22 Aralık 2018 10:53
Son Güncellenme Tarihi: 23 Aralık 2018 07:59

Fransa'da sarı yelekliler 200 noktada yol kapattı

Fransa’da hükümete karşı ayaklanan Sarı Yeleklilerin eylemleri devam ediyor. Ülke genelinde 200 noktada yol kapatma eylemi yapıldı.

Fotoğraf: Eren Araman/EVRENSEL

Paylaş

Fransa'nın başkenti Paris'te sarı yeleklilerin düzenlediği eylemler devam ediyor. Ülke çapında 200 noktada yol kapatma eylemi yapan Sarı Yelekliler, sınırlarda TIR’ların geçişini de engelledi.

Protestolar nedeniyle mağazaların kepenk indirdiği Paris'in Champs Elysees Caddesi'nde bu hafta eylem yapılmadı. Geçen haftaların aksine Champs Elysees'deki mağazaların yanı sıra Louvre Müzesi ve Eyfel Kulesi gibi turistik yerler kapatılmadı.

Paris'in hemen dışındaki sembolik öneme sahip Versay Sarayı önünde yapılacağı açıklanan eyleme katılanların sayısı ise beklentilerin altında kaldı. 1789’da Fransız Devrimi'ne kadar Fransız krallarına ev sahipliği yapan saray yakınında toplananlar Montmartre Kilisesi'nde buluşarak yürüyüş yaptı.

200 NOKTADA YOL KESME EYLEMİ

Protestolar ülkenin diğer bölgelerinde de yol kapama eylemi olarak devam ederken, dün geceden bu yana yaklaşık 200 dönel kavşağı trafiğe kapatan Sarı Yelekliler, sık sık “Macron istifa” sloganları attı.

Öte yandan protestocuların ülkenin Belçika, İtalya, İspanya ve Almanya sınırlarında TIR’ların geçişini engelleyeceği bildirildi. Saint-Etienne kentinde de Sarı Yelekliler, yol kapama eylemi yapıp ateş yaktı.

Montmartre Kilisesi'nden Opera Meydanı'na kadar yürüyen eylemcilere polis, biber gazı ve copla saldırdı. 

NEW YORK'TAKİ FRANSA BAŞKONSOLOSLUĞU ÖNÜNDE ‘SARI YELEKLİLER’

New York'taki Fransa Başkonsolosluğu önünde toplanan ‘sarı yelekliler’ Paris’teki protestolara destek verdi.

Sarı yelek giyen grup, Fransa'nın New York Başkonsolosluğu önünde toplandı. 

Ellerinde Fransızca ve İngilizce ‘Bütün işçiler arasında dayanışma’ yazılı dövizler taşıyan kişiler, Paris’te 5 haftadır süren eylemelere destek verdi.

İSRAİL'DE SARI YELEKLİLER HAYAT PAHALILIĞINI PROTESTO ETTİ

İsrail'de, Tel Aviv'de yaklaşık 300 sarı yelekli kişi gıda sektörü başta olmak üzere ülkedeki hayat pahalılığını protesto etti.

Eylemciler, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun resminin yer aldığı ‘Suç Başbakanı’ yazılı pankartlar açarken, Netanyahu'yu istifaya çağırdı.  

Sık sık ‘Bibi (Netanyahu) eve git’ sloganı atılan eylemde, İsrail'deki hayat pahalılığına tepki gösterildi.

Eyleme katılan 52 yaşındaki öğretmen Nathalie Slama, 30 yıl önce Fransa'dan ailesini geride bırakarak İsrail'e geldiğini belirterek ülkedeki pahalılıktan dolayı birçok ürünü alamadıklarını ve yaşam standardından fedakarlık yapmak zorunda kaldıklarını söyledi. Hayat pahalılığı nedeniyle 12 yaşındaki kızının Fransa'ya dönmeyi düşündüğünü belirten Slama, “Bu ülkede 30 yıl yaşadıktan sonra kızımın Fransa'ya dönüp orada yaşadığını görmek istemiyorum. Bu benim için kesinlikle kabul edilemez” dedi. Slama, “Bugünkü protesto bir başlangıç. Yavaş yavaş bu protestolara katılanların sayısının artacağını düşünüyorum” diye konuştu.

FRANSA’DA NE OLUYOR?

Fransa'da akaryakıt zamlarına ve ekonomik şartların kötüleşmesine tepki olarak 17 Kasım'da başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine yönelik isyana dönüşen sarı yeleklilerin eylemleri, ülkede son yılların en etkili protestosu haline dönüştü.

Genellikle şehir merkezlerindeki yüksek kiralar nedeniyle kırsal bölgelere yerleşenlerden oluşan Sarı Yelekliler, Macron ve yönetiminden ekonomik koşulların iyileştirilmesini talep ediyor.

Sarı yelekliler, bunun yanı sıra hayatlarını yakından ilgilendirecek konuların ve bununla ilgili çıkacak yasaların referandum yoluyla halka sorulmasını istiyor.

Gösterilerde, şu ana kadar 10 kişi hayatını kaybederken, yaklaşık 4 bin 341 kişi gözaltına alındı, binden fazla kişi yaralandı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Konforlu plazaların ardındaki cehennem!

SONRAKİ HABER

Sökülmesi gereken rüzgar santrali için yeni imar planları yayınlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...