03 Ocak 2019 11:03

CHP: Enflasyon rakamlarıyla oynamak dar gelirliden çalmaktır

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamlarının düşük açıklandığını söyledi.

Fotoğraf: Tamer Arda Erşin

Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, milyonlarca ücretlinin gözü kulağının açıklanan enflasyon rakamlarında olduğunu belirterek, “Ancak açıklanan enflasyon rakamı bu milyonlar için hayal kırıklığı oldu. Tahmin ettiğimiz gibi, ücretlere düşük zam yapmak için resmi enflasyon rakamları, gerçek enflasyondan düşük açıklandı. Devletin vergilerde yeniden değerleme oranı yüzde 23'ün üstünde iken, köprülere yüzde 43 oranında zam yapılmışken, enflasyonun yüzde 20 olduğuna kimseyi inandıramazsınız” dedi.

Enflasyonun beklentilerin bile altında açıklanması nedeniyle çalışan ve emeklilerin yaşadıkları enflasyon oranında değil, TÜİK tarafından makyajlanmış rakama göre zam aldıklarının altını çizen Erdoğdu şöyle devam etti: “Alt ve orta sınıfın bütçesini kapsayan gıdada yıllık enflasyon yüzde 25, konutta yüzde 24, ev eşyasında yüzde 32. Gerçek enflasyon kalemleri bunlar. Ulaştırma enflasyondaki düşüşte büyük katkı yapmış. Ulaştırma kaleminde fiyatlar yüzde 2.56 azalmış. Ulaştırma harcamalarındaki düşüşün başlıca sebebi olan ÖTV ve KDV indirimleri. Marttan sonrası tufan anlayışı halihazırda ulaştırma harcamalarının başlıca sebebi olan ÖTV ve KDV indirimlerini yurttaşlardan misliyle geri alacak.”

EMEKÇİNİN ALACAĞI BÜYÜDÜ

Normal şartlarda enflasyon düştüğünde döviz kurunun düşmesi, ulusal paranın değer kazanması gerektiğine işaret eden Erdoğdu şu tespiti yaptı: “Oysa bizde tam tersi bir durum var. Çünkü herkes yalan söylendiğini, istatistiklerle oynandığını biliyor. Enflasyon rakamları ile oynamak, yalan söylemek dar gelirlinin cebinden çalmaktır, kul hakkı yemektir. Ücretliler zaten maaşlara yapılan refah payının kesilmesi nedeniyle devletten alacaklıydı, şimdi de gerçek enflasyonun altında belirlenen zam ile bu alacakları büyüdü.” (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bir akademisyene daha hapis cezası

SONRAKİ HABER

2018 yılında insan evrimine dair keşifler...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa