25 Eylül 2012 15:40

Ders saatlerinin artması blok derse zorluyor

EĞİTİMDE getirilen 4+4+4 sistemi her gün yeni bir uygulamayı beraberinde getiriyor. Ders saatlerinin arttırılması nedeniyle okul idareleri dersleri bir güne sıkıştırmak zorunda kaldığından blok derse zorlanıyor. Blok ders uygulanmazsa derslerin erken saatlerde başlatılıp, geç saatlere kadar sürmesi gerekiyor. Okul idareleri de bu nedenle çıkmazda.

Ders saatlerinin artması blok derse zorluyor
Paylaş
Şükran Doğan / Onur Uslu

BLOK DERS VERİMİ DÜŞÜRÜYOR

Blok derse yönelik öğretmen ve öğrenciler değerlendirme ve izlenimlerini gazetemize anlattı. Bir rehber öğretmeni, okullarında ikili eğitim olduğunu, hem sabahçıların hem öğlencilerin ikişer blok ders gördüklerini anlattı. Adını açıklamak istemeyen rehber öğretmen, blok dersin çocukların yıllardır süren alışkanlıklarına ters olduğunu söyledi. “Öğrencinin de öğretmenin de dikkat, konsantrasyon ve ders verimini düşürüyor. Sadece iki teneffüs arası var ve oksijensizlikten çocuklar da öğretmenler de yarı baygın çıkıyor dersten” diyen öğretmen, dikkat süresinin yetişkinlerde dahi 20 dakikayı aşmazken 80 dakikalık derste eğitim öğretimden ziyade öğrenciyi zorla sınıfta tutmanın ancak mümkün olduğunu dile getirdi. Bu durumda sınıfta kontrolü sağlamanın da zorlaştığından, hareketlilik, kıpırdanma, aralarında konuşma, atipik davranışların arttığından ve bunların da dersin dinlenmesini engellediğinden söz eden öğretmen, “Öğretmenler ise 80 dakika sonrasında harap vaziyette dersten çıkıyor” dedi.

UZUN TUVALET KUYRUKLARI

Teneffüste hem öğrenci hem öğretmen tuvaletlerinde kuyruklar oluştuğunu da anlatan öğretmen, dersten çıkabilmek için öğrencilerin rehber öğretmenlerle görüşme talebinde olağanüstü artışlar olduğunu da söyledi. Bu yıl başarısızlık oranlarının çok artacağından endişeli olduğunu kaydeden öğretmen şunları ifade etti: “Burada velilere önemli görev düşüyor. Çocuklarının kayıtlarında o kadar sıkıntı yaşadılar, yoruldular, tükendiler ki, artık çocuklarını bıraktılar. Veliler nasılsa kayıt oldu diyerek peşini bırakmamalı, asıl şimdi bu sistemin takipçisi olmalı, çocuklarına sahip çıkmalı. Çankaya ilçesinde 3 genel lise bırakıldı. Diğerleri, Anadolu lisesi, sağlık meslek, imam hatip lisesi vb. dönüştürüldü. Müthiş bir plansızlık var. Sınıf mevcutları 50 ve üzeri. Bu durumu gören veliler kendilerini zorlayarak çocuklarını özel okullara gönderiyorlar.”

‘TENEFFÜSÜ DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ’

Anadolu Lisesi 10. Sınıf öğrencisi B.C de tekli eğitim görülen okulda olduğunu ve günlük bir blok ders verdiklerini anlattı. 12. sınıfların ise günde iki blok ders gördüklerini, blok dersin 90 dakika sürdüğünü, teneffüsleri dört gözle beklediklerini anlatan B.C. bazı öğretmenlerin öğrencileri dışarı çıkarmadan beş dakika dinlendirdiklerini de söyledi. Çoğunlukla müfredatı yetiştirmek zorunda olduklarını söyleyerek 90 dakika boyunca ders işleyen öğretmenlerin bulunduğunu aktaran B.C. “Öğretmenler koşturarak ders anlatıyor.  Arkadaşlarımız buna da alışırız diyerek tepki göstermiyorlar. Memnun olduklarını söylüyorlar, çünkü belli bir süre sonra uyukluyoruz ve öğretmenler de çok kızamıyor. Dersin 25-30 dakika sonrası çoğumuz dersten kopuyoruz aslında. Öğle arasını yarım saate düşürdüler, yemekhane yok, dışarı çıkmamız yasak, sadece okul kantininden beslenebiliyoruz ve onlar da kötü. Birçok arkadaşımız evden yemek getiriyor” diye anlattı. (Ankara/EVRENSEL)


ÖĞRENCİ DE ÖĞRETMEN DE MEMNUN DEĞİL

Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi’nin 2009 yılı 1. sayısında yer alan ve Taha Yayalar ve Tuğba Yanpar Yelken tarafından 2007-2008 eğitim yılında Diyarbakır Merkez Şehitlik Lisesi’nde görev yapan 5 öğretmen ve 109 öğrenci ile yapılan “Liselerde Blok Ders Uygulamasının İncelenmesi” konulu araştırma, blok ders uygulaması ile ilgili ilginç sonuçları ortaya koydu. Araştırmaya göre öğrenciler, blok ders uygulamasının genel olarak öğrenmeyi olumsuz etkilediği, etkili ve kalıcı öğrenme için bir ders süresinin 40- 45 dakikadan fazla olmaması gerektiği görüşünde. Araştırmaya göre öğrenciler, blok ders uygulamasını öğleden sonra boş kalan zamanın sağladığı avantaj dışında olumlu bulmadıkları belirtiyorlar. Öğretmenlere göre ise ders sürelerinin uzun olan blok ders uygulamasında teneffüs sürelerinin az olması öğrencileri olumsuz etkiliyor.
 

ÖNCEKİ HABER

SGBP ‘mücadeleye devam’ dedi

SONRAKİ HABER

Bolu'da zincirleme kaza: 10 ölü, 47 yaralı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...