19 Aralık 2018 03:01
Son Güncellenme Tarihi: 19 Aralık 2018 13:56

İstanbul'da kar başladı, sağanak su baskınlarına neden oldu

İstanbul'u etkisi altına alan sağanak nedeniyle bazı yerlerde su baskınları yaşandı. Beylikdüzü'de ise kar başladı.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nün uyarısının ardından dün öğle saatlerinde İstanbul'u etkisi altına alan sağanak, sabahın ilk ışıklarına kadar etkisini sürdürdü. Bazı yerlerde rögarlar taşarken, denizde de sert esen rüzgar nedeniyle dalgalar etkili oldu. Yağış, Beylikdüzü'de ise kara dönüştü.

HAVALİMANI SERVİS ALANINI SU BASTI

Arnavutköy'de de yağış nedeniyle su baskınları yaşandı. İstanbul Havalimanı'nda çalışan işçilerin servislere bindiği alanı da su bastı. Onlarca işçi servisi su altında kaldı. Su baskını nedeniyle işçiler işe gidemezken; selin bölgede bulunan birkaç arıtma tesisini de önüne katarak sürüklediği ifade edildi. İşçilerin konakladığı kamp alanının yüksekte olması nedeniyle su baskınından etkilenmediği belirtildi. Ancak Evrensel'e konuşan bir işçi çukurda bulunan kamp alanını su bastığını iddia etti. Havalimanı inşaatında çalışan bir inşaat işçisi; yaşanan duruma “Doğa intikamını alıyor” diyerek tepki gösterdi.

Etkili olan sağanak yağış nedeniyle Bolluca Mahallesi'nde yollar göle döndü. Araçlar ilerlemekte güçlük çekti. Bazı ev ve işyerlerini su bastı. Vatandaşlar kovalarla suyu tahliye etti.

SARIYER'DE DERE TAŞTI

Sarıyer'de Ayazağa Mahallesi'nden geçen Ayazağa Deresi yağışın etkisiyle taştı. Yükselen sular nedeniyle, dere kenarında bulunan 4 evde su baskını oluştu. Su basan evlerden çıkamayan vatandaşlar, durumu itfaiye ekiplerine bildirdi.

Olay yerine gelen itfaiye ekipleri, evlerde mahsur kalan 6'sı çocuk 12 kişiyi dışarı çıkararak, suyun tahliyesi için çalışma yaptı.

Su basan evlerden birinde yaşayan Ahmet Genç, aynı su baskınını 5 kere yaşadıklarını belirterek, “Üstümüzde başımızda, elimizde avucumuzda hiçbir şey kalmadı” diyerek tepki gösterdi.

CENDERE DERESİ YÜKSELDİ, YOLLARI SU BASTI

Yağış nedeniyle Kağıthane'de bulunan Cendere Deresi'nin su seviyesi yükseldi. Bazı yolları su bastı. Araçlar ilerlemekte güçlük çekti.

BEYLİKDÜZÜ'DE KAR YAĞIŞI

Beylikdüzü'de kar yağışı başladı. Sabah saatlerinden itibaren sulu kar olarak başlayan yağış yerini kar yağışına bıraktı. Kar yağışının yanında rüzgar da etkili oldu. İşe ve okula gitmek isteyenler zor anlar yaşadı. 

SEFER İPTALLERİ

Bursa Deniz Otobüsleri (BUDO) ve İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Marmara Denizi'ndeki olumsuz hava koşulları nedeniyle bugünkü bazı seferlerini iptal ettiklerini duyurdu.

İptal edilen seferler şöyle:

BUDO

  • 07.00 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci)
  • 08:30 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya)
  • 09:30 Bursa (Mudanya) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci)
  • 09:30 Bursa (Mudanya) - Armutlu (İhlas)
  • 10:00 Armutlu (İhlas) - İstanbul (Eminönü/Sirkeci)
  • 11:00 İstanbul (Eminönü/Sirkeci) - Bursa (Mudanya)

İDO:

  • 07:30 Yenikapı-Bursa
  • 07:45 Bandırma-Yenikapı-Bostancı
  • 07:50 Kadıköy-Yenikapı-Bursa
  • 08:30 10:55 Bursa-Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Kadıköy
  • 09:50 Kadıköy-Yenikapı-Bursa

ŞİLE'DE KURU YÜK GEMİSİ KARAYA OTURDU

Şile'de şiddetli fırtına nedeniyle bir kuru yük gemisi karaya oturdu. Alınan bilgiye göre, saat 04.30'da Riva Sahilköy beldesi 2 mil açığında Comoros bandıralı kuru yük gemisinin kıyıya sürüklendiği ihbarı üzerine bölgeye emniyet amaçlı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü'ne bağlı Kurtarma-3 ve Kıyem-8 botları yönlendirildi.

Kuru yük gemisinin Riva Sahilköy beldesi Karaburun mevkisinin 1,4 mil açığında sürüklenmesi üzerine demir atılarak, sürüklenme durduruldu. Gemi kaptanının bir yardım taleplerinin olmadığını bildirmesi üzerine, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne bağlı botlar, İstanbul Boğazı Anadolu Feneri civarında hazır bekletildi.

Daha sonra makine arızasını gidererek İstanbul Boğaz girişine doğru hareket eden gemi, ağır hava şartları nedeniyle sahile 0,5 mil mesafede tekrar demirledi.

Gemi, hava şartlarının ağırlaşması sebebiyle demir tarayarak Karaburun mevkisinde saat 09.00 sularında kıçtan karaya oturdu. İçinde 16 personelin bulunduğu gemiden su alma, çevre kirliliği, ölü veya yaralı olduğu bilgisi rapor edilmedi.

Şiddetli fırtına nedeniyle gemide durmakta zorluk çeken 16 personelin kurtarılması için çalışmalara başlandı. Geminin kıç tarafından sahile bağlanan halat üzerindeki sepetle personelin tahliyesi Sahil Güvenlik Komutanlığı ekiplerince sağlandı.

Karaya çıkarılan 16 kişilik mürettebat kontrol amaçlı sağlık ekiplerince hastaneye kaldırıldı.

Geminin kaptanı gazetecilerin sorularını yanıtsız bırakırken, Türk çarkçısı Selahattin Açıkgöz, sağlık durumunun iyi olduğunu belirtti. Gemideki 16 kişilik mürettebatın 3'ünün Türkiyeli olduğu öğrenildi.

Kurtarma-7 denizden, kıyı tahlisiye ekibi de karadan olay yerine sevk edildi. Nene Hatun Kurtarma Gemisinin de olay yerine intikali sürüyor.

Öte yandan Genelkurmay Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı personelleri de görevlendirdi.

METEOROLOJİ, SAĞANAK VE KAR UYARISI YAPMIŞTI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, İstanbul'un Avrupa yakasında etkili olacak sağanağın yüksek kesimlerde yer yer karla karışık yağmur ve kar şeklinde olacağını belirtti.

Meteoroloji, "Kuvvetli yağışla fırtınanın meydana getirebileceği sel, su baskını, ulaşımda aksamalar, çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor" dedi.

Uyarıda bu akşam saatlerine kadar yer yer 3-8 santimetre, Tekirdağ'ın batısıyla, Çanakkale’nin doğu kesimlerinde 10-20 santimetre civarında örtü bırakması beklenen karın oluşturabileceği olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Tahtalı Barajı'nın koruma havzasına mermer ocağı

SONRAKİ HABER

Dink davasının 84. duruşmasında tanıklar dinlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...