24 Eylül 2012 18:40

İşçinin yöneteceği sendika kuracağız

Sayın Evrensel okurları, ben bir işçi olarak ‘Sendikacıya bak’ başlıklı haberinde adı geçen üç sendikacıya yanıt vermek istiyorum.Birincisi, Öz-İplik-İş Sendikası şube başkanı  Mehmet Kaplan’a. Arkadaş sen 970 Lira maaşla işçi çalıştıran patrona çemkiriyorsun. Sana göre işçi 970 lir

İşçinin yöneteceği sendika kuracağız
Paylaş
Greve katılan bir Şireci Tekstil işçisi

Birincisi, Öz-İplik-İş Sendikası şube başkanı  Mehmet Kaplan’a. Arkadaş sen 970 Lira maaşla işçi çalıştıran patrona çemkiriyorsun. Sana göre işçi 970 lirayı hak etmiyor.  Senin üyen işçilerin çalıştığı Gürteks’te asgari ücrete imza attığın için huzurun bozuldu tabii.  Senin üyelerinin bulunduğu Gürteks’te çalışan işçiler 73 lira Pazar mesaisi alıyor. Başpınar’da 75 liranın altında mesai alan işçi yok. Senin sözleşme yaptığın işyerinde 820 lira maaş diye övünüyorsun. 870 liranın altında çalışılan işyeri yok. Sözleşmeyi işçilerden gizli imzalıyorsun. Sorununu söyleyen, ‘böyle olmaz’ diye tepki gösteren işçiyi işten attırıyorsun. İşçinin sırtından kazanıyorsun ama tokatı da işçiye atıyorsun. Sonra da işçi sorununu söyleseydi çözerdik diyorsun.
İkinci olarak DİSK Tekstil Sendikası şube başkanı Mehmet Ağca’ya. Çemen’de çekilen her çileli güne 10 günlük anlaşma yapılsaydı 790 günlük sözleşme imzalanırdı. O da yeterdi. Ama koltuk sallandığı için 90 gün geçerli olan olan sözleşme yapıldı. Tekrarlıyorum, 79 günlük eyleme işçi ailesiyle katıldı, 90 günlük sözleşme yaptınız. Ve tıpkı Öz-İplik-İş gibi işçilerden gizli.
Gelelim Teksif Şube başkanı Nuri Bay’a. Gaziantep’te ikramiyeler ilk olarak sizin örgütlü olduğunuz Sanko’da kaldırıldı. Yani perişanlık günleri sizinle başladı. Bir ay önce 5 bin işçiyle Başpınar’da yaptığımız  direnişimiz bugün kısmi olarak başarıya ulaştı ve 100-150 lira zam almayı başardık. Ama inanın sendikasız da olsa işçilerin mücadelesi sayesinde oldu. Ama yine de biz direniş sürerken sendikalı olarak, Teksif’le devam etmek istediğimizi söyleyip örgütlenmek için sizi eylem alanına çağırdığımızda, 5-10 işçi arkadaşımızın evine işten atıldıklarına dair ihtar geldiğini öğrendiğinizde arkanıza bile bakmadan kaçtınız. O güne kadar bizi üye olmaya ikna etmek için çalışırken, işten atmaları duyunca kayboldunuz.
Gelelim sendikacı arkadaşların bağımsız sendika ile ilgili söylediklerine. Sendikacı arkadaşlardan biri bunun yalnızca hayal olduğunu söylemiş. Bizler aslında, Antep’teki üç tekstil sendikasının da Başpınar’da toplam üye sayısı olan 4 bine şu anda bile ulaşabiliriz. Biz bu sendikayı kurduğumuzda hayal olup olmadığını göreceksiniz. Biz işçiler sendikacılığın ve mücadelenin nasıl yapılacağını inanın size göstereceğiz. İşte o zaman sizler Gaziantep’te artık eskisi gibi sendikacılık yapamayacaksınız. Çünkü üyeleriniz bizim işçi kardeşlerimiz olduğundan, kendileri gibi işçilerin başında olduğu adam gibi bir sendikacılığın mümkün olduğunu görünce siz artık o koltuklarda rahat oturamayacaksınız.
Siz bugünkü sendikacılar hakkını arayan, işçilere önderlik eden ve sözcülük eden işçileri işten attırmayı  adet edinmişsiniz. Bizler bunların hepsine çözüm üretecek, işçinin yöneteceği, işçiyle aynı şartlarda yaşayacak, aynı maaşla çalışacak, aynı şeylere sevinip aynı  şeylere üzülecek, işçilerin mücadelesiyle yükselecek bir sendika ve sendikacılık oluşturacağız.
Hayal değil, gerçek olacak. Çünkü bizler birlikten güç doğduğunu, kanunların ardına sığınmadan, patron yanlısı olmadan fiili eylemlerin ve mücadele ederek hak almanın saygınlık ve güç kazandırdığını gördük. Birlikte mücadele etmenin olumlu sonuçlar doğurduğunu yaşayarak gördük ve biliyoruz.

*Greve katılan bir Şireci Tekstil işçisi

ÖNCEKİ HABER

OMK işçileri direnişte

SONRAKİ HABER

SE-ÇE-CEK-SİN!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...