18 Aralık 2018 06:01
Son Güncellenme Tarihi: 18 Aralık 2018 08:34

Hudeyde'de ateşkes sonrası kısa süreli çatışma yaşandı

Yemen’de ateşkesin yürürlüğe girmesinden iki saat sonra taraflar arasında 15 dakika süren çatışma yaşandı.

Fotoğraf: Almigdad Mojalli (VOA)/Wikimedia Commons

Paylaş

Yemen’in Hudeyde bölgesinde ateşkesin yürürlüğe girmesinin ardından çıkan kısa çatışmadan sonra temkinli bir sükunet yaşandığı bildirildi.

Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin desteklediği hükümet güçleri, İran destekli Husiler'in kentin doğusunda topçu ateşi açtığını öne sürdü.

Yemen hükümetine bağlı askeri bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, ateşkesin yürürlüğe girmesinden iki saat sonra taraflar arasında 15 dakika süren çatışmanın ardından Hudeyde'de sükunet sürüyor.

Fransız haber ajansı AFP ise hükümet güçleri ve Husiler arasındaki çatışmaların halen sürdüğünü aktardı.

Ateşkes saatinden kısa süre öncesine kadar taraflar arasında yoğun çatışmaların yaşandığı bildirilmişti. Husilerle hükümete bağlı silahlı güçler arasında çıkan çatışmalarda, 150 Husi milisinin öldürüldüğü açıklanmıştı.

İSVEÇ’TEKİ BARIŞ GÖRÜŞMESİNDE NE OLMUŞTU?

Geçtiğimiz hafta İsveç'in başkenti Stockholm'de Yemen'deki savaşın tarafları milyonlarca sivile insani yardım için kritik bir bölge olan Hudeyde'de ateşkes sağlanması konusunda anlaşmıştı. Ateşkesin Salı günü yerel saatle gece yarısı yürürlüğe girmesi gerekiyordu.

Hudeyde'de 150 bine yakın sivilin mahsur kaldığı biliniyor.

Binlerce kişinin öldüğü, milyonlarca kişinin de açlıkla ve kıtlıkla mücadele ettiği Yemen'de son yılların en büyük insani krizinin yaşandığı belirtiliyor.

İsveç'te 6 Aralık'ta başlayan görüşmelerde ilk anlaşmazlık, Hudeyde kenti konusunda çıkmıştı.

Ancak görüşmeler devam ederken BM güven artırıcı önlemler kapsamında Hudeyde kentine barış gücü göndermeyi teklif etmiş, Yemen hükümeti ise öneriyi reddetmişti.

Husiler ise Hudeyde'nin tarafsız bölge olmasını istiyordu.

Perşembe günü Yemen hükümetinin heyeti ile ülkenin büyük bir bölümünü kontrol eden Husiler el sıkışmış, Hudeyde'de ateşkes konusunda anlaşılmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, savaşan tarafların kentten çekilerek kontrolü ‘yerel güçlere’ vereceğini açıklamıştı.

Guterres ateşkesin milyonlarca sivile yardım ulaştırılması için elzem olduğunu söylemişti. 

YEMEN'DE SAVAŞIN BİLANÇOSU AĞIR

Yemen'de dördüncü yılını tamamlayan savaş nedeniyle kıtlık, kolera ve on binlerce can kaybını içeren ağır bir bilanço söz konusu. 22 milyon insan (nüfusun yaklaşık dörtte üçü) acil insani yardım ve korumaya muhtaç.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi'nin 2017 yılındaki açıklamasına göre, Yemen'de en az 10 bin insan savaş ve buna bağlı nedenlerle hayatını kaybetti. Bağımsız araştırma kuruluşları ise bu rakamın çok daha fazla olduğunu ve bugüne kadar 50 binin üzerinde sivilin hayatını kaybettiğini belirtiyor.

BM verilerine göre, her 10 dakikada 5 yaş altı bir çocuk önlenebilir bir ölüme kurban gidiyor. Okul çağındaki çocukların dörtte biri eğitimden yoksunken, 2 bin 500'e yakın okul hasarlı veya eğitim verilemez durumda.

Yemendeki 8,4 milyon insan için bir sonraki öğünün garantisi yok ve her gün bu rakam artıyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon tarafından gemilerin geçişinin kısıtlandığı Yemen'de insani yardımların akışı tamamıyla kesilirse, WFP, kıtlıktan etkilenen insanların sayısının 14 milyona çıkabileceği uyarısında bulunuyor.

Ülkede halihazırda 400 bin çocuk, tedavisi mümkün olmayacak derecede yetersiz besleniyor ve sağlıklı yaşıtlarına göre dokuz kat ölüm riski taşıyor.

Norwegian Refugee Council (NRC), 16 milyondan fazla Yemenlinin temiz su, arıtma veya hijyenik koşullara erişimi olmadığını, bu durumun da bulaşıcı hastalıkların yayılmasını ve kıtlık sonucu ölümleri de beraberinde getireceğini açıkladı. BM verilerine göre, Yemen'deki sağlık tesislerinin yarısı çalışamaz durumda. Hizmet verenler de ekipman ve personel eksikliği ile mücadele ediyor. Nüfusun yaklaşık yüzde 56'sı sağlık hizmetlerinden yoksun, yüzde 55'i de temiz suya erişemiyor.

Temiz suya ulaşımında yaşanan zorluk ve çatışmalarda su arıtma tesislerinin hasar görmesi nedeniyle yayılan kolera salgınında ise bu yıl 21 Ekim'e kadar kolera teşhisi konulan 242 bin 849 kişiden 246 kişi yaşamını yitirdi. Kolera vakalarının neredeyse üçte birinin ise beş yaş altı çocuklar olduğu aktarıldı. Salgınının başladığı Nisan 2017'den bugüne ise 1,2 milyon şüpheli kolera vakası sonucunda, 2 bin 515 kişinin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.

Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana başta olmak üzere bazı bölgeleri kontrolünde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri de Mart 2015'ten bu yana Yemen'e hava saldırıları gerçekleştiriyor.

Dördüncü yılını geride bırakan savaşta taraflar geçmişte vardıkları 48-72 saatlik ateşkeslerin aksine geçen hafta İsveç'te BM himayesinde özellikle insani yardımlar için kritik önem taşıyan Hudeyde kentinde kalıcı bir ateşkes için anlaştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri'de 'FETÖ' operasyonu: 17 gözaltı

SONRAKİ HABER

TCDD, otomatik tren durdurma sistemi satın alıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...