25 Aralık 2018 07:14
Son Güncellenme Tarihi: 25 Aralık 2018 13:52

Patronların dediği oldu: 2019'da asgari ücret net 2 bin 20 lira

Asgari ücret açlık sınırında kaldı. 10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücret 2019'da net 2 bin 20 lira olarak belirlendi.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Asgari Ücret Tespit Komisyonu 2019’da geçerli olacak yeni ücreti 2020 lira olarak belirledi. Böylece komisyondan “Asgari ücret 2 bin liranın üstünde olmamalı” diyen patronların dediği oldu. Rakama, bir kişinin yaşam maliyeti olarak 2 bin 385 lira rakamını açıklayan Türk-İş de onay verdi. 

İşçi, patron ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere dördüncü kez toplandı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019’da geçerli olacak ve 10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendiren asgari ücreti  2 bin 20 lira olarak belirledi. Asgari ücret 2019 yılında brüt 2 bin 558 lira, net 2 bin 20 lira olarak belirlendi.

BEKLENTİLERİN ALTINDA KALDI, KİM NE İSTEMİŞTİ?

Asgari ücret, DİSK’in ve komisyonda yer alan Türk-İş’in taleplerinin altında kalırken, patron örgütü TİSK’in ise talebini karşıladı. Türk-İş enflasyonun zirveye çıkmasıyla asgari ücretin tespit görüşmelerinden önce 2 bin liraya çıkarılmasını ve görüşmelerde 2 bin lira üzerinden pazarlık yapılmasını istemişti. DİSK ise net bir rakam açıklayarak 2 bin 800 lira talep etmişti.

PATRONLAR MEMNUN!

Görüşmeler sürerken açıklama yapan Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Başkanı Kudret Önen, 2 bin liranın üzerindeki talepler için, “Bu tür taleplerin Yeni Ekonomik Program içinde yer alan enflasyon ve işsizlikle mücadele ile diğer hedeflere uygun olmadığını düşünüyoruz. Bu talebin gerçekleşmesi ülkemizin rekabet gücünü olumsuz etkileyeceği gibi istihdamın sürdürülebilirliği ve yeni iş alanlarının açılması açısından da destekleyici değil” demişti. Önen hükümetin asgari ücret için patronlara sağladığı 100 liralık desteğin sürmesini, yüzde 2 olan işsizlik sigortası işveren payının 2019’da alınmamasını, SGK İşveren Desteği’nin yüzde 5'ten yüzde 6'ya yükseltilmesini ve bu oranın toplu iş sözleşmeli iş yerlerinde yüzde 7 olarak uygulanmasını talep ettiklerini vurgulamıştı. TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik de “İş dünyası için asgari ücret tespitinin 2 bin 20 TL olması çok olumlu bir gelişme oldu” değerlendirmesinde bulundu.

TÜİK RAKAMININ ALTINDA

Açıklanan rakam Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) Asgari Ücret Tespit Komisyonuna sunduğu 2 bin 213 lira 40 kuruş rakamının da altında kaldı. Türk-İş’in imza attığı asgari ücret rakamı, yine Türk-İş’in açıkladığı açlık sınırına denk düşüyor. Türk-İş’in kasım ayı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1942.71 lira, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6328.05 lira oldu.

AKADEMİSYEN ONGAN: ÖLMEYECEK DÜZEYDE BİLE DEĞİL

Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan: Asgari ücret sadece ölmeme düzeyi değil, insan onuruna yakışır bir yaşamın asgarisini sağlamalıdır. Bu sınır belirlenirken uluslar arası normlar sadece işçinin değil, ailesinin hesaba katılması gerektiğin söylüyor. Ücret konusundaki tüm sosyal yaklaşımlar işçiyi ağaç kavuğundan çıkmış olarak ele almaz, ailesi vardır. Sosyal devlet sorumluluğu açısından düşünüldüğünde ailece insan onuruna yakışır bir ücretin eğitim, sağlık gibi kamu harcamalarıyla desteklenmesi gerekiyor. Elimizdeki tablo bunun hiçbiriyle örtüşmüyor. Asgari ücret ölmeyecek düzeyde bile değil çünkü açlık sınırının altında belirlenmiş. 

KARAR OY BİRLİĞİ İLE ALINDI

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk kararın oy birliği ile alındığını belirtti.

TÜRK-İŞ BAŞKANI: MÜKEMMEL Mİ DEĞİL AMA KABULEDİLEBİLİR BİR ÜCRET

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, toplantı sonrası "Bizim bir eşiğimiz vardı 2 bin lirayı aşma eşiğimiz. İnsanca yaşamayı sağlayacak ücret istedik. Bu arada da başımıza gelmeyen kalmadı. Biz asgari ücret talebini iletirken, 'Türk-İş Başkanı insanları sokağa davet ediyor' dediler. Ne yapacağım ya, plaja mı davet edeceğim? Problemim olduğu zaman, sıkıntım olduğu zaman bunları anlatacağım, yasalar çerçevesinde kırmadan dökmeden. Emeği olan herkese, cumhurbaşkanına, bakana, işveren temsilcilerine, komisyondaki arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Mükemmel bir ücret mi değil ama kabul edilebilir bir ücret. Muhatabı fakir fukara, belki yüzde yüz mutlu etmedik bu kararla ama yüzde 80 mutlu ettik" dedi.

Belirlenecek yeni ücret 10 milyon çalışanı doğrudan ilgilendirirken, 2019’da yapılacak toplusözleşmeler için de belirleyici olacak. Asgari ücret halen Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ile birlikte 1603 lira olarak uygulanıyor.

Komisyon toplantılarına bu yıl ilk kez asgari ücretli bir işçi de katıldı.

Dünyada en yüksek asgari ücret ise yıllık 28 bin 768 dolar ile Avustralya’da uygulanıyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da ‘FETÖ’ operasyonunda 30 kişi hakkında gözaltı kararı

SONRAKİ HABER

'Krizden herkes etkileniyor ama ortak mücadelede sorun yaşıyoruz'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...