26 Eylül 2012 12:15

Bozkırın tezenesi, bozkırın kalbine uğurlandı

Halk müziği sanatçısı, 'Bozkırın tezenesi' Neşet Ertaş Kırşehir'de on binlerin katıldığı bir törenle babasının yanına gömüldü.Anadolu’nun büyük ozanlarından Neşet Ertaş Ahi Evran Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Bağbaşı Mezarlığı'nda babasının yanına defnedildi. Defin önc

Bozkırın tezenesi, bozkırın kalbine uğurlandı
Paylaş


Anadolu’nun büyük ozanlarından Neşet Ertaş Ahi Evran Camii’nde kılınan ikindi namazının ardından Bağbaşı Mezarlığı'nda babasının yanına defnedildi. Defin öncesi Ertaş için, Ahi Evran Camii’nde devlet töreni düzenlendi. Törene, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, CHP Genel Başkan Yardımcıları Muharrem İnce ve Gürsel Tekin, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç ve birçok siyasetçinin yanı sıra sanatçı Edip Akbayram, Sabahat Akkiraz, Ahmet Koç, Suavi, Orhan Gencebay, Sümer Ezgü, Arif Sağ, Bedia Akartürk ve binlerce yurttaş katıldı.

SEVENLERİ VEFAT ETTİĞİ İZMİR'DEN UĞURLADI

İzmir Karşıyaka'daki hastaneden sabah saat 04.30'da alınan cenazeyi, sevenleri uğurladı. Cenaze aracı hastaneden alkışlarla yolcu edildi.

Cenaze aracı havalimanı öncesinde, Ertaş'ın Karabağlar ilçesi Yunus Emre Mahallesi'ndeki evinin bulunduğu sokağın yakınından geçirildi. Ertaş'ın cenazesi Adnan Menderes Havalimanı'ndan saat 07.00'de Ankara'ya uğurlandı.

GÜNAY: GÖK KUBBEMİZİN EN YÜCE DİREKLERİNDEN BİRİ

Ankara'da cenazeyi karşılayanlar arasında Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da vardı. Gazetecilere açıklama yapan Bakan Günay, Ertaş'ı ''Binbir renkli kültür gök kubbemizin en yüce direklerinden birisi'' şeklinde niteledi.

Bakan Günay, şunları kaydetti: ''Bütün kalbimle şuna inanıyorum, sesiyle, sazıyla, sözüyle, şiiriyle, duygularıyla, muhayyilesiyle ülkelerin, toplumların kültür yaşamına büyük eserler katmış insanlar sadece bu yalan dünyadan ayrılırlar, ölmezler. Onu bugün gerçek anlamıyla ebediyete uğurladığımızı düşünüyorum, sonsuz rahmet diliyorum. Bugün akşama kadar ona olan görevimizi millet adına, minnet borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız. Ailesine, bütün sevenlerine dayanma gücü, sabır diliyorum.''

'O BİZDEN ÇIKTI ARTIK'

Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ise ''Bütün sevenleri sağ olsun, var olsun. O bizden çıktı artık'' diye konuştu. Ertaş, gösterilen ilgiden dolayı da teşekkür etti. Daha sonra Ertaş'ın cenazesini taşıyan araç defnedileceği memleketi Kırşehir'e doğru yola çıktı.

Ertaş'ın cenazesinin bulunduğu konvoy, Kırşehir girişinde karşılandı. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi morguna kaldırılan Neşet Ertaş'ın cenazesinin hastaneye getirilişi sırasında konvoya Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ve Ertaş'ın oğlu Hüseyin Ertaş ve yakınlarının da bulunduğu çok sayıda araç eşlik etti.

Bu arada, Neşet Ertaş'ın cenazesinin Kırşehir'e getirildiği esnada belediye hoparlörlerinden türküler çalmaya devam etti.

'İNANCINA UYGUN GÖMÜLSÜN' TEPKİSİ

Tören öncesi Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Ertaş’ın cenazesi bekletilirken Alevi Bektaşi Kültür Dernekleri Başkanı Engin Gündük Ertaş'ı, inancına uygun, kendisine yakışır bir törenle uğurlamak istediklerini belirterek,''Fakat, yaşarken devlet sanatçılığını reddetmiş bir insana zorla devlet töreni yapılmak isteniyor, zorla camiye götürülmek isteniyor. Bu, inanca hakarettir. 74 yıldır Alevi-Bektaşi kimliğiyle bilinen Neşet Ertaş, ölümünde zorla sünnileştirilmeye çalışılıyor. Biz camiye karşı değiliz. Sadece canlarımın kendi inancına uygun defnedilmesini istiyorum'' şeklinde konuşarak duruma tepki gösterdi.

Neşet Ertaş'ın tabutunun üzerindeki "Kırşehir Belediyesi" ibaresi tepki çekerken cenazede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da bir konuşma yaptı.

BABASININ YANINDA

Ertaş'ın cenazesi, Ahi Evran Camii'nde ikindi namazının ardından kılınacak cenaze namazıyla babası Muharrem Ertaş'ın yanına defnedildi.

Babasının mezarına yakın olması için Ertaş'ın mezar yeri, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın talimatı ile değiştirildi.

Tören’in ardından Bağbaşı Mezarlığı'na götürülerek, burada defnedildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

BDP’li Tuncel yurt dışı yasağına itiraz etti

SONRAKİ HABER

Samaras da genel grevle tanıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...