25 Eylül 2012 09:33

6 ilde 'KCK' baskını: 40'ı aşkın gözaltı

Türkiye bugün de güne ‘KCK’ operasyonlarıyla uyandı. Sabahın erken saatlerinde Mersin başta olmak üzere 6 ilde ‘KCK operasyonu’ adı altında çok sayıda kurum ve eve baskın yapıldı. Baskınlarda aralarında DİHA Mersin Muhabiri Ferhat Arslan, BDP İl Eş Başkanları Aynur Aşan ve Musa Kulu, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi

6 ilde 'KCK' baskını: 40'ı aşkın gözaltı
Paylaş

Türkiye bugün de güne ‘KCK’ operasyonlarıyla uyandı. Sabahın erken saatlerinde Mersin başta olmak üzere 6 ilde ‘KCK operasyonu’ adı altında çok sayıda kurum ve eve baskın yapıldı. Baskınlarda aralarında DİHA Mersin Muhabiri Ferhat Arslan, BDP İl Eş Başkanları Aynur Aşan ve Musa Kulu, İHD Mersin Şube Başkanı Ali Tanrıverdi’nin de bulunduğu 40’ı aşkın kişi gözaltına alındı.

Mersin merkezli olmak üzere Diyarbakır, Adana, Batman, Şırnak ve Dersim’de sabah saatlerinde BDP il binaları BDP Siyaset Akademisi, İHD, Azadiye Welat gazetesi, MKM, KURDÎ-DER ve Eğitim Sen gibi çok sayıda kuruma yapılan baskınlarda gözaltına alınanlar Mersin’e götürüldü. Baskınlarda çok sayıda bilgisayar hard diskleri, kamera, fotoğraf makinesi, gazete ve kurumlara ait resmi evraklara da el konuldu.

MERSİN’DE 35 GÖZALTI

Sabah erken saatlerde İHD Mersin Şubesi, BDP Mersin İl Başkanlığı, YAKAY-DER, Azadiya Welat Gazetesi, BDP Mersin Siyaset Akademisi, Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezi ve çok sayıda eve polislerce eş zamanlı baskınlar düzenlendi.

KURUM ÇALIŞANLARI ARAMA YAPILAN BÖLÜMLERE ALINMADI

Akdeniz Belediyesi İştar Kadın Danışmanlık Merkezine sabaha karşı 04.00 sıralarında yapılan baskın sonrası 7 saat arama yapıldı. Arama sırasında Danışmanlık Merkezine gelen çalışanların aramaları izlemesine polislerce izin verilmedi. Bunun üzerine polis ile tartışan kurum çalışanlarından bir kısmı, tutanak imzalatılarak, içeri alındı. Ancak kurum çalışanları arama yapıldığı bölümlere alınmadı. Aramada kuruma ait çok sayıda evrak ve bilgisayara konuldu.

GÖZALTINA ALINANLAR MERSİN’E GÖTÜRÜLDÜ

Gözaltına alınanların büyük çoğunluğu Mersin’den; Adana, Diyarbakır, Şırnak, Batman ve Dersim’de yapılan baskınlarda gözaltına alınanlar da Mersin’e götürüldü.

MERSİN’DE 35 GÖZALTI

Baskınlarda DİHA Mersin Muhabiri Ferhat Arslan, BDP Mersin Eş Başkanları Musa Kulu ve Aynur Aşan, BDP PM Üyesi Hüseyin Şapuk, Mersin İHD Şube Başkanı Ali Tanrıverdi, MKM Çalışanı Seyhan Yıldırımlı, BDP İl Yöneticisi Adil Karabulut, Akdeniz Belediyesi Çalışanı Ali Adsız, Akdeniz Belediyesi Meclis Üyesi Fair Eroğlu, İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Koordinatörü Gülhan Yağ, Mersin Radyo Ses Çalışanı Mahir Ögetmen, DTK Delegesi Nesrin Altay, BDP Akdeniz İlçe Başkanı Yardımcısı Sıtkı Aydemir, BDP Mersin Eski İl Başkanı Cihan Yılmaz, Mersin Büyükşehir Belediyesi Çalışanı Erdal Sarıkaya, BDP Mersin Kadın Meclisi Üyesi Saadet Sürer, BDP İl Yöneticisi Yılmaz Demir, YAKAY-DER Yöneticisi Kadri Beştaş, İştar Kadın Danışmanlık Merkezi Basın Danışmanı Roza Yaruk gözaltına alındı. Mersin’de gözaltına alınan 35 kişi Mersin Devlet Hastanesinde sağlık kontrolünden geçirildi.

‘BİZİ YILDIRAMAZLAR’ DİYE SESLENDİ

Hastanede sağlık kontrolünden geçirilen Cihan Yılmaz, kendisini görüntüleyen gazetecilere, siyasi bir operasyonla karşı karşıya olduklarını söyleyerek, “‘Acaba beni ne zaman alacaklar’ diye kendime soruyordum. Böyle demokrasi olmaz” diye seslendi. BDP Mersin İl Eş Başkanı Mustafa Kulu ise gazetecilere “Bizi yıldıramazlar” diye seslendi.

DİYARBAKIR, ŞIRNAK VE BATMAN’DA EV BASKINLARI

Diyarbakır, Batman ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde de çok sayıda kurum ve eve baskınlar düzenlendi. Diyarbakır’da BDP Ekoloji ve Yerel Yönetimler Komisyonu Üyesi Mustafa Gül de gözaltına alındı. Gül, Diyarbakır İl Emniyet Müdürlüğüne götürüldü.

Batman’da ise sabah saatlerinde gazete bayisinden gazeteleri almaya giden Fırat Dağıtım Çalışanı Eğit Bakırhan, sivil polislerce gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen Bakırhan’ın önce Batman Emniyet Müdürlüğüne oradan da Mersin’e götürüldüğü öğrenildi.

SİLOPİ’DE 7 GÖZALTI

Operasyon Kapsamında Şırnak’ın Silopi ilçesinde Barbaros, Cudi, Başak ve Dicle Mahallelerinde bulunan çok sayıda eve de baskın düzenlendi. Baskınlarda, Hasan Özdemir, Osman Ölümen ve F.T. (16), R.E. (16), T.Y. (16), S.A. (16) ile M.U. (17) isimli 7 kişi gözaltına alındı. (HABER MERKEZİ)


Kemal Özer

Dersim Belediyesi Misafirhanesi’ne sabahın erken saatlerinde baskın düzenleyen polis 3 öğrenci ile 1 öğrenci velisini gözaltına alındı.

Misafirhaneye Emniyet Müdürlüğüne bağlı terörle mücadele ekipleri ile özel harekat polisleri tarafından sabah 04.30 sularında baskın düzenlendi. Misafirhanenin bulunduğu işhanının camlarını kırarak içeriye giren polis ekipleri misafirhanede arama gerçekleştirdikten sonra 3 öğrenci ile 1 öğrenci velisini gözaltına aldı. Baskın sırasında bir öğrenci de özel harekat polisleri tarafından darp edildi. Baskının öğrenilmesinin ardından olay yerine gelen Belediye Başkanı Edibe Şahin, Tunceli Üniversitesi öğrencilerinin barınma sıkıntısı yaşaması nedeniyle misafirhaneyi öğrencilere açtıklarını söyledi. Baskın esnasında resmi kurum olmasına rağmen kendilerine haber verilmemesine tepki gösteren Başkan Şahin, aramanın sona ermesiyle tutulan tutanağı imzalamadı. Belediye misafirhanesine niçin baskın düzenlendiğini ilişkin resmi bir açıklama yapılmadı. (DersimEVRENSEL)


BDP: BASKIN, BAŞBAKANIN TALİMATI

BDP Genel Merkezi, sabah saatlerinde Mersin merkezli olarak "KCK" adı altında polis tarafından yapılan operasyonlara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Partimizi hedef alan, Kürt halkının siyasi temsilini engellemek isteyen AKP Hükümeti, kendine demokrat tavrı ile polis ve yargı kuşatmasıyla demokratik siyasal alanı Kürtlere tümden kapatmanın yol arayışına devam etmektedir" denilerek, kendilerine yönelik kuşatmalarının yanı sıra linç girişimlerinin de devreye konulduğu kaydedildi. Partilerine yönelik yönelik başlatılan operasyonların AKP Hükümeti’nin talimatıyla gerçekleştirildiğine dikkat çekilen açıklamada, "Başbakan’ın 'Yargıya söyledik gereğini yapıyorlar” şeklindeki talimatının ardından bu sabah Mersin’de gerçekleşen operasyon da Başbakan’ın yargıya yönelik talimatının bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır" denildi.

'OPERASYONLAR HUKUK DIŞIDIR'

Açıklamada, "Linç girişimleri, yargı operasyonları ve dokunulmazlık tehditleriyle partimizi demokratik siyaset alanının dışına itmeye çalışan AKP Hükümeti bilmelidir ki, bu faşizan uygulamalar Türkiye’ye kaybettirmektedir. Bu operasyonlar, hukuk dışı saldırılar ve linç girişimleri, barışı ve çözümü değil savaşı ve çatışmaları derinleştirmektedir. Bu tablonun sorumluları ülkeyi her geçen gün biraz daha uçuruma doğru sürüklemektedir. Buradan bir kez daha AKP Hükümetini uyarıyoruz ve bu çözümsüzlük politikalarından biran önce vazgeçmeye, halk iradesine yönelik her türlü saldırıyı durdurmaya, BDP üzerinden elini çekmeye çağırıyoruz" denildi.

'KÜRT HALKI BOYUN EĞMEYECEKTİR'

Kürt halkının yaşanan baskıya boyun eğmeyeceğinin altı çizilen açıklamada, "Bu baskılar bize ve halkımıza asla geri adım attırmayacaktır. AKP’nin bu boş hayalleri ve rüyası asla gerçekleşmeyecektir. Halkımızla birlikte mücadelemizi her zamankinden daha kararlı ve güçlü bir biçimde sürdüreceğimizden hiç kimsenin şüphesi olmamalıdır" denildi.

Açıklamada yaşanan durum karşısında kamuoyunun sesinin yükseltmesi gerektiğinin altı çizilerek, gözaltına alnanların bir an önce serbest bırakılması gerektiği vurgulandı. (ANKARA)

ÖNCEKİ HABER

SE-ÇE-CEK-SİN!

SONRAKİ HABER

Neşet Ertaş'ı kaybettik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...