25 Eylül 2012 12:12

Çin-Japonya krizine Tayvan da karıştı

Çin ile Japonya arasında yaşanan ada krizine Tayvan’ın da müdahil olması ile Doğu Çin Denizi’ndeki tansiyon tekrar yükselmeye başladı. Japonya, kendi egemenlik alanı saydığı sulara giren Tayvanlı balıkçı gemilerini püskürtmek için tazyikli su kullandı.Çin medyasında yer verilen haberde, aralarında sahil kor

Çin-Japonya krizine Tayvan da karıştı
Paylaş

Çin medyasında yer verilen haberde, aralarında sahil koruma gemilerinin de bulunduğu yaklaşık 75 Tayvan gemisinin sabah yerel saatle 05.00 civarında Doğu Çin Denizi’ndeki ihtilaflı sulara girdiği bildirildi. Adaların kendi kontrolünde olduğunu savunan Japonya’nın Tayvan gemilerine geri dönmesi için tazyikli suyla müdahale ettiği belirtildi.

Tayvan bayraklı gemilerin tartışmalı adalara ulaşmasına 3 deniz mili kala Japonya sahil güvenlik birimleri tarafından önce ikaz edildiği ve arkasından tazyikli su sıkılarak uzaklaştırıldığı kaydedildi.

Adalara çıkmaya hazırlanan Tayvanlı gemilerin yaşanan su saldırısı sonucu yerel saatle sabah 09.15’de organizasyonun tamamlandığını ilan ederek tartışmalı sulardan çıktığı aktarıldı. Tayvanlı denizcilerin, “Burası Tayvan toprağı” şeklinde bağırdıklarına dikkat çekildi.

ÇİN GEMİLERİ DE ÇIKMIŞTI

Dün de benzer bir olay Çin tekneleriyle yaşanmıştı. Pekin, 200 kadar Çin balıkçı gemisinin bölgeye girdiğini açıklamıştı. Çin’e ait 4 takip gemisi ve 2 devriye gemisi söz konusu alanda yer alıyor. Gemilerin Japonya’nın egemenlik ilan ettiği suların dışında bulundukları belirtildi.

Söz konusu adalar şu anda Japonya’nın kontrolünde bulunurken, Çin ve Tayvan da adalar üzerinde hak iddia ediyor. Adaların Japonca’daki ismi “Senkaku”, Çince ismi ise “Diaoyü”. Japonya’nın, özel mülkiyet altındaki üç adayı sahiplerinden satın almak için sözleşme imzaladığını açıklamasının ardından bölgede gerilim tırmanmıştı. Yaşanan gerilimin ardından, Çin hükümeti tartışmalı adalara iki devriye gemisi göndermişti. Stratejik deniz yollarının üzerinde bulunan insansız adaların etrafında büyük doğal gaz rezervleri olduğu tahmin ediliyor. (DIŞ HABERLER)


MÜZAKERE BAŞLADI

Çin ve Japonya, artan tansiyonu azaltmak için görüşmelere başladı. İki ülkenin dışişleri bakan yardımcıları ihtilaflı adalar meselesini tekrar masaya yatırdı. Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun ve Japonya Dışişleri Bakan Yardımcısı Chikao Kawai arasında yapılan görüşme Çin’in başkenti Pekin’de gerçekleşti. Çin adına konuşan Dışişleri Bakan Yardımcısı Zhang Zhijun, Tokyo yönetiminin hatasını somut girişimlerle düzeltmesi gerektiğine vurgu yaptı. Diaoyü Adası ve ona bağlı adaların tarihten beri Çin’in kutsal toprağı olduğunu dile getiren Zhang, bunun tarihi ve hukuki dayanakları bulunduğunu kaydetti. Bakan Yardımcısı Zhang, Tokyo yönetiminin sergilediği tek taraflı tavrın iki ülke ilişkilerine ciddi oranda zarar verdiğini söylerken, Japonya’nın tek taraflı tavır ve eylemlerden uzak durarak diyalog ve müzakere ortamında sorunun çözümü adına üzerine düşeni yapması yönünde çağrısında bulundu. Tokyo yönetiminin, Çin’in itirazlarını hiçe sayarak Diaoyü Adası’nı yasa dışı “kamulaştırma” girişiminde bulunmasının, Çin’in toprakları üzerindeki egemenlik hakkını ciddi şekilde ihlal ettiğine ve 1 milyar 300 milyon Çinlinin duygularını incittiğine dikkat çekti. İki taraf, Diaoyü Adası üzerinde istişareleri sürdürme konusunda anlaştığı aktarıldı.

ÖNCEKİ HABER

Ayıp Şehrin Tarlabaşısı

SONRAKİ HABER

Mehmet Öcalan: 15 ayda 2 kere görüşebildik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...