03 Ocak 2019 11:42

AYM, Meclis tüzüğündeki iki maddeyi iptal etti

Anayasa Mahkemesi, Meclis içtüzüğünün yoklama ve kanun teklifinin Genel Kurul gündemine alınması usulünü belirleyen 2 hükmünü iptal etti.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Anayasa Mahkemesi (AYM), CHP grup başkan vekilleri ve 124 milletvekilinin yaptığı TBMM İçtüzüğünün çeşitli maddelerinin yürürlüklerinin durdurulması ve iptaline yönelik başvurusunu görüştü. İçtüzüğün, yoklama ve kanun teklifinin TBMM Genel Kurulu gündemine alınması usulünü belirleyen 2 hüküm iptal edildi.

AYM’nin, CHP Grup Başkan Vekilleri Engin Altay, Levent Gök ve Özgür Özel ile 124 milletvekilinin TBMM İçtüzüğünün çeşitli maddelerinin yürürlüklerinin durdurulması ve iptaline yönelik başvurusu hakkındaki kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. AYM, CHP’nin 9 madde üzerindeki başvurusundan 2’sini Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle kabul etti ve içtüzüğün iki hükmünü iptal etti. Karara göre, TBMM İçtüzüğünün, ‘Komisyonlarda inceleme süresi’ başlıklı 37’nci maddesindeki, ‘Ayrı bir siyasi parti grubundan bir milletvekili tarafından yerine getirilmek kaydıyla’ hükmü oy birliğiyle iptal edildi. Buna göre kanun tekliflerinin esas komisyonlara havale edilmesinin ardından geçen 45 günün sonunda teklif sahipleri, teklifin Genel Kurul gündemine alınmasını isteyebilecek, bu istemler her hafta salı günü bir tane olmak üzere işleme alınacak.

YOKLAMA SINIRI İPTAL EDİLDİ

Anayasa Mahkemesinin iptal karar verdiği 2’nci hüküm ise İçtüzükteki yoklama usulünün, AKP ve MHP tarafından getirilen teklif ile değiştirilen kısmı oldu. Anayasa’ya aykırı olduğu gerekçesiyle iptal edilen hükme göre, TBMM Genel Kurulu birleşiminde tezkerelerin oylanması ile kanunların oylanması esnasında, işaret ile oylamaya geçilirken en az 20 milletvekilinin ayağa kalkması veya önerge vermesi, yoklama istemeye yetecek. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İngiltere mültecileri donanmayla engelleyecek

SONRAKİ HABER

Gazetecilik cephesinde yeni bir şey yok

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...