26 Eylül 2012 08:59

Sendikaları harekete geçirmek bizim elimizde

AKP iktidarı gün geçmiyor ki işçi ve emekçilerin karşısına yeni bir saldırıyla gelmesin. Gasbedilecek mutlaka bir hak buluyorlar. Bu sefer ki hak gaspının adı toplu iş sözleşmeleri ve sendikaların toplu iş sözleşmesi yapmasını engelleyecek yetkilerinin verilmemesi. Patron kesimi güvencesiz, ucuz emek özlemiyle ellerinden geleni yapm

Sendikaları harekete geçirmek bizim elimizde
Paylaş
İstanbul’dan bir grup metal işçisi

AKP iktidarı gün geçmiyor ki işçi ve emekçilerin karşısına yeni bir saldırıyla gelmesin. Gasbedilecek mutlaka bir hak buluyorlar. Bu sefer ki hak gaspının adı toplu iş sözleşmeleri ve sendikaların toplu iş sözleşmesi yapmasını engelleyecek yetkilerinin verilmemesi. Patron kesimi güvencesiz, ucuz emek özlemiyle ellerinden geleni yapmaktadırlar. Ve işçinin her toplu sözleşme döneminde  enflasyon oranında  zam veren  bir anlayışı besledikleri sürece de yoksulluk, dar gelirlilik standarda bağlanmış olacaktır.
İşçilere emekçilere reva görülen yaşam yoksulluk ve hatta açlık sınırında yaşamaktır.
2821 ve 2822 sayılı kanunlar yerine gelecek Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı görece bir anlaşma sağlanarak görüşülmek üzere TBMM’ye gönderilmiş ve komisyonlardan geçerek  Genel Kurul gündeminde yerini almıştır. Ancak TBMM tasarıyı kanunlaştırmadan pratiğe girmiştir. 01.01.2012 itibari ile sendikalar süresi gelen iş yerleri için yetki başvurusunda bulunmaya başlamışlar. Yetkiler verilmediği için (keyfi bir uygulama ile) on binlerce işçi bekler haldeler. Kısacası AKP hükümeti toplu iş sözleşmemizi yetki meselesi ile gasbetmiştir.
Bizde böylesi bir dönemde metal sektöründe çalışan işçiler bir araya gelerek yetki sorununun nasıl aşılacağına dair Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Sabri Topçu ile konuştuk.
Bir işçi arkadaşımızın evinde bir araya geldiğimizde sendikaların dünden bugüne geldiği noktayı konuştuk. Sorular soruldukça  Sabri Başkanımızın açıklamalarını bir can kulağıyla dinler hale geldik.
İşçi sınıfının kendi gücünün farkına vardığını ve bunu bir bilinç haline getirdiği dönemlerde edilen  kazanımlardan bahsettik. ‘89 bahar eylemleriyle anılan zamlardan, işçinin siyasallaşmadan ekonomik talepler üzerinde yoğunlaşmasından elde edilecek kazanımların geçici olacağından, işçilerin bu dönem toplu iş sözleşmelerine ve sendikalarına sahip çıkmazlarsa gelecek dönemlerin  daha zor olacağından söz ettiler. En çok merak edilen konulardan Bursa’da Kocaeli’de Tofaş, Reno, Ford ve tabiki Bosch işçilerinin aldığı ........?.
Ortaya çıkan tablo sonucu Türkiye’de ne yapmalı sorusuna Sabri Topçu’nun verdiği cevap ise bugün beş kişisiniz bir araya gelmişsiniz, fabrikanıza döndüğünüzde en azından yanınızda çalışan arkadaşlarınıza anlatın, sendika bürokrasisini ve sendikaları değiştirmek ve zorlamak sizin elinizden olur. Evet sendika bürokrasisini yıkmak, sendikaları harekete geçirmek burada olduğu gibi bir araya gelmek bizim elimizde ve isteğimizde biraz. Yanı başımızdaki arkadaşımıza duyulan güven onunla paylaşılan birliği yeni birliktelikleri beraberinde getirecek ve sınıf olma bilinci ile hareket ettiğimizde önümüzdeki tüm engeller kalkacaktır. Gün birlik olma günüdür.

ÖNCEKİ HABER

Mimarlar Şenliği 1 Ekimde başlıyor

SONRAKİ HABER

Savaş bütçesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...