Sevilay öğretmenin hayatıyla ödediğini belirterek, bu saldırıların 3-5 kendini bilmez veli ya da yaramaz, sorunlu öğrencinin işi olmadığını dile getirdi.

Saldırıların 23 Mayıs grevi sonrasında Başbakan’ın öğretmenler için, “Haftada 15 saat çalışıyorlar bir de iki ay tatil yapıyorlar. Bu durum düz memurlara haksızlık” demecinden bağımsız olmadığını belirten Tunalı, Milli Eğitim Bakanı’nın da benzer demeçleri olduğunu hatırlattı. Bu saldırıların veliyi-öğrenciyi müşteri, eğitim hizmeti sunan öğretmeni onun kölesi yapan yeni eğitim sisteminin sonucu olduğunu belirten Tunalı, “Tüm çabamız öğrencilerimiz katil öğretmenlerimiz kurban olmasın diyedir” dedi.

KESK Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına konuşan Eğitim Sen 6 No’lu Şube Başkanı Duran Sınacı da, Sevilay öğretmenin ailesine ve tüm eğitim camiasına başsağlığı dileyerek, onlarca eğitim emekçisinin darp edilmesine ve bıçaklanmasına neden olan şiddetin sorumlusunun eğitim alanını baştan aşağı değiştiren AKP Hükümeti olduğunu belirtti. Sınacı bugün olduğu gibi bütün eğitim emekçilerinin ortak hareket etmesi ve sorunlarına sahip çıkması ile çözülebileceğini belirtti.

Türk Eğitim Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da,”Bizim velilerimiz, öğrencilerimiz öğretmen düşmanı değildi. Ne oldu velilerimize, ne oldu öğrencilerimize de birden öğretmen düşmanı kesildiler” diye sordu. Bunun vebalini birilerinin taşıması gerektiğini belirten Koncuk, “Öğretmenle birlikte kaybedilen toplumun geleceğidir” dedi.  

Konuşmaların ardından MEB İzmir İl Müdürlüğü önüne siyah çelenk bırakmak isteyen sendikacıları polisin engellemesi ve çelengin inşaat halindeki binanın duvarına bırakılmasının istenmesi üzerine uzun süreli tartışma yaşandı. Sevilay Durukan’ın arkadaşları polislere, “Arkadaşımız öldürülürken neredeydiniz, niye onu koruyamadınız, öğretmenlerden mi korkuyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Kitle de “Öğretmene değil çetelere barikat” sloganı ile durumu protesto etti. Kısa süreli oturma eyleminin ardından üç sendikacı çelengi Milli Eğitim Müdürlüğü önüne bıraktı. (İzmir/EVRENSEL)


VELİ SÖZLEŞMESİ İMZALANIRKEN BIÇAKLANMIŞ

Rabia Sevilay Durukan öğrencisi tarafından ders ortasında bıçaklandığı sırada okul polisinin, zanlının ailesiyle müdür odasında bulunduğu öğrenildi.

Rabia öğretmenin şikayetinin ardından okul yönetiminin çağırdığı okul timlerinde görevli polislerle katil zanlısı H.K.'nin anne ve babası müdür odasında bulunduğu sırada H.K.'nin, aynı kattaki, odanın karşısında bulunan sınıfa girerek cinayeti işlediği öne sürüldü. Olayın ardından çığlıklar üzerine aynı kattaki odasından koşan müdür ve iki polisin, cebine sakladığı bıçakla yakaladığı H.K. gözaltına alındı. Bu arada ailenin komşularının olaydan önce, H.K.'nin sigara yüzünden yakalandığı ve evinin önünde sürekli elindeki tahta parçasını bıçakla yontarak, "Öğretmenimi öldüreceğim" dediğini söyledikleri öğrenildi.

ÖNCEKİ HABER

Zorunlu imam hatip bilgisayar kaynaklıymış!

SONRAKİ HABER

İtalyan Filmleri Haftası başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...