19 Aralık 2018 09:28

Avusturya’da mahkemeden ‘vatandaşlığın iadesi’ kararı

Avusturya vatandaşlığı elinden alınan Türkiye kökenli bir kişinin itiraz başvurusu, yüksek mahkeme tarafından haklı bulundu.

Fotoğraf: Boy from far/Wikimedia Commons CC BY-SA 3.0

Paylaş

Gökhan GÜNEŞ
Viyana

Avusturya vatandaşlığı elinden alınan Türkiye kökenli bir kişinin itiraz başvurusu, yüksek mahkeme tarafından haklı bulundu. Kararın ardından Viyana eyaleti benzer bütün davaları durdurdu.

Avusturya’da özel durumlar dışında, çifte ya da birden fazla vatandaşlık yasal değil.

Türkiye’de 2015 genel seçimlerinden sonra çok sayıda Türkiye kökenli “çifte vatandaş”ın da seçimlerde oy kullanması tartışma konusu olmuş. 2017’de, nereden geldiği açıklanmayan bir “seçmen listesi” ortaya çıkmış ve tartışmalar yeniden alevlenmişti. Irkçı parti FPÖ’nün “ele geçirdiği” liste, Avusturya makamlarına verilmiş ve Vatandaşlık Daireleri soruşturma başlatmıştı.

85 KİŞİ VATANDAŞLIKTAN ÇIKARILDI

Toplamda 95 bin isim içeren “seçmen listesi” içinden bugüne kadar 85 Türkiye kökenli Avusturya vatandaşı, vatandaşlığını kaybetmişti. 100’den fazla kişi hakkında açılan davalar ise sürüyor. Ayrıca bu yılın ekim ayında, aynı konuda yüksek idari mahkeme, listeyi baz alarak karar vermiş ve dikkatleri üzerine çekmişti.

Viyana’da görülen ve tek delil olarak, adı geçen listenin sunulduğu davada Yüksek Mahkeme (Verfassungsgerichtshof) sözü geçen listenin otantik olmadığına ve dolayısıyla ispat teşkil etmediğine karar verdi. Ayrıca mahkeme, vatandaştan,  “Türk Vatandaşı olmadığını ispatlaması”nın talep edilmesinin de Anayasa’ya aykırı olduğuna hükmetti. Seçmen listesinin kaynağının belli olmadığı ve ortaya çıkarıldığı dönemin de sorunlu olduğu ifade edildi.

BÜTÜN DAVALAR DURDURULDU

Adı açıklanmayan müvekkilinin savunmasını yapan Avukat Kazım Yılmaz, karara çok sevindiğini ve binlerce Avusturya vatandaşının sorunlarının böylece çözülmüş olacağını ifade etti.

Karar ile bir yılı aşkın bir süredir, Türkiye’deki makamlarca ve Avusturya’daki konsolosluklar tarafından konuyla ilişkin hiçbir yardım görmeyen ve mağdur edilen Avusturya vatandaşlarının yaşadıkları bu sorun ile ilgili Yüksek Mahkeme kararı emsal teşkil edecek.

Kararın ardından Viyana eyaleti de konuyla ilgili bütün davaları durdurdu.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da yurt önünde yaşanan kazalar Meclis gündemine taşındı

SONRAKİ HABER

İstanbul’un kuzeyinde 2,7 milyon metrekare arazi imara açıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...