25 Eylül 2012 14:54

OMK işçileri direnişte

ESKİŞEHİR Organize Sanayi Bölgesindeki OMK Fabrikasında çalışan işçiler geçtiğimiz mayıs ayında Selüloz-İş Sendikasında örgütlendiler.Bu sürecin ardından fabrikalarında farklı birçok uygulamayla da karşılaşan işçilerin 22’sinin işine peyderpey son verildi. İşten çıkarılmaların ardından iş&c

OMK işçileri direnişte
Paylaş
Duygu Boynuince / Hürrem Karaoğlu

Bu sürecin ardından fabrikalarında farklı birçok uygulamayla da karşılaşan işçilerin 22’sinin işine peyderpey son verildi. İşten çıkarılmaların ardından işçiler fabrika önüne çadır kurarak direnişe geçtiler. İşçiler 5 gündür fabrika önünde eylemliliklerini sürdürüyorlar.

Selüloz-İş Sendikası Eskişehir Baştemsilcisi Bülent Lampir, OMK Fabrikasında yaşanan bu süreçte işçilerin yanında olacaklarını belirtti. Organize sanayi bölgesinde bulunan diğer fabrikalardaki işçilerden de destek geldiğini belirten Lampir, OMK fabrikasında yaşanan bu sürecin kazanımla son bulacağını ifade etti.

İZİNDEYKEN İŞTEN ÇIKARDILAR

İzine çıktığı tarihte işten çıkarıldığını belirten OMK işçisi işten çıkarıldığını öğrendiği zaman fabrikaya gittiğini ancak izin kağıdını bulamadıklarını belirtti. İzin kağıdının kaybolmasına anlam veremeyen işçi, fabrikada sendikadan istifa etmeleri koşulu ile birçok işçinin izinlerinin onaylandığını ifade etti. Sendikadan istifa etmeleri için para dahi verildiğini söyleyen işçi fabrikanın sendikayı istemediğinin açıkça ortada olduğunu kaydetti.

2009 yılında OMK fabrikasında iş kazası geçirdiğini söyleyen bir başka fabrika çalışanı ise o zaman fabrikanın kendisine işinden olmayacağının garantisinin verildiğini ancak sendikaya üye olduktan sonra işten çıkarıldığını söyledi.

O dönemde birçok zorlukla karşılaşan işçi, işini geri alana kadar direneceklerini belirtti.  

AMAÇ SENDİKALI İŞÇİYİ AZALTMA

5 yıldır OMK’da çalıştığını ifade eden bir işçi ise işten çıkarıldıktan sonra ev hayatlarının da kötü gittiğini belirterek, çocuğunun geçtiğimiz günlerde okula başladığını ancak bu duruma nasıl devam edeceklerini bilmediklerini söyledi.

OMK fabrikasında şu anda üretimin sürdüğünü çalışan arkadaşlarının ise sürekli olarak kendilerine destek olduklarını belirten OMK işçisi, işten çıkarılma gerekçesi olarak fabrikanın işçi azaltmaya gittiğini ancak işten çıkarmalar yaşandıktan sonra taşeron işçilerin fabrikaya getirildiğini söyledi. OMK işçisi, taşeron işçileri fabrikaya getirerek fabrikadaki sendikalı işçiyi azaltma amacında olduklarını kaydetti. (Eskişehir/EVRENSEL)


EMEP’TEN ZİYARET

OMK fabrikasındaki direnişe destek vermek için Emek Partisi Eskişehir İl Başkanı İbrahim Akgün ve Emek Partisi yöneticileri de organize sanayideki işçileri ziyaret etti. Akgün, işçilerin bu direnişleri boyunca destek vereceklerini ve işçilerin kendi iktidarlarını kuruncaya kadar örgütlü mücadele vermeleri gerektiğini söyledi. Selüloz-İş Merkez Yöneticisi İlhan Aktaş, bu süreçte Emek Partisinin Evrensel gazetesinin ve Hayat Televizyonu’nun yanlarında olduklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

‘Teşekkür edecek bir şey yok’

SONRAKİ HABER

İşçinin yöneteceği sendika kuracağız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...