16 Aralık 2018 11:49

İnşattan düşüp ölen işçinin arkadaşları: Ne güvenlik ne de eğitim var!

Bursa'da çalıştığı inşaatın 9. katından düşerek hayatını kaybeden Erkan Uraz'ın mesai arkadaşları, patronun iş güvenliğini sağlamadığını söyledi.

Çalıştığı inşaattan düşerek hayatını kaybeden Erkan Uraz | Fotoğraf: DHA

Paylaş

Halil ÖZÇOBAN

Bursa’da çalıştığı inşaatın 9. katından düşerek hayatını kaybeden 22 yaşındaki İşçi Erkan Uraz’ın ailesi, inşaat firmasına toplam 283 bin liralık maddi ve manevi tazminat davası açtı. Dava kapsamında ifade veren Uraz’ın iş arkadaşı kendilerine eğitim verilmediğini söyledi.

Olay, geçtiğimiz yıl aralık ayında Bursa’nın Nilüfer ilçesi 23 Nisan Mahallesi’nde yaşandı. İddiaya göre, 17 katlı inşaatın 9. katında, balkon güvenlik demirlerini bağlama işi yapan Erkan Uraz, dengesini kaybederek yere düştü. Ağır yaralanan işçi, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

İnşaat firması sahipleri hakkında, Bursa 9. Asliye Ceza Mahkemesinde "Taksirle ölüme sebebiyet vermek" suçundan 2 ile 15 yıl arasında hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ceza davası sürerken Uraz ailesinin avukatı Ercan Kılıç, Erkan Uraz’ın vasıfsız işçi olarak işe alındığını ancak son derece tehlikeli, özel eğitim ve ihtisas gereken güvenlik demirlerinin bağlanması işinde çalıştırıldığını, bu nedenle iş kazasının meydana geldiğini belirterek firma aleyhine toplam 283 bin 200 TL’lik maddi ve manevi tazminat davası açtı. Kılıç, dava dilekçesinde firmaya ait inşaatlarda daha önce de 2 işçinin iş kazası sonucu öldüğünü belirterek “Erkan Uraz’ın da iş kazasında ölmesi, işveren firmanın, inşaatlarında gerekli iş güvenliğini sağlamadığını gösteriyor” dedi.

Bursa 5. İş Mahkemesinde görülen tazminat davasında tanık olarak dinlenen işçi Kasım Sarıkaya, “Kaza günü inşaatın dokuzuncu katında Erkan ile aynı balkonda çalışıyorduk. Balkonun zeminine güvenlik demirleri çakıyorduk ve güvenlik şeridi bağlıyorduk. Erkan dengesini kaybederek düştü. Bize iş güvenliği ile ilgili eğitim verilmedi. Kazadan korunma amaçlı baret ve ayakkabı verilmişti. Kemer yoktu, çalıştığımız katta dışarıya gerilmiş ağ da yoktu. Daha üstteki katlarda ise ağ vardı” dedi. Baba Allahverdi Uraz da “Oğlum vasıfsız işçi iken tehlikeli işlerde çalıştırılıyordu. Beraber çalıştıkları arkadaşları inşaatta iş güvenliğini sağlayacak kemer ve çalıştığı katta ağ olmadığını söylediler. İnşaat firmasından şikayetçiyim” dedi. Duruşma, dosyadaki eksiklerin tamamlanması için ileri bir tarihe ertelendi. (Bursa/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Buldan: Kayyımları Ankara'ya geri göndereceğiz

SONRAKİ HABER

Faciaya önlemleri buymuş: Marşandiz’den yavaş geçin!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...